Lysosomer

Lysosomer er organeller inden for en celle, der er fyldt med en række enzymer, der er ansvarlige for at nedbryde stoffer inden for cellen. De spiller en vigtig rolle i at sørge for, at stoffer, der er unødvendige for cellen eller skadelige for den, brydes ned og fjernes.

Lysosomer dannes ved fragmentering fra Golgi-apparatet og indeholder enzymer, der er modificeret og pakket ind i vesikler. Når lysosomerne fragmenterer fra Golgi-apparatet, får de en særlig protein-kappe, der gør dem isoleret fra resten af cytoplasmaet. På den måde kan de nedbryde stoffer uden at skade cellen.

Lysosomer spiller en vigtig rolle i mange forskellige processer inden for cellen, herunder nedbrydning af gamle organeller og cellefragmenter, samt fjernelse af skadelige stoffer. De er også involveret i en række sygdomme, såsom lysosomale storage-sygdomme, hvor lysosomerne ikke fungerer korrekt, hvilket fører til ansamlinger af stoffer inden for cellen og alvorlige sundhedsproblemer.

Historie

Lysosomerne blev først beskrevet af den belgiske biokemiker og nobelpristager Christian de Duve i 1950’erne. De Duve havde isoleret en række organeller fra leverceller og opdagede, at de indeholdt en række enzymer, der var i stand til at nedbryde stoffer inden for cellen. Han kaldte disse organeller for “lysosomer” (fra græsk “lys” for “nedbryde” og “soma” for “legeme”), da han opdagede, at de kunne nedbryde stoffer ved hjælp af lys.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed