Fødevare mest størst indhold af Omega-6

Denne side indeholder data om fødevarer med det højeste indhold af omega-6. Selvom omega-6 er en essentiel fedtsyre, er det vigtigt ikke at indtage den i for store mængder. Forskning viser, at et højt forhold mellem omega-6 og omega-3 kan øge risikoen for at udvikle en række kroniske sygdomme. Derimod kan et øget indtag af omega-3 markant nedsætte denne risiko. Det anbefales, at kun 1% af det totale energiindtag stammer fra omega-6, hvilket typisk svarer til et par gram.

Der findes mange forskellige typer af omega-6 fedtsyrer, hvoraf linolsyre er den mest udbredte. Vores første tabel præsenterer 50 fødevarer, som indeholder mest samlet omega-6.

Top 50 fødevare mest størst indhold af omega-6

Fødevareomega-6 (g/100g)
Tidselolie76,99
Vindruekerneolie67,25
Solsikkeolie62,98
Majsolie55,23
Sojaolie53,70
Valnøddeolie53,01
Bomuldsfrøolie51,71
Hvedekimolie47,60
Margarine, 80 %40,99
Sesamolie39,16
Valnød30,79
Birkes, frø30,54
Paranød26,62
Pinjekerner25,52
Flydende olie margarine25,15
Dressing, blue cheese24,03
Dressing, fransk23,78
Jordnøddeolie23,57
Solsikkefrø23,53
Tahin, lys23,13
Spædbørnsmad, modermælkserstatning, højt jernindhold, pulver22,60
Margarine21,79
Sesamfrø21,53
Margarine, 70 %21,50
Sesamfrø, hele20,91
Rapsolie20,26
Dressing, creme fraiche20,13
Græskarkerner, tørret19,83
Mayonnaise17,84
Pekannød, olieristet17,82
Pecannød, tørristet17,64
Margarine, 80 %, bordbrug, vegetabilsk fedt17,29
Pecannød, tørret17,17
Dressing, thousand island16,91
Minarine, gennemsnit16,66
Minarine, 40 %, vegetabilsk fedt16,46
Minarine, 30 %, vegetabilsk fedt15,95
Jordnød, tørret15,56
Dressing, italiensk14,54
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)14,49
Pistacienød, tørret14,04
Dressing, olie-eddike13,83
Flydende olie margarine13,68
Jordnøddesmør13,51
Plantemargarine, 80%, stege/bage12,80
Mayonnaise, fedtreduceret12,74
Hørfrøolie12,70
Mandel, rå11,36
Sojamel11,03
Gåsefedt9,97
Margarine, 80 %, stegning/bagning, animalsk og vegetabilsk fedt9,41
Palmeolie9,14
Sojabønner, tørrede, rå9,05
Remoulade8,57
Grisefedt, afsmeltet, Raffinol8,21
Grisefedt, afsmeltet8,21
Olivenolie8,15

50 fødevare med størst indhold af linolsyre (C18:2n-6)

Fødevare Linolsyre, g/100g (C18:2n-6)
Vindruekerneolie71
Solsikkeolie67,25
Majsolie62,98
Sojaolie55,23
Valnøddeolie53,37
Bomuldsfrøolie53,01
Hvedekimolie51,61
Margarine, 80 %, bordbrug, blød, vegetabilsk fedt47,60
Sesamolie40,99
Valnød, tørret39,16
Birkes, frø30,79
Paranød, tørret, rå30,54
Pinjekerner, tørret26,62
Flydende olie margarine, beriget med A- og D-vitamin25,22
Dressing, blue cheese25,15
Dressing, fransk24,03
Jordnøddeolie23,78
Solsikkefrø, afskallede, tørrede23,57
Tahin, lys23,53
Spædbørnsmad, modermælkserstatning, højt jernindhold, pulver23,13
Margarine, gennemsnit22,60
Sesamfrø, afskallede21,79
Margarine, 70 %, bordbrug, blød, vegetabilsk fedt21,53
Sesamfrø, hele21,50
Rapsolie20,91
Dressing, creme fraiche20,26
Græskarkerner, tørret20,13
Pekannød, olieristet19,83
Mayonnaise17,82
Pecannød, tørristet17,77
Margarine, 80 %, bordbrug, vegetabilsk fedt17,64
Pecannød, tørret17,29
Dressing, thousand island17,17
Minarine, gennemsnit16,91
Minarine, 40 %, vegetabilsk fedt16,66
Minarine, 30 %, vegetabilsk fedt16,46
Dressing, italiensk15,95
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)14,54
Pistacienød, tørret14,49
Dressing, olie-eddike14,04
Flydende olie margarine13,83
Jordnøddesmør13,68
Plantemargarine, 80%, stege/bage13,51
Hørfrøolie12,80
Mayonnaise, fedtreduceret12,70
Mandel, rå12,58
Sojamel11,36
Gåsefedt11,03
Margarine, 80 %, stegning/bagning, animalsk og vegetabilsk fedt9,97
Palmeolie9,41
Sojabønner, tørrede, rå9,14
Remoulade, uspec.9,05
Grisefedt, afsmeltet, Raffinol8,53
Grisefedt, afsmeltet8,21
Olivenolie8,21
8,15

100 fødevare med størst indhold af arakidonsyre (C20:4n-6)

FødevareArakidonsyre, g/100g (C20:4n-6)
Æg, høne, blomme, tørret1,00
Hjerte, høne (kylling), råt0,76
Torsk, lever, røget0,67
Torsk, lever, rå0,67
Æg, høne, tørret0,60
Torsk, lever, konserves0,56
Æg, høne, blomme, rå0,48
Oksekød, tyndbryst, råt0,36
Kylling, kød og skind, rå0,35
Kråse, kylling, rå0,34
Æg, and, rå0,33
Ansjos, marineret, konserves0,32
Brisling (ansjovis), marineret, konserves0,32
Brisling (sardin), i tomat, konserves0,31
Æg, høne, blomme, pasteuriseret0,31
Æg, gås, rå0,28
Oksekød, tværreb, råt0,28
Oksekød, slag, råt0,28
Oksekød, uspec., fedt, råt0,27
Lever, ande, rå0,26
Kalvekød, fedt, råt0,25
Kalkun, kød og skind, rå0,25
Due, vildt, kød, rå0,23
Æg, blomme, tilsat sukker, pasteuriseret, dybfrost0,20
Oksekød, entrecote med kappe, rå0,20
Hestekød, råt0,20
Paté, pålæg0,19
Æg, høne, blomme, saltet, pasteuriseret0,19
Havkat, plettet, rå0,19
Leverpostej0,18
Due, vildt, kød og skind, rå0,17
Nyre, gris, rå0,15
Leverpostej, fedtreduceret0,15
Æg, høne, burhøns, rå0,14
Æg, høne, frilands høns, rå0,14
Æg, høne, kogt, dybfrost0,14
Oksekød, tyndsteg med mørbrad, rå0,14
Æg, høne, skrabehøns, rå0,14
Oksekød, højrebsfilet med kappe, rå0,14
Kylling, kød og skind, paneret, friturestegt0,13
Oksekød, uspec., middelfedt, råt0,13
Æg, høne, pasteuriseret0,13
Oksekød, tyndbov + mellembov, rå0,13
Æg, høne, langæg, kogt, dybfrost0,13
Æg, høne, økologisk drift, rå0,13
Tunge, kalv, saltet0,12
Kalvekød, middelfedt, råt0,12
Æg, høne, røræg mix, industrifremstillet0,11
Skinke, røget0,11
Æg, høne, røræg, industrifremstillet0,11
Oksekød, tykbov (marvpibebov), rå0,11
Havkat, rå0,11
Bomuldsfrøolie0,10
Oksekød, tykstegsfilet med kappe, rå0,10
Oksekød, mellemskært, råt0,08
Musling, rå0,08
Høne, kød, rå0,08
Høne, kød og skind, rå0,08
Oksekød, inderlår med kappe, rå0,08
Brissel, lam, rå0,08
Oksekød, uspec., magert, råt0,07
Kaninkød, uspec., råt0,07
Blåmusling, kogt0,07
Lever, gåse, rå0,07
Fasan, kød og skind, rå0,07
Kalvekød, bryst, rå0,06
Kylling, grillstegt, fastfood0,06
Grisekød, mellemkam med svær, rå0,06
Kylling, vinge, kød og skind, rå0,06
Kylling, kød og skind, grillstegt0,06
Poulard, kød og skind, rå0,06
Oksekød, lårtunge, rå0,06
Grisekød, nakkefilet, helt afpudset (Nakkekotelet), rå0,06
Søtunge, rå0,06
Kalvekød, magert, råt0,06
Oksekød, skank (osso buco), rå0,06
Nyre, okse, rå0,06
Torsk, rogn, rå0,05
Kylling, lår, kød og skind, rå0,05
Kylling, ben, kød og skind, rå0,05
Skinke, kogt, konserves0,04
Grisekød, skinke af inderlår, helt afpudset, rå0,04
Skinke, kogt, skiveskåret0,04
Oksekød, uspec., helt magert, råt0,04
Laks, atlantisk, vild, konserves0,04
Kylling, bryst, kød og skind, rå0,04
Kalkun, bryst (filet), kogt/røget, pålæg0,04
Kylling, bryst (filet), kogt, pålæg0,04
Roastbeef, pålæg0,03
Makrel, rå0,03
Hamburgerryg, kogt0,03
Hamburgerryg, røget0,03
Nyre, kalv, rå0,03
Rødtunge, rå0,03
Grisefilet, røget, pålæg0,03
Oksekød, yderlår, råt0,03
Salt kød, pålæg0,03
Makrel, røget0,03
Hornfisk, rå0,02
Krabbe, kogt0,02
Sandwich med æg / rejer, salat og dressing, fastfood0,02
Kalvekød, helt magert, råt0,02
Hajmalle, rå, dybfrost0,02
Østers, rå0,02
Trekantsandwich med æg, salat og dressing, fastfood0,01
Hvedekim, rå0,01
Krabbekløer, konserves0,01
Krabbekløer, rå0,01
Hvedeklid0,01
Rødfisk, rå0,01
Oksekød, culotte, rå0,01
Hummer, kogt0,01
Hummer, konserves0,01
Laks, Stillehavs-, vild, rå0,01
Pitasandwich med kylling, salat og dressing, fastfood0,01

29 fødevare med størst indhold af dihomo-γ-linolensyre (C20:3n-6)

Fødevare dihomo-γ-linolensyre, g/100g (C20:3n-6)
Sojaolie0,33
Tidselolie0,21
Æg, høne, blomme, tørret0,12
Lever, okse, rå0,08
Salami0,06
Æg, høne, tørret0,04
Kalvekød, bryst, rå0,03
Lever, gris, rå0,03
Croissant0,03
Hjerte, okse, råt0,03
Lever, kylling, rå0,03
And, kød, rå0,03
Hjerte, kalv, råt0,02
Hvedebrød, solsikkebrød0,02
Medisterpølse, rå0,02
Kylling, kød og skind, friturestegt0,02
Grisekød, mørbrad, afpudset, rå0,02
Hjerte, gris, råt0,02
Hajmalle, rå, dybfrost0,01
Æg, høne, økologisk drift, rå0,01
Harekød, uspec., råt0,01
Kylling, kød, rå0,01
Oksekød, mørbrad, afpudset, rå0,01
Æg, høne, blomme, pasteuriseret0,01
Grahamsbrød0,01
Æg, høne, blomme, rå0,01
Kalkun, kød, rå0,01
Hvedebrød, pitabrød, groft0,01

Kilder

  • Data fra FRIDA en database med fødevaredata udgivet af DTU.
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed