Arterier

Arterier er en anden beskrivelse for vores blodåre, der transporterer blod væk fra hjertet til resten af kroppen. De er tykvæggede og elastiske, så de kan udvide sig og trække sig sammen, når hjertet pumper blod ud.

Arterierne fører blodet videre til mindre blodkar arterioler, der forgrænre sig til mindre kapillærer, hvor blodet afgivet ilt og næringsstoffer til kroppens væv og opnår kuldioxid og affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer transporteres derefter tilbage til hjertet gennem vener.

Artier fører blodet væk fra hjertet og vener fører blodet tilbage til hjertet.

Hovedarterien Aorta

Et eksempel på en artier er hovedarterien Aorta.

Aorta er den største arterie i menneskekroppen. Den udspringer fra højre hjertekammer og transporterer iltet blod fra hjertet ud til resten af kroppen. Aorta er omkring 3 cm i diameter. Den har flere sidegrene, som forsyner blod til organer og væv i brystkassen og maveregionen, såsom lunger, nyrer, lever, tarm og hjerte. Aorta har en kraftig væg, da den skal kunne modstå den høje blodtryk, der kommer fra hjertet under hjerteslaget. Aorta er en vital blodkar, der har en afgørende rolle i at forsyne kroppen med iltet blod.

Kilde: Wiki
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed