Glykæmisk indeks (GI)

Glykæmisk indeks, forkortet GI, er en måling af, hvor hurtigt et bestemt kulhydrat, der findes i en given fødevare, bliver omdannet til glukose (sukker) i blodet efter indtagelse.

Nogle kulhydrater omdannes hurtigere til blodsukker end andre. Det kan have en stor inflydelse på hvordan vi har det efter vi har spist.

Fødevarer med et højt Glykæmisk indeks har en hurtigere virkning på blodsukkeret, mens fødevarer med et lavt Glykæmisk indeks har en langsommere virkning.

Glykæmisk Indesk bruges som mål i forhold til en given referenceværdi. Helt specifikt er det et mål for hvor meget 50g kulhydrat øger dit blodsukker 2-3 timer efter du har spist. Det opdeles i følgende kategorier:

  • Over 70 – højt GI
  • 55-70 – medium GI
  • Under 55 – lavt GI

Sodavand har eksempelvis et GI på omkring 60, mens sojabønner har en GI på 16.

Læs mere om Glykæmisk indeks her. På Harvards hjemmeside kan du finde en liste med 100 fødevares GI.

Vurdering af kost

Glykæmisk indeks bruges ofte som en del af vurderingen af ​​en sund kost og kan være nyttig for personer, der ønsker at holde styr på deres blodsukkerniveauer, såsom diabetikere. Det er imidlertid værd at bemærke, at glykæmisk indeks ikke er den eneste faktor, der påvirker blodsukkerniveauet, og at der er mange andre faktorer, der også skal tages i betragtning, når man vælger fødevarer.

Vurder post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.