Vakuole

En vakuole er et lille, blærelignende organel i en celle, der er fyldt med væske. Vakuoler findes i mange forskellige typer af celler, men de er især almindelige i planteceller.

Der findes to hovedtyper af vakuoler: primære vakuoler og sekundære vakuoler. Primære vakuoler dannes ved endocytose, en proces, hvor cellen optager stoffer fra omgivelserne. Sekundære vakuoler dannes ved fragmentering fra primære vakuoler og er involveret i sekretion og degradation af stoffer inden for cellen.

Vakuoler har mange forskellige funktioner, afhængigt af cellen og den væske, der findes inden i dem. De kan for eksempel spille en rolle i at regulere vandbalancen i cellen, lagre næringsstoffer eller afsondre giftstoffer fra cellen. De kan også være involveret i dannelsen af lysosomer, organeller, der er ansvarlige for at nedbryde stoffer inden for cellen.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed