Ketoacidose

På grund af omfattende nedbrydning af fedtstoffer dannes store mængder ketoner, som fører til metabolisk acidose. Det skyldes, da flere af ketonerne er organiske syrer. Det sker som regel ved ubehandlet eller dårligt regulerede diabetes – som resultat af manglende virkning af insulin. (1, 2, 3)

Kontakt din læge eller læs mere om diabetisk ketoacidose på sundhed.dk.

Hyperglycæmien fører til glucosuri og polyuri, som medfører reduceret volumen af blod, et blodtryksfald og nedsat blodgennemstrømning i hjernen. Nedbrydningen af fedtstoffer stiger, og koncentrationen af fedtsyrer i blodet stiger. Fedtsyreforbrændingen forbliver ufuldstændig, og det resulterer i dannelse af ketonstoffer (acetone, aceteddikesyre og beta- oxysmørsyre).

Normalt oxyderes ketonstofferne til CO2 og H2O2. To af ketonstofferne er syrer, som medfører stigende H+-koncentration i blodet (metabolisk acidose, s. 462). Udviklingen af acidose vil yderligere forværre hjernens situation og er meget farlig. (4, 5, 6, 7)

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.