Histoner

Histoner er proteiner, der findes inden for en celle og er bundet til DNA-molekylet. Histoner spiller en vigtig rolle i at strukturere DNA og gøre det tilgængeligt for cellen.

Der findes mange forskellige histoner, men de fleste består af et lille protein-kern med en række aminosyrer, der er bundet til DNA-molekylet. Histonerne er bundet til DNA på en særlig måde, så de danner en kugleformet struktur, der kaldes en nucleosom. Nucleosomerne er bundet sammen af længere strækninger af DNA, der danner en mere kompakt struktur, kaldet en chromatinstruktur.

Histoner spiller en vigtig rolle i at strukturere DNA inden for cellen og gøre det tilgængeligt for cellen. De bidrager også til at kontrollere, hvilke genetiske informationer der er tilgængelige for cellen, da de kan bundet eller løsne sig fra DNA, hvilket påvirker, hvilke genetiske informationer der kan læses af cellen.

Histoner spiller også en rolle i mange af cellens funktioner, herunder replikation (kopiering) af DNA, transkription (produktion af RNA) og translation (produktion af proteiner). De er også involveret i mange af de processer, der styrer celledeling, herunder mitosen og meiosen.

Historie

Histoner blev først beskrevet af den tyske biokemiker Albrecht Kossel i 1884. Kossel opdagede histoner, mens han undersøgte proteinerne i kornkim og blev den første person til at beskrive deres struktur og funktion.

Efter Kossels opdagelse har der været mange opdagelser inden for feltet, der har bidraget til vores forståelse af histoner og deres funktion. En af de mest markante opdagelser var James D. Watson og Francis Crick’s opdagelse af DNA’s dobbelt helix-struktur i 1953, som revolutionerede vores forståelse af, hvordan DNA er struktureret inden for cellen og hvordan det interagerer med proteiner såsom histoner.

Der er fortsat mange detaljer, vi ikke ved om histoner, men forskningen fortsætter med at bidrage til vores forståelse af disse proteiner og deres rolle i cellen.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed