Lever er en af de mest næringsrige fødevarer vi har. Derudover indeholder lever en stor mængde protein. Faktisk indeholder 100g lever fra blandt en okse jern, kobber og stort set de alle de vitaminer vi har brug for.
100g lever om dagen vil give dig følgende vitaminer:
Vitamin | Lever | Mængde vitamin i 100g | Dagligt anbefalet indag1-3 |
---|---|---|---|
A-vitamin | Okselever | 15579 RE µg | 800 RE µg |
B1-vitamin | Andelever | 0,560mg | 1,1mg |
B3-vitamin | Okselever | 17mg | 16mg |
B5-vitamin | Okselever | 7,7mg | 5mg |
B8-vitmain | Okselever | 33µg | 50µg |
B9-vitamin | Kyllingelever | 2700µg | 50µg |
B12-vitamin | Okselever | 110µg | 2-4µg |
D-vitamin | Torskelever | 250µg | 10µg |
E-vitamin | Torskelever | 30 mg α-TE | 230 mg α-TE |
K-vitamin | Okselever | 104µg | 75µg |
Lever og jern
Lever er også en af de bedste kilder vi har til jern. Kroppen bruger jern til at transportere ilt rundt i kroppen. Desuden indgå jern også i energistofskiftet.
- Gås og andelever indeholder 30mg jern pr. 100g.
- Lever fra en gris indeholder 13,42mg jern pr. 100g.
- Lever kylling indeholder 9,15mg pr. 100g.
- Lever fra okse indeholder 6,05mg pr. 100g.
Anbefalet indtag af jern


Nobelprisen og rå lever
I 1934 vandt George Richards Minot, George Whipple og William Murphy nobel prisen for at give rå lever til patiner, der manglede B12-vitamin (perniciøs anæmi). På det tidspunkt havde perniciøs anæmi dødlige konsekvenser.4-5
FAQ
Er det sundt at spise rå lever?
Rå lever indeholder flere næringstoffer end lever, der er bagt eller stegt, men det er aldrig helt uden risiko at spise råt kød. Det samme gælder få rå lever. Rå lever kan bærer sygdomsfremkaldende baktier. Kyllingelever, svinelever og okselever kan blandt andet bærer bakterier som salmonella og E. coli.
Kan man spise okselever?
Ja, man kan sagtens spise okselever. Det er faktisk en utrolig sund fødevare. Okselever har et højt indhold af: A-vitamin, K-vitamin, B3-, B5-, B8- og B12-vitamin. Okselever er desuden fattigt på fedt og mættet fedt.
Hvilken lever er bedst?
Okse lever vil være det bedste bud målt på ind af mikronæringstoffer, men de øvrige lever-typer er ligeså gode. Hvis du ikke kan lide smagen af lever, er torskelever et god bud. De er relativt smagløst og kan købes i alle supermarkeder.
Er lever indmad?
Indmad er de spiseligedele af dele af involdene, lever er del af dem. Hos slagteren kan der typisk købes lever fra okse, kalv, lam, gris og fjerkræ.
Er lever giftigt?
Lever er et af de sundeste fødevare vi har (Målt på vitaminer, mineraler og makronæringstoffernes sammensætning). Lever inderholder dog en stor mængde A-vitamin, som kan være giftigt. Særligt grade skal passe på med at få for meget A-vitamin.6-8
Specielt isbjørnelever indeholder eksremt store mængder A-vitamin.
Hvad smager lever af?
Leveren fra en okse, kalv eller gris har en metalisk eftersmag. Det kommet fra det høje indhold af jorn. Der er flere, der synes smagen eller konsistensen af lever er kedelig. Hertil kan lever fra torsk, and eller gås anbefales, da smagen er meget mildere.
Kan man fryse lever?
Ja, man kan fryse lever ned i 3-4 måneder. Når leveren skal tø op fra frost skal det gøres i køleskabet.
Er det usundt at spise lever?
Nej, det er ikke usendt at spise lever. Lever er en meget næringsrig fødevare. Du kan dog spise for meget lever og få et for højt indtag af A-vitamin.
Er stegt lever sundt?
Lever er generelt meget sundt, hvilket betyder at stegt lever også af sundt. En del af vitaminerne i leveren vil gå tabt ved stegning.
Kilder
- Fødevarestyrelsen.dk: Bilag 4 – Dagligt referenceindtag af vitaminer og mineraler.
- Sundhed.dk: Vitamin B12 mangel
- Sundhed.dk: D-vitamin-mangel
- Sundhed.dk: Perniciøs anæmi
- Britannica.com: George Minot
- Cancer.dk: A-vitamin og kræft
- Sundhed.dk: A-vitamin
- Videnskab.dk: A-vitamin: Derfor er den helt rette mængde essentiel