Hvad er Whey protein?

Whey protein er en type protein, der stammer fra mælk. Det er en af de to proteiner, der findes i mælk, den anden er casein.

Whey protein absorberes og fordøjes hurtigt i kroppen. Det er rig på essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for, men ikke kan producere selv. Blandt disse er leucin, isoleucin og valin, der er kendt som forgrenede aminosyrer, og som spiller en vigtig rolle i muskelvækst og reparation.

Note: Whey protein og valleprotein er det samme. Ordet “whey” er engelsk, mens “valle” er den danske betegnelse for det samme produkt. Valle er den væske, der bliver tilbage, når mælk koagulerer under osteproduktionen, og proteinerne i denne væske er hovedsageligt whey protein.

Isolat vs koncentrat

Med hensyn til valg af whey protein er der forskellige former, som whey protein isolat og whey protein koncentrat.

 • Whey protein isolat (valleproteinisolat) er mere renset og indeholder højere proteinindhold med mindre fedt og lactose,
 • Whey protein koncentrat (valleproteinkoncentrat) er mindre bearbejdet og kan have lidt højere niveauer af fedt og kulhydrater.

Hvad betyder Whey protein?

“Whey protein” betyder valleprotein på dansk. Udtrykket refererer til en blanding af proteiner isoleret fra valle, som er den flydende del af mælk, der separeres fra kasein under osteproduktion. Valleprotein er populært for sin høje næringsværdi og hurtige absorption i kroppen.

Navnet “whey” er simpelthen den engelske term for “valle”, og “protein” henviser til de proteiner, der er indeholdt i denne væske.

Hvad gør whey for kroppen?

Her er nogle af de vigtigste måder, det påvirker kroppen på.

Muskelvækst og reparation
Whey protein er rig på essentielle aminosyrer, som er nødvendige for at bygge og reparere muskelvæv. Det er især rigt på leucin, en aminosyre, der er vigtig for muskelvækst. Ved at støtte muskelproteinsyntese, hjælper valleprotein med at fremme muskelvækst og hurtig reparation efter træning.1 2

Reducering af inflammation
Nogle studier tyder på, at valleprotein kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen, hvilket kan være gavnligt i styringen af ​​kroniske inflammatoriske tilstande.

Antioxidant support
Som nævnt tidligere, hjælper valleprotein med at øge produktionen af glutathion, en kraftig antioxidant, der hjælper med at neutralisere frie radikaler og beskytte kroppen mod oxidativ stress.3

Det er vigtigt at understrege, at selvom valleprotein har mange potentielle fordele, er det bedst at forbruge det som en del af en afbalanceret kost.

Overdreven indtagelse af protein kan have uønskede virkninger.

Fremstilling af Whey

Whey protein fremstilles gennem en række trin, der begynder på mejerigårde og slutter med et færdigt proteinpulverprodukt.

Her er hvordan processen fungerer:

 1. Malkning og Transport:
  • Køerne malkes.
  • Mælken transporteres derefter ved hjælp af tankvogne til whey protein-produktionsanlægget.
  • For at forhindre ødelæggelse holdes råmælken kold under transporten​.
 2. Separation af Valle fra Mælk:
  • Valleprotein stammer fra ostefremstillingsprocessen.
  • Når mælken har bestået kvalitetstest, tilsættes enzymer for at adskille ostemassen (curd) fra den flydende valle.
  • Den flydende valle pasteuriseres derefter, og proteinet koncentreres og isoleres.
  • Der er to hovedmetoder til at opnå dette: membranfiltrering og ionbytningsteknologi​.
 3. Membranfiltrering:
  • Membranfiltrering (MF) er en kold temperaturseparationsproces, der bruger porøse membraner.
  • På grund af deres forskellige pore størrelser er membranerne i stand til at eliminere bakterier, affedte valle, tillade passage af kulhydrater og mineraler, og tilbageholde whey proteinet​.
 4. Ionbytning:
  • Ionbytningsprocessen isolerer selektivt specifikke protein komponenter.
  • Den rå valle sendes gennem en søjle, der indsamler proteinerne og separerer dem baseret på forskelle i deres nettoladning.
  • Resten (laktose og mineraler) skylles væk og behandles yderligere til en anden ingrediens.
 5. Resultat:
  • Det resulterende whey protein har derfor mindre fedt og laktose end andre whey protein isolater på markedet.
  • Det tillader også komplet opløselighed med en ren og neutral smag.
  • De højeste kvalitetskilder til whey protein er Whey Protein Concentrate, Whey Protein Isolate og Hydrolyzed Whey Protein.
  • Forbrugerne finder dem som ingredienser i en bred vifte af fødevareprodukter samt som pulveriserede kosttilskud​

Kilder

 1. Banaszek, A., Townsend, J. R., Bender, D., Vantrease, W. C., Marshall, A. C., & Johnson, K. D. (2019). The Effects of Whey vs. Pea Protein on Physical Adaptations Following 8-Weeks of High-Intensity Functional Training (HIFT): A Pilot Study. Sports (Basel, Switzerland)7(1), 12. https://doi.org/10.3390/sports7010012 ↩︎
 2. West, D. W. D., Abou Sawan, S., Mazzulla, M., Williamson, E., & Moore, D. R. (2017). Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients9(7), 735. https://doi.org/10.3390/nu9070735 ↩︎
 3. Minj, S., & Anand, S. (2020). Whey proteins and its derivatives: Bioactivity, functionality, and current applicationsDairy1(3), 233-258. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed