Endocytose og Eksocytose

Endocytose og Eksocytose er metoder, som cellerne bruger til at flytte store materialer ind, eller ud af cellerne.

Det specielle ved disse metoder er, at de flytter materialer, som ellers er for store til diffusion og for store til at blive transporteret vha. transportproteiner eller kanaler.

Endocytose og Eksocytoser, en transport, mekaniske, der bruges i eukaryote celler. Fordi processen kræver energi, er den karakteriseret som en aktiv transport-mekanisme.

Materialer kan i denne forbindelse være store partikler, hormoner, polysakkarider osv.

Sådan kommer materialerne ind og ud af cellen.

Materialerne der skal flyttes, bliver flyttet ved hjælp af vesikler. En vesikel er en slags blære, som kan indeholde materialerne cellen skal bruge.

Vesiklens væg er bygget af det samme lag af lipider som cellemembranen. Derfor kan vesiklen fusionere med cellemembranen og samtidig holde på de materialer, der skal ind, eller ud af cellen.

Hvad er endocytose og eksocytose

Forskellen på Endocytose og Eksocytose

Det er heldigvis ret simpelt. Endocytose flytter materialer IND i cellen, og Eksocytose flytter materialer UD af cellen.

hvad er endocytose og eksocytose

Endocytose: Pinocytose og Fagocytose

De er altså processen, hverved metarialer fanges ud fra og transporteres ind i cellen vha. vesikler. Der er to måder dette kan foregå på.

  1. Pinocytose er processen hvor forskellige materialer der er opløst i en væske, tages ind i cellen.
  2. Fagocytose er processen, hvor ét stort, fast stof transporteres ind i cellen.

Den store forskel på de to forskellige processer er altså, at Pinocytose transporterer flere forskellige materialer ind i cellen, som er opløst i en væske. Omvendt, transporterer Fagocytose et specifikt fast stof ind i cellen.

Pinocytose og Fagocytose

Læs mere om Endocytose her.

Hvad bruger cellerne Endocytose og Eksocytose til?

Hvad bruger vi Endocystose til?

  • Cellerne bruger Endocytose til at indfange næring, såsom proteiner og lipider.
  • Immunsystemets celler indfanger patogener, der skal ødelægges, ved hjælp af endocytose

Hvad bruger vi Eksocytose til?

  • Fjerne affaldsstoffer
  • Facilitere af kommunikation mellem celler. Når en celle skal kommunikere til en anden celle, sker ved hjælp af signalstoffer. Signalstoffer, såsom hormoner eller neurotransmittere, bliver lavet inde i cellen. Når cellen skal udskille signalstoffet, bliver det gjort ved hjælp af Eksocytose.
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed