Hvad er Schisandra (Schizandra) kosttilskud?

Schisandra er en plante, hvis bær anvendes i traditionel medicin, primært i Asien. Planten synes at have en dæmpende effekt på symptomer i forbindelse med overgangsalderen.

Schisandra (Schisandra chinensis) er traditionelt blevet anvendt som præstationsfremmere og som et adaptogen.

Et adaptogen er en type urt, der hjælper kroppen med at tilpasse sig stress og fremmer en balance i forskellige systemer i kroppen, som for eksempel immunsystemet og hormonsystemet. Denne type urt er blevet brugt i traditionel medicin, især i Asien, for at forbedre generel sundhed og præstation.

Der er mange ældre beviser fra Rusland, der tyder på, at Schisandra-bær har disse egenskaber, men disse data er vanskelige at få adgang til, og de er ikke bredt anerkendt i den vestlige videnskab. Der er begrænset evidens fra vestlige kilder, men de tilgængelige studier antyder også, at Schisandra kan have visse sundhedsmæssige fordele.

Mulige effekter:

  • Schisandra har en nedsættende effekt på symptomer på overgangsalderen (hedeture, sveden og hjertebanken).
  • Schisandra har en mulig effekt mod alzheimers og parkinsons.
  • Schisandra virker antiinflammatorisk.
  • Schisandra er et adaptogen, men dets evidenser af effekt på stress og depression er begrænset til dyr. Dets effekter på stresskun set når det er sammensat med rosenrod.1

Dose

Vestlige kliniske studier om Schisandra chinensis er begrænsede, så der er ingen klare anbefalinger om dosering.

Selvom producenternes anbefalinger om daglig dosis ikke altid er baseret på større studier, er det vigtigt at følge deres vejledning for daglig dosis. Dosis kan afhænge af hvor stærk deres ekstrakt er.

Bivirkninger

For høje doser kan medføre maveproblemer som halsbrand. Derfor er Schisandra muligvis ikke egnet til personer med tilstande som mavesår, gastroøsofageal refluxsygdom (GERD) eller hyperchlorhydria (høj mavesyre).

Schisandra kan også reducere appetitten.

Det kan også forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker, såsom kløe eller hududslæt.

Schisandra er muligvis ikke passende for gravide eller ammende kvinder.

Tal med din læge, før du begynder at tage det.

Hvor kan Schisandra købes?

Det er muligt at købe schisandra i Danmark. Produkterne kaldes både for Schisandra og Schizandra. Navnet kan staves på begge måder, men det refererer til samme slægt af planter, kendt for deres medicinske bær.

Der er mange forhandlere og producenter af urten. Vi anbefaler at købe kosttilskud i form af ekstrakt, hvor de aktive stoffer er opkoncentrerede, frem for blot pulveriseret plante, hvor mængden af aktive stoffer er langt mindre.

Forhandlere:

Studier

Schisandra findes i forskellige former, som Schisandriner A, B og C, som er bioaktive kemiske forbindelser udvundet fra bærrene.

Schisandra bruges til en lang række sundhedsrelaterede problemer. Der findes visse videnskabelige data fra dyre- og menneskestudier, der indikerer, at Schisandra kan have en positiv effekt på flere tilstande og sygdomme, herunder:

Overgangsalderen

En undersøgelse fra 2016 analyserede effekten af Schisandra-ekstrakt på kvinder med menopausale symptomer.

Studiet fulgte 36 kvinder i overgangsalderen i et år. Forskerne fastslog, at Schisandra er effektiv til at lindre nogle symptomer på overgangsalderen. Disse symptomer inkluderede hedeture, sveden og hjertebanken.2

Alzheimers sygdom

En undersøgelse fra 2017 fandt, at Schisandrin B havde en gavnlig, positiv effekt på Alzheimers sygdom.

Forskerne fastslog, at dette skyldtes Schisandrin B’s evne til at blokere dannelsen af overskydende amyloid beta-peptider i hjernen. Disse peptider er en af komponenterne ansvarlig for dannelsen af amyloid-plak, et stof fundet i hjernen hos mennesker med Alzheimers sygdom.3

En anden undersøgelse antyder, at Schisandrin B kan være effektiv mod både Alzheimers og Parkinsons sygdom. Dette skyldes dens antiinflammatoriske, neurobeskyttende effekt på mikrogliale celler i hjernen.4

Leverskade

Et dyrestudie fra 2013 fandt, at pollen udvundet fra Schisandra-planten havde en stærk antioxidant effekt mod toksisk skade induceret i musens lever. Schisandrin C var effektiv mod leverskader hos mennesker med både akut og kronisk hepatitis, en leversygdom.5

Ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) kan være resultatet af adskillige leversygdomme, såsom hepatitis og cirrose. Der er flere fedtsyrer og betændelse i leveren i NAFLD.

Forskere fandt, at Schisandrin B reducerede disse fedtsyrer hos mus.

Smag

Smagen af Schisandra-bær beskrives ofte som tart, hvilket betyder, at den har en skarp, let syrlig smag. Denne særprægede smag gør den til en populær ingrediens i nogle urteteer.

Schisandra bruges typisk ikke som føde, men har i generationer været anvendt til medicinske formål i Asien og Rusland.

I traditionel kinesisk medicin anses Schisandra for at være gavnlig for qi, livskraften eller energien, der findes i alt levende.

Det menes at have en positiv indvirkning på flere meridianer eller veje i kroppen, herunder hjertet, lungerne og nyrerne.

Om planten

Schisandra chinensis, også kendt som kinesisk magnolievin, er en løvfældende, træagtig klatreplante, der kan vokse op til 8 meter.

Den bærer blomster (gullig-hvide til rosa) og små, dybrøde frugter på 5-8 mm. Disse frugter, også kaldet fructae eller fructus shisandra, anvendes i traditionel kinesisk medicin til behandling af hoste (antitussiv) og astma, samt til at udskille slim fra lungerne (expectorant), og til urin- og kønsorganrelaterede lidelser, kvindelig sundhed, som et beroligende middel, sammentrækkende og som en generel velværetonic mod træthed.

På grund af dens træthedsbekæmpende egenskaber, kaldes den ‘Qi-Invigorating’ i ‘Yang’-familien af urter, hvor Qi refererer til et abstrakt koncept om vital energi, og Yang refererer til en overordnet manifestation af kropsfunktioner (med henvisning til organfunktion).

Nogle gange bruges den beslægtede art Schisandra sphenanthera også i traditionel kinesisk medicin under navnet Wuweizi, selvom den for nylig er blevet kaldt Nan-Wuweizi, mens Schisandra chinensis kaldes Ban-wuweizi, og de to betragtes ikke som fuldstændig udskiftelige. Begge indeholder lignaner, som anses for at være de vigtigste bioaktive stoffer i Schisandra chinensis (om end forskellige lignaner), og sphenanthera indeholder triterpenoider, der ikke findes i chinensis.

Indhold og aktive stoffer

Schisandra chinensis (frugter, medmindre andet er angivet) indeholder normalt:

  • Lignaner: Schisandrin (synonymt med Schisandrin A) i området 3.9-9.39 mg/g (0.4-0.9%) af tørfrugtvægten, samt Schisandrin B (2.1-5 mg/g; 0.2-0.5%) og Schisandrin C (op til 1.4%, nogle gange umålelig); den eneste forskel mellem de tre er, om en phenylgruppe har en (Schisandrin B), to (Schisandrin C) eller ingen (Schisandrin A) catecholgrupper i stedet for desmethoxygrupper.
  • Andre lignaner: γ-Schisandrin, Schisandrol A, Schisandrol B (også kendt som Gomisin A), Deoxyschisandrin, Schisandtherin A og B, Gomisin G, angeloylgomisin G, Gomisin J, M1 og M2, K1 til K3, L1 og L2, Angeloylgomisin Q.
  • Triterpener: Schisanartanin, Schindilactone A-C, Schintrilactone A-B, Lancifodilactone C, Henridilactone D, Micrandilactone B, Wuweizidilactone A-F.
  • Andre forbindelser: Dihydrophaseic syre, organiske syrer (citrus, vinsyre, kininsyre, æblesyre, fumarsyre, protocatechusyre), benzylalkohol, isoscoparin, quercetin, melatonin, phytosteroler som stigmasterol, vitamin C, vitamin E, sporelementer (nikkel, kobber, magnesium, zink).6

Lignanerne er strukturelt unikke og adskiller sig fra andre lignaner som sesamin. Triterpenoiderne i Schisandra chinensis er også strukturelt unikke i forhold til andre terpenoidstrukturer i planter, selvom deres præcise rolle i supplerende brug af denne frugt endnu ikke er kendt.7

Der findes en polysaccharid i frugterne af Schisandra chinensis, der midlertidigt er kaldt SCP-IIa, som viser immunmodulerende egenskaber. Lignanerne findes også i skuddet og bladene, bare i en højere koncentration i frugterne. Nogle af dem besidder en antioxidant kapacitet. Det er blevet estimeret, at den maksimale værdi af samlede lignaner når 6-11% ved blomstring i stammen og barken af Schisandra Chinensis, hvoraf 3-8% var enten Schisandrin, Schisandrol eller Gomisin A.8

De vigtigste bioaktive stoffer er ‘lignanerne’, og alle 30+ lignaner ser ud til at være kategoriseret i 5 mere præcise kategorier; tre med et navn relateret til Schisandra og to med et navn på Gomisin.

Funktion i kroppen

Schisandra chinensis, en plante rig på lignaner, har interessante farmakologiske egenskaber, især i forhold til antioxidation og hormese.

Hormese er en proces, hvor en lav dosis af en stressfaktor, som oxidative skader, kan stimulere en adaptiv, gavnlig respons i kroppen. Denne respons omfatter ofte øget udtryk for varmechokproteiner og antioxidative enzymer i mitokondrierne, såsom Glutathion Reduktase.

Det er vist, at Schisandrin B fra Schisandra interagerer med P450-enzymer og skaber oxidativ stress, hvilket fører til en øget antioxidativ respons i mitokondrierne. Dette er observeret i leverceller og synes også at være effektivt i neuroner. Effekten skyldes Schisandrin B’s evne til at inducere oxidation, og som respons øger cellen produktionen af varmechokproteiner. Denne mekanisme er også relevant for andre lignaner i Schisandra chinensis.9

Gomisin-lignaner fra Schisandra er også blevet forbundet med interaktioner med Quinon Reduktase i leverkræftceller, hvilket øger aktiviteten af det antioxidative respons element (ARE) i genomet via forbedret Nrf2-translokation. Dette kan også give antiinflammatoriske effekter.

I forhold til cirkulation og blodgennemstrømning er det vist, at Schisandra kan forbedre blodgennemstrømningen med omkring 9% ved dagligt indtag på 130 mg. Dette kan delvist skyldes svag agonisme af østrogenreceptorer, hvilket øger aktiviteten af NO-cGMP-vejen og inducerer endotelafslapning.10

Hvad angår kognition, kan Schisandra have adaptogene egenskaber, der reducerer biokemiske markører for opfattet stress. Dette omfatter reduktion af corticosteroner og reduktion af stressinduceret leverskade. En anden mulig mekanisme for forbedret kognition er relateret til acetylcholin, da indtagelse af Schisandra-frugter er forbundet med hæmning af Acetylcholinesterase.

Kilder

  1. Aslanyan, G., Amroyan, E., Gabrielyan, E., Nylander, M., Wikman, G., & Panossian, A. (2010). Double-blind, placebo-controlled, randomised study of single dose effects of ADAPT-232 on cognitive functions. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology17(7), 494–499. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.02.005 ↩︎
  2. Park, J. Y., & Kim, K. H. (2016). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Schisandra chinensis for menopausal symptoms. Climacteric : the journal of the International Menopause Society19(6), 574–580. https://doi.org/10.1080/13697137.2016.1238453 ↩︎
  3. Zhang, M., Zheng, H. X., Gao, Y. Y., Zheng, B., Liu, J. P., Wang, H., Yang, Z. J., & Zhao, Z. Y. (2017). The influence of Schisandrin B on a model of Alzheimer’s disease using β-amyloid protein Aβ1-42-mediated damage in SH-SY5Y neuronal cell line and underlying mechanisms. Journal of toxicology and environmental health. Part A80(22), 1199–1205. https://doi.org/10.1080/15287394.2017.1367133 ↩︎
  4. Zeng, K. W., Zhang, T., Fu, H., Liu, G. X., & Wang, X. M. (2012). Schisandrin B exerts anti-neuroinflammatory activity by inhibiting the Toll-like receptor 4-dependent MyD88/IKK/NF-κB signaling pathway in lipopolysaccharide-induced microglia. European journal of pharmacology692(1-3), 29-37. ↩︎
  5. Cheng, N., Ren, N., Gao, H., Lei, X., Zheng, J., & Cao, W. (2013). Antioxidant and hepatoprotective effects of Schisandra chinensis pollen extract on CCl4-induced acute liver damage in mice. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association55, 234–240. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.11.022 ↩︎
  6. Panossian, A., & Wikman, G. (2008). Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: an overview of Russian research and uses in medicine. Journal of ethnopharmacology118(2), 183–212. https://doi.org/10.1016/j.jep.2008.04.020 ↩︎
  7. Huang, S. X., Li, R. T., Liu, J. P., Lu, Y., Chang, Y., Lei, C., Xiao, W. L., Yang, L. B., Zheng, Q. T., & Sun, H. D. (2007). Isolation and characterization of biogenetically related highly oxygenated nortriterpenoids from Schisandra chinensis. Organic letters9(11), 2079–2082. https://doi.org/10.1021/ol070510z ↩︎
  8. Chen, Y., Tang, J., Wang, X., Sun, F., & Liang, S. (2012). An immunostimulatory polysaccharide (SCP-IIa) from the fruit of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. International journal of biological macromolecules50(3), 844–848. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2011.11.015 ↩︎
  9. Chen, N., Chiu, P. Y., Leung, H. Y., & Ko, K. M. (2012). Cytochrome P-450-catalyzed reactive oxygen species production mediates the (-)schisandrin B-induced glutathione and heat shock responses in H9c2 cardiomyocytes. Indian journal of pharmacology44(2), 204–209. https://doi.org/10.4103/0253-7613.93849 ↩︎
  10. Tsi, D., & Tan, A. (2008). Evaluation on the combined effect of Sesamin and Schisandra extract on blood fluidity. Bioinformation2(6), 249–252. https://doi.org/10.6026/97320630002249 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed