Selvom omega-6 er en essentiel fedtsyre (EFA) skal du ikke have for meget. Studier viser, at jo højere indtag omega-6 man spiser, sammenlignet med omega-3, jo større chance har man for at udvikle en lang række kronisk sygdomme.Modsat, spiser du mere omega-3 vil chance for at udvikle kroniske sygdomme formindskes markant. (1)

De anbefales at 1% af dit totale energi indhold kommer fra omega-6, svarende til blot et par gram.

Der flere mange forskellige former for omega-6 fedtsyre. Den mest udbredte er linolsyre. Den første tabel inkluderer 50 fødevare, der indeholder mest samlet omega-6.

Top 50 fødevare mest størst indhold af omega-6

Fødevareomega-6 (g/100g)
Tidselolie76,99
Vindruekerneolie67,25
Solsikkeolie62,98
Majsolie55,23
Sojaolie53,70
Valnøddeolie53,01
Bomuldsfrøolie51,71
Hvedekimolie47,60
Margarine, 80 %40,99
Sesamolie39,16
Valnød30,79
Birkes, frø30,54
Paranød26,62
Pinjekerner25,52
Flydende olie margarine25,15
Dressing, blue cheese24,03
Dressing, fransk23,78
Jordnøddeolie23,57
Solsikkefrø23,53
Tahin, lys23,13
Spædbørnsmad, modermælkserstatning, højt jernindhold, pulver22,60
Margarine21,79
Sesamfrø21,53
Margarine, 70 %21,50
Sesamfrø, hele20,91
Rapsolie20,26
Dressing, creme fraiche20,13
Græskarkerner, tørret19,83
Mayonnaise17,84
Pekannød, olieristet17,82
Pecannød, tørristet17,64
Margarine, 80 %, bordbrug, vegetabilsk fedt17,29
Pecannød, tørret17,17
Dressing, thousand island16,91
Minarine, gennemsnit16,66
Minarine, 40 %, vegetabilsk fedt16,46
Minarine, 30 %, vegetabilsk fedt15,95
Jordnød, tørret15,56
Dressing, italiensk14,54
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)14,49
Pistacienød, tørret14,04
Dressing, olie-eddike13,83
Flydende olie margarine13,68
Jordnøddesmør13,51
Plantemargarine, 80%, stege/bage12,80
Mayonnaise, fedtreduceret12,74
Hørfrøolie12,70
Mandel, rå11,36
Sojamel11,03
Gåsefedt9,97
Margarine, 80 %, stegning/bagning, animalsk og vegetabilsk fedt9,41
Palmeolie9,14
Sojabønner, tørrede, rå9,05
Remoulade8,57
Grisefedt, afsmeltet, Raffinol8,21
Grisefedt, afsmeltet8,21
Olivenolie8,15

50 fødevare med linolsyre (C18:2n-6)

Fødevare Linolsyre, g/100g (C18:2n-6)
Vindruekerneolie71
Solsikkeolie67,25
Majsolie62,98
Sojaolie55,23
Valnøddeolie53,37
Bomuldsfrøolie53,01
Hvedekimolie51,61
Margarine, 80 %, bordbrug, blød, vegetabilsk fedt47,60
Sesamolie40,99
Valnød, tørret39,16
Birkes, frø30,79
Paranød, tørret, rå30,54
Pinjekerner, tørret26,62
Flydende olie margarine, beriget med A- og D-vitamin25,22
Dressing, blue cheese25,15
Dressing, fransk24,03
Jordnøddeolie23,78
Solsikkefrø, afskallede, tørrede23,57
Tahin, lys23,53
Spædbørnsmad, modermælkserstatning, højt jernindhold, pulver23,13
Margarine, gennemsnit22,60
Sesamfrø, afskallede21,79
Margarine, 70 %, bordbrug, blød, vegetabilsk fedt21,53
Sesamfrø, hele21,50
Rapsolie20,91
Dressing, creme fraiche20,26
Græskarkerner, tørret20,13
Pekannød, olieristet19,83
Mayonnaise17,82
Pecannød, tørristet17,77
Margarine, 80 %, bordbrug, vegetabilsk fedt17,64
Pecannød, tørret17,29
Dressing, thousand island17,17
Minarine, gennemsnit16,91
Minarine, 40 %, vegetabilsk fedt16,66
Minarine, 30 %, vegetabilsk fedt16,46
Dressing, italiensk15,95
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)14,54
Pistacienød, tørret14,49
Dressing, olie-eddike14,04
Flydende olie margarine13,83
Jordnøddesmør13,68
Plantemargarine, 80%, stege/bage13,51
Hørfrøolie12,80
Mayonnaise, fedtreduceret12,70
Mandel, rå12,58
Sojamel11,36
Gåsefedt11,03
Margarine, 80 %, stegning/bagning, animalsk og vegetabilsk fedt9,97
Palmeolie9,41
Sojabønner, tørrede, rå9,14
Remoulade, uspec.9,05
Grisefedt, afsmeltet, Raffinol8,53
Grisefedt, afsmeltet8,21
Olivenolie8,21
8,15

100 fødevare med arakidonsyre (C20:4n-6)

FødevareArakidonsyre, g/100g (C20:4n-6)
Æg, høne, blomme, tørret1,00
Hjerte, høne (kylling), råt0,76
Torsk, lever, røget0,67
Torsk, lever, rå0,67
Æg, høne, tørret0,60
Torsk, lever, konserves0,56
Æg, høne, blomme, rå0,48
Oksekød, tyndbryst, råt0,36
Kylling, kød og skind, rå0,35
Kråse, kylling, rå0,34
Æg, and, rå0,33
Ansjos, marineret, konserves0,32
Brisling (ansjovis), marineret, konserves0,32
Brisling (sardin), i tomat, konserves0,31
Æg, høne, blomme, pasteuriseret0,31
Æg, gås, rå0,28
Oksekød, tværreb, råt0,28
Oksekød, slag, råt0,28
Oksekød, uspec., fedt, råt0,27
Lever, ande, rå0,26
Kalvekød, fedt, råt0,25
Kalkun, kød og skind, rå0,25
Due, vildt, kød, rå0,23
Æg, blomme, tilsat sukker, pasteuriseret, dybfrost0,20
Oksekød, entrecote med kappe, rå0,20
Hestekød, råt0,20
Paté, pålæg0,19
Æg, høne, blomme, saltet, pasteuriseret0,19
Havkat, plettet, rå0,19
Leverpostej0,18
Due, vildt, kød og skind, rå0,17
Nyre, gris, rå0,15
Leverpostej, fedtreduceret0,15
Æg, høne, burhøns, rå0,14
Æg, høne, frilands høns, rå0,14
Æg, høne, kogt, dybfrost0,14
Oksekød, tyndsteg med mørbrad, rå0,14
Æg, høne, skrabehøns, rå0,14
Oksekød, højrebsfilet med kappe, rå0,14
Kylling, kød og skind, paneret, friturestegt0,13
Oksekød, uspec., middelfedt, råt0,13
Æg, høne, pasteuriseret0,13
Oksekød, tyndbov + mellembov, rå0,13
Æg, høne, langæg, kogt, dybfrost0,13
Æg, høne, økologisk drift, rå0,13
Tunge, kalv, saltet0,12
Kalvekød, middelfedt, råt0,12
Æg, høne, røræg mix, industrifremstillet0,11
Skinke, røget0,11
Æg, høne, røræg, industrifremstillet0,11
Oksekød, tykbov (marvpibebov), rå0,11
Havkat, rå0,11
Bomuldsfrøolie0,10
Oksekød, tykstegsfilet med kappe, rå0,10
Oksekød, mellemskært, råt0,08
Musling, rå0,08
Høne, kød, rå0,08
Høne, kød og skind, rå0,08
Oksekød, inderlår med kappe, rå0,08
Brissel, lam, rå0,08
Oksekød, uspec., magert, råt0,07
Kaninkød, uspec., råt0,07
Blåmusling, kogt0,07
Lever, gåse, rå0,07
Fasan, kød og skind, rå0,07
Kalvekød, bryst, rå0,06
Kylling, grillstegt, fastfood0,06
Grisekød, mellemkam med svær, rå0,06
Kylling, vinge, kød og skind, rå0,06
Kylling, kød og skind, grillstegt0,06
Poulard, kød og skind, rå0,06
Oksekød, lårtunge, rå0,06
Grisekød, nakkefilet, helt afpudset (Nakkekotelet), rå0,06
Søtunge, rå0,06
Kalvekød, magert, råt0,06
Oksekød, skank (osso buco), rå0,06
Nyre, okse, rå0,06
Torsk, rogn, rå0,05
Kylling, lår, kød og skind, rå0,05
Kylling, ben, kød og skind, rå0,05
Skinke, kogt, konserves0,04
Grisekød, skinke af inderlår, helt afpudset, rå0,04
Skinke, kogt, skiveskåret0,04
Oksekød, uspec., helt magert, råt0,04
Laks, atlantisk, vild, konserves0,04
Kylling, bryst, kød og skind, rå0,04
Kalkun, bryst (filet), kogt/røget, pålæg0,04
Kylling, bryst (filet), kogt, pålæg0,04
Roastbeef, pålæg0,03
Makrel, rå0,03
Hamburgerryg, kogt0,03
Hamburgerryg, røget0,03
Nyre, kalv, rå0,03
Rødtunge, rå0,03
Grisefilet, røget, pålæg0,03
Oksekød, yderlår, råt0,03
Salt kød, pålæg0,03
Makrel, røget0,03
Hornfisk, rå0,02
Krabbe, kogt0,02
Sandwich med æg / rejer, salat og dressing, fastfood0,02
Kalvekød, helt magert, råt0,02
Hajmalle, rå, dybfrost0,02
Østers, rå0,02
Trekantsandwich med æg, salat og dressing, fastfood0,01
Hvedekim, rå0,01
Krabbekløer, konserves0,01
Krabbekløer, rå0,01
Hvedeklid0,01
Rødfisk, rå0,01
Oksekød, culotte, rå0,01
Hummer, kogt0,01
Hummer, konserves0,01
Laks, Stillehavs-, vild, rå0,01
Pitasandwich med kylling, salat og dressing, fastfood0,01

29 fødevare med dihomo-γ-linolensyre (C20:3n-6)

Fødevare dihomo-γ-linolensyre, g/100g (C20:3n-6)
Sojaolie0,33
Tidselolie0,21
Æg, høne, blomme, tørret0,12
Lever, okse, rå0,08
Salami0,06
Æg, høne, tørret0,04
Kalvekød, bryst, rå0,03
Lever, gris, rå0,03
Croissant0,03
Hjerte, okse, råt0,03
Lever, kylling, rå0,03
And, kød, rå0,03
Hjerte, kalv, råt0,02
Hvedebrød, solsikkebrød0,02
Medisterpølse, rå0,02
Kylling, kød og skind, friturestegt0,02
Grisekød, mørbrad, afpudset, rå0,02
Hjerte, gris, råt0,02
Hajmalle, rå, dybfrost0,01
Æg, høne, økologisk drift, rå0,01
Harekød, uspec., råt0,01
Kylling, kød, rå0,01
Oksekød, mørbrad, afpudset, rå0,01
Æg, høne, blomme, pasteuriseret0,01
Grahamsbrød0,01
Æg, høne, blomme, rå0,01
Kalkun, kød, rå0,01
Hvedebrød, pitabrød, groft0,01
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.