Hvad er Magnesium L-threonate?

Kendte forskere såsom Andrew Huberman har talt varmt om Magnesium L-threonate, men hvad er det egentligt? Få svaret her.

Forskning har gang på gange vist, at højere magnesiumniveauer i hjernen bidrager til bedre søvn, bedre humør, bedre indlæring og bedre kort- og langtidshukommelse. For at nævne et par fordele.

Men ikke alle magnesiumtilskud er lige effektive til at nå hjernen på grund af biologisk “mur” kaldet blod-hjerne-barrieren, som forhindrer visse typer magnesium at krydse barrieren og udgøre dens effekt på hjernen. Magnesium L-threonat adskiller sig ved, at det mere let kan krydse denne barriere.

Forskning antyder, at denne type magnesium kan forbedre hukommelsen og kognitiv funktion. Dette gør det til en interessant mulighed for folk, der er interesserede i kognitive forbedringer eller har bekymringer om neurologisk sundhed.

Hvor kan Magnesium L-threonate købes?

Magnesium L-threonat er et eksempel på et kosttilskud, som er påvirket fødevarelovgivningens eu-regel om novel-foods. Regler betyder blot, at fødevarer eller kosttilskud, som ikke var almindeligt indtaget i EU før 1997, skal gennemgå en omfattende risikovurdering før de må sælges.

Det er vigtigt at understrege, at dette ikke nødvendigvis betyder, at der er identificeret noget farligt ved produktet – der er mange kliniske studier med mennesker, der tager magnesium L-threonate, der ingen bivirkninger har fundet. Men det er stadig ikke tilladt for nogen virksomheder at sælge det i Danmark, før det har gennemgået denne bureaukratisk risikovurdering.

Det er dog helt lovligt for forbrugere i Danmark at købe sådanne produkter fra lande uden for EU. For eksempel kan en engelsk producent som Healerlabs lovligt sende magnesium L-threonat til forbrugere i Danmark. Dette udgør en måde, hvorpå EU-borgere kan få adgang til kosttilskud, der endnu ikke har gennemgået den fulde EU-godkendelsesproces. 


Den oprindelige patenterede version af Magnesium L-threonate, der blev brugt i studierne, har mærket Magtein™ på deres indholdsliste. Disse produkter kan købes på Amazon i Tyskland og fragtes til Danmark.

Der blev i 2021 indsendt end ansøgning om godkendelse af magnesium L-threonate til salg i EU og Danmark. Det er først lovligt for virksomheder har at sælge magnesium L-threonate når ansøgningen er godkendt, og stoffet fremgår af EU-listen over godkendte novel foods.

UNDERSØGELSE: Markedets bedste magnesium tilskud

Hvad er magnesium L-threonate?

Magnesium-L-threonate er en form for forbindelse der er blevet vist at øge magnesiums optagelse i hjernen.  I det første studie foretaget med magnesium L-threonate på rotter så en gruppe forskere fra det anarkendte universitet MIT, at Magnesium-L-threonate øgede magnesiumniveauet i cerebrospinalvæsken, forkortet som CSF, med 7 til 15 procent.

CSF er den væske, der omgiver hjernen og rygmarven.

I modsætning hertil kunne andre magnesiumforbindelser ikke skabe en signifikant stigning i magnesiumniveauet i CSF sammenlignet med kontrolgrupper.

Forskerne fandt altså ud af at Magnesium L-threonate var mere effektivt til at forhøje magnesiumniveauet i hjernen.

Dette er særlig interessant, fordi magnesium spiller en vigtig rolle i over 300 forskellige funktioner i kroppen og at magnesium fra fødevare og magnesium fra kosttilskud er historisk dårlige til at blive optaget og brugt af kroppen. Derfor kan den øgede biotilgængelighed være et vigtigt skridt i forskningen inden for neurologi og måske behandling af visse sygdomme.

Om navnet

Magnesium L-Threonate kaldes også (2R,3S)-2,3,4-trihydroxybutanoate. Det indeholder som navnet antyder  magnesium og L-threonate.

L-threonate er den “konjugaterede base” af L-threonic acid. Når man siger, at L-threonate er den “konjugerede base” af L-threonsyre, betyder det, at L-threonate er det, der er tilbage, når L-threonsyre mister et hydrogen-ion (H+). Dette sker i en vandig opløsning, hvilket gør det lettere for kroppen at optage magnesiumet.

Hvad betyder L’et i L-threonate? Det er en betegnelse for et molekyle (isomer), som har den samme kemiske opbygning som et andet molekyle, men er spejlvendte af hinanden. L står vi venstrestillet (på latin: Laevus) og D højre (på latin: Dexter).

Hvorfor er Magnesium L-threonate vigtigt?

 I et studie er det blevet vist at Magnesium L-threonate kan hæve nivueaet af magnesium i hjernen i meget større grad end andre typer magnesium.

Man mener altså, at denne magnesium type kan øge niveauerne af magnesium i hjernen, hvilken kan være gavnligt af flere årsagt.

Et studie fandt ud af eksempelvis ud af, at Magnesium L-threonate kunne forbedre både kort- og langtidshukommelsen. Andre studier har ligeledes fundet ud at, at magnesium kan forbedre indlæring.

Figur: Magnesium L-threonates kemiske struktur

Magnesiums funktion på hjernen


Magnesium hjælper med at styre, hvordan en bestemt del af hjernen, kaldet NMDAR receptoren, fungerer.

Denne receptor hjælper os med at lære, huske og trække vejret, samt med hjernens evne til at ændre sig.

Hvis receptoren ikke fungerer ordentligt, kan det øge risikoen for sygdomme som Alzheimer’s og Parkinson’s.

Hvordan regulerer magnesium NMDAR receptoren?

Når NMDAR receptoren i hjernen er inaktiv, er den i en “hviletilstand” eller “resting state”.

I denne tilstand binder magnesium sig til receptoren, hvilket gør åbningen mindre og forhindrer calcium-ioner i at komme ind.

Men når cellen ændrer sin elektriske ladning, kaldet depolarisering, fjernes magnesium automatisk. Dette tillader calcium-ioner at strømme ind i cellen.

Kilde: Researchgate

 

Calcium-ionen fungerer som en beskedbringer, der normalt befinder sig uden for cellerne.

Når en besked skal sendes ind i cellen, træder calcium-ionen ind, ofte gennem en “dør” kaldet NMDAR receptoren. Inde i cellen fortæller calcium-ionen andre dele, som enzymer, at starte en proces.

Magnesium hjælper med at kontrollere denne proces ved at fungere som en dørvagt, der bestemmer, hvornår calcium kan komme ind.

Denne NMDAR “dør” er sammensat af forskellige dele, hvoraf en, kaldet NR2B, er særligt vigtig for vores evne til at danne og huske minder.

Det er blevet vist, at Magnesium L-threonate kan forøge NR2B enheden i NMDA receptoren i hippocampus, som er området i hjernen, der bl.a. er ansvarlig for minderm hukommelse og indæringsevne.

 

Hippocampus

Hippocampus er en forlængelse af vores hjernebak og er volumenmæssigt 100 gange mindre. Lægger vi den ned på gulvet vil hippocampus være omkring fem centimeter lang.

Udover hukommelse og læringsevne er hippocampus også blevet forbundet med:

  • Regulering af vores ølelser
  • Vores opfattelse af rum (navigation)
  • Regulering af hypotalamus
  • Evnen til at danne nye minder: En patient fik engang fjernet sin hippocampus mistede evnen til at danne nye minder.

Studie: Magnesium Threonate er bedre end sulfat

Magnesiummangel er blevet forbundet med Parkinsons sygdom.

I studie blev der undersøgt, om et bestemt magnesiumtilskud kan beskytte mod Parkinsons sygdom i mus.

Forskerne gav musene magnesiumtilskud og udsatte dem for en Parkinsons-lignende tilstand.

De testede musenes motoriske evner og undersøgte hjerneceller.

De fandt ud af, at Magnesium Threonate beskyttede musene mod tab af hjerneceller og forbedrede deres motoriske evner, mens et andet magnesiumtilskud (MgSO4) ikke havde nogen beskyttende effekt. [2]

Hvad er Magtein®?

I 2010 offentliggjorde nogle forskere fra MIT i tidsskriftet Neuron deres opdagelse af en særlig type magnesiumforbindelse kaldet magnesium L-threonat (Magtein®). De fandt ud af, at denne forbindelse var rigtig god til at transportere magnesium ind i hjerneceller, når man indtager det som et supplement. Magnesium L-threonat (Magtein®) bliver optaget og fastholdt i kroppen bedre end andre typer magnesiumtilskud. Dette betyder, at det kan hæve mængden af magnesium i hjernen mere effektivt end andre magnesiumkilder som magnesiumchlorid, -citrat, -glycinat og -gluconat.

I dyreforsøg med rotter viste det sig, at efter at have fået magnesium L-threonat (Magtein®) i en måned, steg mængden af magnesium i hjernen. Dette førte til en mærkbar forbedring i hukommelse og evnen til at lære både hos unge og ældre rotter.

Derudover hjalp magnesium L-threonat også ældre rotter med at få bedre hukommelse igen. 

“Magtein” er faktisk bare et varemærkenavn for en specifik form for magnesium L-threonat. Det er ikke forskelligt fra magnesium L-threonat; Magtein henviser til den patenterede version af magnesium L-threonat, som blev udviklet af forskere fra MIT. Varemærket garanterer, at produktet produceres efter bestemte standarder og er den præcise forbindelse, der blev undersøgt i de videnskabelige studier, som refereres til i MIT-forskningen.

Så når du ser Magtein på et etiket, betyder det, at du ser på et produkt, der indeholder magnesium L-threonat, men det er også et produkt, der er kommercielt beskyttet og måske sælges som et premium-brand på grund af dets patenterede status og den forskning, der understøtter dens specifikke fordele.

CAS nummer

Magnesium L-threonat produkter, uanset om de er mærket som Magtein™ eller ikke, vil have det samme CAS-nummer, da dette nummer er unikt for den kemiske struktur af magnesium L-threonat. Det gælder uafhængigt af brand og producent.

CAS-nummeret er en unik numerisk identifikation tildelt et kemisk stof af Chemical Abstracts Service, en division af det Amerikanske Kemiske Selskab. Et CAS-nummer kan bestå af op til 10 cifre, delt op i tre dele af bindestreger, og det tjener som et internationalt referencepunkt til at identificere kemiske stoffer såsom elementer, legeringer, polymerer, og organiske og uorganiske forbindelser.

Magnesium L-threonat, som har handelsnavnet Magtein, og andre magnesiumprodukter indeholdende magnesium L-threonat deler det samme CAS-nummer, som er 778571-57-6. Den kemiske sammensætning for magnesium L-threonat er C8H14MgO10, og dens molekylære vægt er 294.50 g/mol.

5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.