Hvad er Ergothioneine?

Ergothionein er en særlig type aminosyre, der findes naturligt i mange fødevarer. Det blev først opdaget i 1909 og har en unik struktur, der gør det til en effektiv antioxidant. Det er især godt til at beskytte celler og har også evnen til at binde metaller. Forskning tyder på, at det kan spille en rolle i forebyggelsen af visse sygdomme.

Ergothioneine eller ‘Ergothionein’ på dansk, er en aminosyre med antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Den findes naturligt i visse svampe og mikroorganismer.

Forskning tyder på, at ergothionein kan spille en rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme, der er relateret til aldring.

Fødevare: Champignon og østershatte er begge to svampe med højt indhold af ergothionein.

Ergothionein isoleret kan ikke købes i Danmark, men det er muligt at købe svampe-tilskud, der udover ergothionein også indeholder andre sundhedsfremmende mikronæringstoffer. Et godt bud er WeightWorlds Økologisk Svampe Komplex.

Virkninger på hjernesygdomme

Det er vigtigt at understrege, at mens nogle af disse resultater er lovende, er der stadig behov for yderligere forskning.1

Demens og kognitiv funktion

Studier har vist, at ergothionein-niveauer er lavere hos personer med kognitive lidelser sammenlignet med sunde individer.

Lavere niveauer af ergothionein er også forbundet med tegn på hjerneatrofi.

I en undersøgelse forbedrede daglig indtagelse af ergothionein hukommelsen og andre kognitive funktioner.

Dette antyder, at ergothionein kan spille en rolle i at forbedre eller beskytte kognitiv funktion.

Parkinsons sygdom

Lave niveauer af ergothionein er også observeret hos patienter med Parkinsons sygdom. Dette kan indikere øget oxidativt stress, hvilket kan bidrage til sygdommens udvikling.

Ergothionein har vist sig at beskytte mod oxidativt stress i cellemodeller, hvilket gør det til et potentielt terapeutisk mål.

Depression og søvnforstyrrelser

Ergothionein har vist antidepressiv-lignende aktivitet i dyremodeller. Det har også vist sig at forbedre søvnkvaliteten i dyremodeller med stressinduceret søvnforstyrrelse.

Dette åbner op for muligheden for, at ergothionein kan have en rolle i behandlingen af depression og søvnforstyrrelser.

Epilepsi

I en dyremodel for epilepsi reducerede ergothionein anfaldssymptomer. Dette antyder, at ergothionein kan have en beskyttende effekt i epileptiske tilstande, selvom mere forskning er nødvendig for at bekræfte dette.

Opsummering: Sammenfattende viser forskningen, at ergothionein har potentiale inden for en række hjernerelaterede sygdomme. Det er dog vigtigt at bemærke, at mens disse resultater er lovende, er der behov for yderligere forskning for at fastslå ergothioneins fulde terapeutiske potentiale.

Ergothionein og sund aldring:

Ergothionein er ikke kun en antioxidant, men har også vist sig at beskytte huden mod UV-stråling og gammastråling. Det bruges derfor i nogle hudplejeprodukter. Interessant nok falder niveauet af ergothionein i blodet med alderen, især efter 60 år.

Lavere niveauer er også forbundet med kognitive problemer som demens og Parkinsons sygdom som vi har kigget på.

Der er en igangværende klinisk forsøg, der undersøger, om tilskud af ergothionein kan forbedre kognitiv funktion hos ældre.

Studier har vist, at højere niveauer af ergothionein i blodet er forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og generel dødelighed. Dette understøtter tidligere forskning, der peger på ergothioneins antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber som gavnlige for hjerte-kar-systemet.

Frie radikaler er kendt for at spille en rolle i udviklingen af metaboliske sygdomme som diabetes og fedtlever. Ergothionein har vist sig at beskytte mod skader forårsaget af disse reaktive molekyler. Det er især effektivt i leveren, hvor det reducerer markører for inflammation og lipidperoxidation. 2

Hvordan virker det?

Ergothionein er en effektiv antioxidant, fordi det er stabilt i sin thione-form, som er dominerende ved kroppens naturlige pH-niveau.

Det kan neutralisere skadelige ilt- og kvælstofmolekyler og dermed reducere oxidativ stress, som er en faktor i mange kroniske sygdomme.

Mennesker og dyr kan ikke selv producere ergothionein, så det skal komme fra kosten.

En specifik transportprotein i cellemembranen sørger for, at ergothionein fra maden bliver optaget i kroppen og fordelt til forskellige væv.

Dette protein findes i mange væv, inklusiv hjernen, hvilket har ført til forskning i ergothioneins rolle i neurologiske sygdomme.

Studier har vist, at lavt ergothionein-niveau i blodet kan være forbundet med neurologiske sygdomme og lavere levetid.

I modsætning til dette har højere niveauer af ergothionein i blodet været forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og dødelighed.3

Er det et vitamin?

Selvom ergothionein ikke opfylder den klassiske definition på et vitamin, mener nogle forskere, at det bør betragtes som et “longevity vitamin”.

Det skyldes, at en mangel på ergothionein i kosten over tid kan føre til en række kroniske sygdomme.

Kilder

  1. Ishimoto, T., & Kato, Y. (2022). Ergothioneine in the brain. FEBS letters596(10), 1290-1298. ↩︎
  2. Tian, X., Thorne, J. L., & Moore, J. B. (2023). Ergothioneine: an underrecognised dietary micronutrient required for healthy ageing?British Journal of Nutrition129(1), 104-114. ↩︎
  3. Beelman, R. B., Kalaras, M. D., Phillips, A. T., & Richie, J. P., Jr (2020). Is ergothioneine a ‘longevity vitamin’ limited in the American diet?Journal of nutritional science9, e52. https://doi.org/10.1017/jns.2020.44 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed