Ketoacidose

På grund af omfattende nedbrydning af fedtstoffer dannes store mængder ketoner, som fører til metabolisk acidose. Det skyldes, da flere af ketonerne er organiske syrer. Det sker som regel ved ubehandlet eller dårligt regulerede diabetes – som resultat af manglende virkning af insulin. (1, 2, 3)

Kontakt din læge eller læs mere om diabetisk ketoacidose på sundhed.dk.

Hyperglycæmien fører til glucosuri og polyuri, som medfører reduceret volumen af blod, et blodtryksfald og nedsat blodgennemstrømning i hjernen. Nedbrydningen af fedtstoffer stiger, og koncentrationen af fedtsyrer i blodet stiger. Fedtsyreforbrændingen forbliver ufuldstændig, og det resulterer i dannelse af ketonstoffer (acetone, aceteddikesyre og beta- oxysmørsyre).

Normalt oxyderes ketonstofferne til CO2 og H2O2. To af ketonstofferne er syrer, som medfører stigende H+-koncentration i blodet (metabolisk acidose, s. 462). Udviklingen af acidose vil yderligere forværre hjernens situation og er meget farlig. (4, 5, 6, 7)

Vurder post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed