Studier om kosttilskud til Fertilitet (mænd og kvinder)

I denne artikel vil vi dykke ned i emnet kosttilskud og deres potentiale til at forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder. I denne artikel vil vi dykke ned i emnet kosttilskud og deres potentiale til at forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Kosttilskud til mænd

  • Zink, vitamin E og L-carnitin: Mindre studier antyder, at disse tilskud kan forbedre sædkvaliteten hos mænd med fertilitetsproblemer. For eksempel kan indtag af disse tilskud potentielt øge sædcellernes bevægelighed, hvilket er vigtigt både for naturlig undfangelse og for succes med assisterede reproduktion.1
  • Astaxanthin: I en undersøgelse blev ufrugtbare mænd givet 16 mg astaxanthin dagligt i tre måneder. Graviditetsraterne steg sammenlignet med en placebo, hvilket muligvis skyldtes signifikante forbedringer i sædcellernes evne til at klæbe sig til ægceller.
  • D-aspartat: I en undersøgelse antyder at D-aspartat kan forbedre mænds fertilitet. I en undersøgelse blev det bemærket, at en gruppe mænd, der først ikke rapporterede nogen graviditeter, oplevede at 26,6% af deltagerne rapporterede om undfangelse inden for 90 dage.
  • L-carnitin og L-acetyl-carnitin: Tilstanden iOAT er til stede i 30% af infertile mænd. Studier fortaget på mænd med iOAT viser, at mænd der får behandling med L-carnitin og L-acetyl-carnitin, oplever forbedringer i sædcellernes evne til at bevæge sig hurtigt fremad, det totale antal bevægelige sædceller og antallet af fremadbevægende sædceller. Derudover også en øgning i antallet af graviditeter.
  • Tribulus terrestris: En undersøgelse har vist, at planten Tribulus terrestris kan forbedrer sædens koncentration, motilitet (bevægelighed), og liquefikationstid (den tid det tager for sæden at blive mindre geleagtig og mere flydende). Dette kan muligvis være effekt til behandling af infertile mænd.

Kosttilskud til Kvinder

  • Carnitin: For kvinder med PCOS synes carnitin synes at kunne forbedre ægløsning, graviditetsrate i et større meta-studie.
  • Inositol: Hos kvinder med PCOS viser at et tilskud med inositol at kunne forbedre modningen og kvaliteten af ægcellerne.
  • NAC (N-acetyl-cysteine): Tilskud med NAC kan øge graviditetsraterne sammenlignet med placebo, men ikke sammenlignet med metformin. Selvom der blev observeret nogle potentielle fordele ved brug af NAC, især blandt kvinder med specifikke problemer som høj BMI, insulinresistens og oxidativ stress, understreger forskerne behovet for yderligere forskning.2

Kosttilskud til mænd

Astaxanthin

Astaxanthin er et kraftigt antioxidantpigment, der naturligt findes i visse alger og skaldyr. Det er et karotenoid, som er en type naturligt farvestof, der også findes i planter og visse dyr. Astaxanthin er kendt for sin stærke røde farve og findes i høj koncentration i eksempelvis laks, rejer og krill, hvor det bidrager til deres farve.

Astaxanthin er særligt værdsat for sine antioxidantegenskaber, hvilket betyder, at det kan hjælpe med at neutralisere frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er ustabile molekyler, der kan beskadige celler og bidrage til aldring og sygdomme. Ved at bekæmpe disse skadelige molekyler kan astaxanthin potentielt understøtte generel sundhed og modvirke nogle af de skader, der er forbundet med aldring.

Studiet om Astaxanthin

Dette studie undersøgte, hvordan et naturligt stof kaldet astaxanthin kan hjælpe mænd med fertilitetsproblemer. Forskerne tog en gruppe mænd, som havde haft problemer med at få børn i mindst to måneder, og deres partnere, som ikke havde nogen kendt årsag til ikke at kunne blive gravide. Disse mænd fik standardbehandling ifølge retningslinjer fra Verdenssundhedsorganisationen, plus enten astaxanthin eller et placebo, som er en pille uden aktivt stof, i tre måneder.

Forskerne målte flere ting for at se, om behandlingen virkede. De så på sædkvalitet, herunder hvor hurtigt sædcellerne bevægede sig, og mængden af særlige skadelige molekyler kaldet reaktive iltarter i sæden, som kan skade celler. De målte også niveauet af forskellige hormoner i blodet, som påvirker fertilitet, og hvor godt sædcellerne kunne binde sig til en særlig type hamstercelle i laboratoriet, hvilket er en måde at teste sædens evne til at befrugte.

Resultaterne viste, at mænd, der fik astaxanthin, havde færre frie radikaler og lavere niveauer af et hormon kaldet Inhibin B, som kan påvirke fertilitet, sammenlignet med dem, der fik placebo. Desuden bevægede deres sædceller sig hurtigere. Graviditetsraterne var også højere i gruppen, der fik astaxanthin. Dog var forskellene ikke statistisk sikre i alle målinger, hvilket betyder, at man ikke kan være helt sikker på resultaterne.

Konklusionen af studiet var, at astaxanthin ser ud til at have en positiv effekt på sædkvalitet og fertilitet, men forskerne anbefalede, at resultaterne skulle bekræftes i et større studie, før man kan anbefale astaxanthin som en behandling til mænd med fertilitetsproblemer.3

Om undersøgelsen: Doseringen var 16 mg Astaxanthin daglligt i tre måneder.Gruppen der blev undersøgt var mænd som havde haft problemer med at få børn i mindst to måneder, og deres partnere, som ikke havde nogen kendt årsag til ikke at kunne blive gravide.

D-Aspartate

D-aspartat er en form for asparaginsyre, som er en af de 20 almindelige aminosyrer, der bruges til at bygge proteiner. Aminosyrer findes naturligt i kroppen og er afgørende for mange biologiske processer. D-aspartat adskiller sig fra den mere almindelige L-asparaginsyre ved sin struktur; den er hvad man kalder en “D-form”, som refererer til retningen af molekylets orientering.

I menneskekroppen spiller D-aspartat en særlig rolle i produktionen og reguleringen af visse hormoner, herunder luteiniserende hormon (LH) og testosteron. Det findes i høj koncentration i visse dele af nervesystemet og i testiklerne, hvor det medvirker til at regulere produktionen af hormoner og støtte reproduktiv sundhed. Forskning tyder på, at tilskud af D-aspartat kan forbedre fertiliteten hos mænd og potentiel testosteronproduktion, selvom resultaterne kan variere.

Studiet om D-Aspartate og sædkvalitet

I undersøgelsen deltog 60 mænd, som tog natrium D-aspartat hver dag i 90 dage. Forskerne målte antallet af sædceller og deres evne til at bevæge sig før og efter behandlingen. De noterede også antallet af graviditeter, der opstod hos deres partnere efter behandlingen.

Resultaterne viste, at tilskuddet markant forbedrede både antallet og bevægeligheden af sædcellerne. For mænd med både lavt antal og dårlig bevægelse af sædceller, fordobledes antallet af sædceller næsten efter behandlingen. For dem med primært dårlig bevægelighed af sædceller steg antallet med 1,6 gange. Bevægeligheden af sædcellerne forbedredes også betydeligt i begge grupper.

Endvidere førte behandlingen til en markant stigning i antallet af graviditeter hos partnerne til de behandlede mænd.

Konklusionen på studiet var, at natrium D-aspartat kan være en effektiv hjælp til at forbedre sædkvaliteten og dermed øge chancerne for graviditet hos par, hvor manden har nedsat fertilitet.4

Om undersøgelsen: Doseringen var 2.66g D-aspartat dagligt i 90 dage. Gruppen der blev undersøgt var mænd med særlige former for nedsat sædkvalitet, som enten havde få sædceller, der bevæger sig dårligt, eller havde sædceller, der generelt bevæger sig dårligt.

L-carnitin og L-acetyl-carnitin

L-carnitin er et naturligt stof, der findes i kroppen, og som hjælper med at omdanne fedt til energi. Det er vigtigt for hjerte- og muskelfunktion samt mange andre kropsprocesser.

L-acetyl-carnitin er en kemisk variant af L-carnitin, der er mere biotilgængelig, hvilket betyder, at kroppen lettere kan optage og bruge den. L-acetyl-carnitin er kendt for at understøtte hjernefunktionen og kan også hjælpe med at forbedre energiproduktionen og reducere træthed.

Studiet om L-carnitin + L-acetyl-carnitin og iOAT

Dette studie undersøgte, hvordan to særlige næringsstoffer, L-carnitin og L-acetyl-carnitin, påvirker sædkvaliteten hos mænd, der har problemer med både få, langsomme og unormalt formede sædceller, en tilstand kaldet idiopatisk oligoasthenoteratozoospermi (iOAT).

Forskerne gennemførte en grundig undersøgelse af tidligere studier, der havde brugt disse næringsstoffer til at behandle denne tilstand. De sammenlignede resultaterne af forskellige aspekter af sædkvaliteten, som f.eks. hvor hurtigt sædcellerne bevæger sig, antallet af sædceller, mængden af sæd og antallet af graviditeter, mellem grupper, der enten fik en blanding af L-carnitin og L-acetyl-carnitin eller en placebo (en inaktiv behandling).

Analysen omfattede resultater fra syv forskellige studier med i alt 693 deltagere. Resultaterne viste, at mænd, der blev behandlet med L-carnitin og L-acetyl-carnitin, oplevede en signifikant forbedring i flere nøgleområder: sædcellernes evne til at bevæge sig hurtigt fremad, det totale antal bevægelige sædceller og antallet af fremadbevægende sædceller. Derudover var der en markant øgning i antallet af graviditeter i gruppen, der fik L-carnitin og L-acetyl-carnitin sammenlignet med dem, der fik placebo.

Selvom der ikke var nogen betydelige forskelle i andre målte parametre for sædkvalitet mellem de to grupper, viser studiet, at behandling med L-carnitin og L-acetyl-carnitin kan være effektiv for mænd med denne specifikke fertilitetsproblematik.5

Studie om L-carnitin + L-acetyl-carnitin og oligoasthenospermi

Formålet med dette studie var at finde en effektiv behandling for mænd med oligoasthenospermi, en tilstand hvor mænd har nedsat antal og bevægelighed af sædceller, enten uden kendt årsag (idiopatisk) eller forbundet med varicocele, en tilstand hvor venerne i pungen er forstørrede.

Studiet delte patienterne op i tre grupper, hvor hver gruppe inkluderede mænd med forskellige grader af varicocele (vurderet i fem grader via echo-color Doppler, en type ultralyd) samt mænd med idiopatisk oligoasthenospermi. Gruppe 1 modtog et placebo, gruppe 2 fik mundtlig L-carnitin (2 g/dag) og acetyl-L-carnitin (1 g/dag), og gruppe 3 fik både L-carnitin/acetyl-L-carnitin og en cinnoxicam suppositorium (et slags stikpille) hver fjerde dag. Behandlingen varede seks måneder.

Studiets resultater viste, at sædkvaliteten (koncentration, motilitet, og morfologi) ikke ændrede sig for gruppe 1 under behandlingen. Gruppe 2 oplevede signifikante forbedringer i sædkvaliteten efter 3 og 6 måneder, men kun hos mænd med idiopatisk tilstand og dem med grad I, II og III varicocele, ikke hos dem med grad IV og V varicocele. Gruppe 3 oplevede forbedringer i alle patienter, undtagen dem med grad V varicocele, og viste generelt bedre resultater end gruppe 2 under behandlingen. Alle forbedringer i sædkvalitet vendte tilbage til udgangspunktet, når behandlingen stoppede. Der var få bivirkninger.

Graviditetsraterne var 1,7% for gruppe 1, 21,8% for gruppe 2, og 38,0% for gruppe 3. Dette viser, at kombinationsbehandlingen med L-carnitin, acetyl-L-carnitin og cinnoxicam var en effektiv behandling for mænd med lavgrads varicocele og idiopatisk oligoasthenospermi.6

Tribulus terrestris

Studiet om Tribulus terrestris og sædkvalitet

Denne undersøgelse havde til formål at evaluere effekten af planten Tribulus terrestris på sædkvalitet og fysiologiske parametre hos mænd. Tribulus terrestris er kendt for sin potentiale til at forbedre niveauet af kønshormoner og sædkvaliteten. I studiet deltog 65 mænd med abnorm sædkvalitet, som indtog et kosttilskud kaldet Androsten®, hvilket indeholder 250 mg tørret ekstrakt af Tribulus terrestris per kapsel.

Forskere målte flere faktorer hos mændene under behandlingen, herunder kropsfedtprocent, stigning i muskelmasse, ændringer i steroidhormonniveauer, og forskellige parametre for sædkvalitet. Resultaterne viste en markant reduktion i kropsfedtprocenten og en stigning i muskelmassen. Derudover så man også en stigning i niveauerne af dihydrotestosteron, et hormon der er vigtigt for mandlige træk.

Ved afslutningen af behandlingen viste en komplet sædanalyse signifikante forbedringer i sædens koncentration, motilitet (bevægelighed), og liquefikationstid (den tid det tager for sæden at blive mindre geleagtig og mere flydende). Tribulus terrestris’ primære aktive stof, protodioscin, har en virkning på Sertoli-cellerne, som understøtter sædproduktion, samt fremmer væksten af sædrør og proliferation af kimceller. Protodioscin er også kendt for at omdanne testosteron til dihydrotestosteron.

Resultaterne fra denne undersøgelse understøtter brugen af Tribulus terrestris som en terapeutisk behandling for mænd med forstyrrelser i sædkvaliteten eller mænd, der gennemgår behandling for infertilitet.7

Kosttilskud til kvinder

Inositol

Inositol er en type naturligt forekommende kulhydrat, der findes i mange fødevarer som frugt, bønner og nødder. Det er vigtigt for cellesignalering og spiller en rolle i forskellige biologiske processer i kroppen, herunder regulering af hormoner og neurotransmittere.

Inositol betragtes også som et vitamin-lignende kosttilskud og er blevet undersøgt for dets potentielle sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret fertilitet.

Studierne om inositol til PCOS

Der er foretaget flere studie om inositol kosttilskud til kvinder med PCOS.

  • Studie 1: Hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) viste et tilskud på 2.000 mg myo-inositol at kunne forbedre modningen og kvaliteten af ægcellerne (oocytter). Myo-inositol er en form for inositol, som er et stof, der naturligt findes i kroppen og spiller en vigtig rolle i cellesignalering og -funktion. Denne forbedring i ægcellernes kvalitet kan være gavnlig for kvinders fertilitet, især for dem med PCOS, som ofte oplever problemer med ægkvalitet og ægløsning.8
  • Studie 2: I anden undersøgelse blev kvinder med PCOS givet 4 g inositol dagligt i 16 uger. Resultaterne viste, at inositol ikke forbedrede parametrene for insulinfølsomhed, men det var tilstrækkeligt til at forbedre biomarkørerne for steroidmetabolisme og fertilitet. Desuden oplevede alle deltagere, der ikke var svært overvægtige, et fald i vægten.9
  • Studie 3: I tredje undersøgelse fik kvinder med PCOS tre måneders forbehandling med inositoltilskud, inden de skulle igennem fertilitetsbehandling. Resultaterne viste, at inositol ved 2.000 mg var mere effektivt end placebo (hvor 400 mcg folsyre blev brugt) til at forbedre befrugtningsrater og fertilitet.10
  • Studie 4: I en fjerde undersøgelse blev 2.000 mg inositol dagligt i gennemsnitligt 35 dage blev forbundet med forbedret fertilitet og regulering af menstruationscyklussen i løbet af de næste seks måneder.11

Carnitin

Carnitin er et naturligt stof, der findes i næsten alle celler i kroppen. Det spiller en kritisk rolle i energiproduktionen ved at transportere fedtsyrer ind i cellernes mitokondrier, hvor fedt bliver omdannet til energi. Carnitin er vigtig for hjerte- og muskelfunktion, vækst og udvikling og mange andre kropsprocesser.

Carnitin findes også som kosttilskud.

Studiet om Carnitin til PCOS

Et større studie undersøgte, hvordan tilskud af carnitin påvirker både stofskiftet og fertilitetsresultaterne hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Forskerne gennemførte en systematisk gennemgang og meta-analyse, hvilket betyder, at de sammenfattede resultaterne fra flere forskellige studier for at få en klarere forståelse af carnitins effekter.

Forskerne målte flere aspekter af kvinderens sundhed, herunder frugtbarhedsresultater som ægløsning og graviditet, kropsmasseindeks (BMI), forskellige typer af kolesterol, fastende blodsukker og insulin samt insulinresistens.

I alt deltog 839 kvinder i analysen. Doseringen af carnitin og behandlingsvarigheden varierede fra 250 mg til 3000 mg dagligt og fra 84 til 90 dage. Sammenlignet med en placebo (en behandling uden aktivt stof), viste carnitin en signifikant forbedring i ægløsnings- og graviditetsrater. Efter behandlingen så man også betydelige reduktioner i BMI, insulin-niveauer og insulinresistens hos kvinderne, som tog carnitin, sammenlignet med baseline (udgangspunktet). Der var dog ingen betydelige forbedringer i lipidprofiler, herunder triglycerid, totalt kolesterol og lavdensitetslipoprotein.

Carnitin synes at forbedre ægløsning, graviditetsrate og insulinresistens samt BMI hos kvinder med PCOS. Disse effekter skal dog undersøges yderligere, da de nuværende resultater mangler statistisk styrke til at være endegyldige.

Studiet giver et indblik i, hvordan carnitin kan være en nyttig behandling for visse problemer forbundet med PCOS, men understreger behovet for yderligere forskning.12

Kilder

  1. Lindsay, T. J., & Vitrikas, K. R. (2015). Evaluation and treatment of infertility. American family physician, 91(5), 308–314. ↩︎
  2. Devi, N., Boya, C., Chhabra, M., & Bansal, D. (2020). N-acetyl-cysteine as adjuvant therapy in female infertility: a systematic review and meta-analysis. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 32(5), 899–910. https://doi.org/10.1515/jbcpp-2020-0107 ↩︎
  3. Comhaire, F. H., El Garem, Y., Mahmoud, A., Eertmans, F., & Schoonjans, F. (2005). Combined conventional/antioxidant “Astaxanthin” treatment for male infertility: a double blind, randomized trial. Asian journal of andrology, 7(3), 257–262. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2005.00047.x ↩︎
  4. D’Aniello, G., Ronsini, S., Notari, T., Grieco, N., Infante, V., D’Angel, N., … & D’Aniello, A. (2012). d-Aspartate, a key element for the improvement of sperm quality. ↩︎
  5. Zhang, X., Cui, Y., Dong, L., Sun, M., & Zhang, Y. (2020). The efficacy of combined l-carnitine and l-acetyl carnitine in men with idiopathic oligoasthenoteratozoospermia: A systematic review and meta-analysis. Andrologia, 52(2), e13470. https://doi.org/10.1111/and.13470 ↩︎
  6. oligoasthenospermi ↩︎
  7. Salgado, R. M., Marques‐Silva, M. H., Gonçalves, E., Mathias, A. C., Aguiar, J. G., & Wolff, P. (2017). Effect of oral administration of Tribulus terrestris extract on semen quality and body fat index of infertile men. Andrologia, 49(5), e12655. ↩︎
  8. Unfer, V., Carlomagno, G., Rizzo, P., Raffone, E., & Roseff, S. (2011). Myo-inositol rather than D-chiro-inositol is able to improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial. European review for medical and pharmacological sciences, 15(4), 452–457. ↩︎
  9. Gerli, S., Papaleo, E., Ferrari, A., & Di Renzo, G. C. (2007). Randomized, double blind placebo-controlled trial: effects of myo-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS. European review for medical and pharmacological sciences, 11(5), 347–354. (Retraction published Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2023 Sep;27(18):8323) ↩︎
  10. Lisi, F., Carfagna, P., Oliva, M. M., Rago, R., Lisi, R., Poverini, R., Manna, C., Vaquero, E., Caserta, D., Raparelli, V., Marci, R., & Moscarini, M. (2012). Pretreatment with myo-inositol in non polycystic ovary syndrome patients undergoing multiple follicular stimulation for IVF: a pilot study. Reproductive biology and endocrinology : RB&E, 10, 52. https://doi.org/10.1186/1477-7827-10-52 ↩︎
  11. Papaleo, E., Unfer, V., Baillargeon, J. P., De Santis, L., Fusi, F., Brigante, C., Marelli, G., Cino, I., Redaelli, A., & Ferrari, A. (2007). Myo-inositol in patients with polycystic ovary syndrome: a novel method for ovulation induction. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 23(12), 700–703. https://doi.org/10.1080/09513590701672405 ↩︎
  12. Gong, Y., Jiang, T., He, H., Wang, Y., Wu, G. L., Shi, Y., Cai, Q., Xiong, C. L., Shen, R., & Li, J. (2023). Effects of carnitine on glucose and lipid metabolic profiles and fertility outcomes in women with polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clinical endocrinology, 98(5), 682–691. https://doi.org/10.1111/cen.14885 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed