Log ind

Ernæring » Mineraler » Hvad er Magnesium L-threonate?

Hvad er Magnesium L-threonate?

Kendte forskere såsom Andrew Huberman har talt varmt om Magnesium L-threonate, men hvad er det egentligt? Få svaret her.
Skrevet af:  
Magnesium L-threonate

Oversigt

Diæt sammenholdt med vores omkringliggende miljø har altid haft en stor rolle på vores kognitive funktion. Det er blevet vist, gang på gang, at et øget niveau af magnesium i hjernen leder til en forbedret indlæringsevne samt forbedret kort- og langtidshukommelse. Dertil, er det blevet vist er Magnesium L-threonate har en speielt effektiv virkning.(1)

Hvad er magnesium L-threonate?

Magnesium L-Threonate, eller (2R,3S)-2,3,4-trihydroxybutanoate er et kosttilskud, der indeholder saltet magnesium og L-threonate. L-threonate er den konjugaterede base af L-threonic acid.

Hvad betyder L’et i L-threonate? Det er en betegnelse for et molekyle (isomer), som har den samme kemiske opbygning som et andet molekyle, men er spejlvendte af hinanden. L står vi venstrestillet (på latin: Laevus) og D højre (på latin: Dexter).

Hvorfor er Magnesium L-threonate vigtigt?

  1. Magnesium mangel, eller rettere mangel på magnesium i cerebrospinalvæsken, er blevet associeret med Parkinsons. Tidligere er det magnesium niveauet blevet forsøgt hævet med magnesiumsulfat, men qua den lave absorptions evne har videnskaben søgt andre veje.  I et studie er det blevet vist at Magnesium L-threonate kan hæve nivueaet af magnesium i hjernen signifikant mere i cerebrospinalvæsken, sammenholdt med magnesium sulfat.
  2. To ud af tre patienter, der lider af kronisk smerter, lider også af lider af kortidshukommelse (STM). Et studie fandt ud af, at Magnesium L-threonate kunne forhindre og genopbygge kort, såvel som langtidshukommelsen.
  3. Kognitive funktioner daler med alderen. Flere studier peger på at et øget indtag af magnesium kan forbedre hukommelse, såvel som indlæring.
Figur: Magnesium L-threonates kemiske struktur

Magnesiums funktion på hjernen


Magnesium regulerer åbningen af NMDAR receptoren  i hjernen. Receptoren spiller en central rolle i vores kognitive funktioner såsom indlæring, hukommele, vejrtrækning og neuroplasticity. Nedsat funktion af NMDA recepteon kan medfører neuronedsættende sygdomme såsom Alzheimers og Parkinsons.

Hvordan regulerer magnesium NMDAR receptoren?

Når receptoren in-aktiv kalder man det ”resting state”. Ved NMDAR receptorens resting state binder magnesium til receptorens porer, som strammer på åbningen og begrænser calcium ionen for at komme ind.

Ved depolarisering (når cellen skifter elektriskladning) bliver magnesium automatisk fjerneQt og calcium ionerne kommer ind i cellen.

Kilde: Researchgate

Calium ionen er et vigtigt signal molekyle, som typiske eksistere udenfor cellerne i en stabil koncentration. Når der skal signaleres går ionen ind i cellen (fx igennem NMDAR receptoren) og eksempelvis signalere til et enzym eller et protein at den skal starte en process. Det kalder man i biologiens verden allosterisk regulering.

Det vigtige take-away her er, at magnesium oftest hjælper Calcium med at signalere ved at agerer dørvagt.

NMDAR er bygget op af to glycine bundede NR1 enheder, og fire glutemat bundne NR2 enheder. De er navngivet: NR2A, NR2B, NR2C og NR2D.

NR2B enhedener specielt vigtigt i forhold til pasticity og tilegnelse af minder. Dertil, er det bliver vist at NR2B har en positiv effekt på vores hukommelse ved at forøge LTP, somnævnt ovenfor.

Det er blevet vist, at Magnesium L-threonate kan forøge NR2B enheden i NMDA receptoren i hippocampus, som er området i hjernen, der bl.a. er ansvarlig for minder og hukommelse, men også har forbindelse tilvores indæringsevne.

Hippocampus

Hippocampus er en forlængelse af vores hjernebak og er volumenmæssigt 100 gange mindre. Lægger vi den ned på gulvet vil hippocampus være omkring fem centimeter lang.

Udover hukommelse og læringsevne er hippocampus også blevet forbundet med:

  • Regulering af vores ølelser
  • Vores opfattelse af rum (navigation)
  • Regulering af hypotalamus
  • Evnen til at danne nye minder: En patient fik engang fjernet sin hippocampus mistede evnen til at danne nye minder.
5/5 - (2 votes)

SENESTE

Nyhedsbrev