Simpel Diffusion

Først og fremmest, hvad er diffusion?

Før vi kan forstå Simpel Diffusion er først nød til at forstå hvordan diffusion grundlæggende fungerer.

Vi kender diffusion som et fænomen, hvor et område med et stof i højkoncentration går mod et område med lav koncentration, indtil der forekommer en ligevægt. I fagsprog siger man at stofferne bevæger sig med deres koncentrationsgradient.

Det betyder med andre ord bare, at diffusion er en spredning af et stof fra høj til lav koncentration.

Og hvilke slags stoffer kan det så være?

Diffusion i en Det kan både være store molekyler, som eksempelvis glukose, eller det kan være små stoffer, såsom O2 eller CO2. Hvilken slags diffusion, der bruger brugt, afhænger af, hvilke stoffer vi kigger på.

Hvad er Simpel Diffusion?

Hvis der er tale, om simpel diffusion omhandler det de upolære stoffer, som går igennem cellemembranen.

Fordi cellemembranens byggesten (fosfolipider) også er upolære, kan stofferne frit gå igennem cellemembranen. Processen kræver derfor ingen energi. Derfor er Simpel Diffusion en passiv transport‐mekanisme.

Figuren herunder illustrerer hvordan et stof (den grønne trekant) bevæger sig igennem cellemembranen ved hjælp at Simpel Diffusion. Altså, fra et område med høj koncentration, mod et område med lav koncentration af det samme stof.

Hvad er simpel diffusion

Hvad driver Simpel diffusion?

Simpel Diffusion er drevet af kinetisk energi. Altså, den energi der bliver produceret når noget (kroppen) bevæger sig.

Når der opstår Simpel Diffusion er det fordi molekylerne støder ind i hinanden helt tilfældigt. Når vi har en høj koncentration af molekyler er der flere molekyler, der kan støde ind i hinanden – og derved også flere forskellige retninger de kan skydes ud i.

Derfor er det helt naturligt at molekylerne bliver skudt i den retning hvor området med færre molekyler er – for der er jo færre molekyler at støde ind i.

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed