Alt du skal vide om Fisetin

Fisetin er et naturligt stof, der tilhører en gruppe af forbindelser kaldet flavonoider, som er kendt for deres antioxidantegenskaber, hvilket betyder, at de kan beskytte kroppens celler mod skader.

Fisetin findes i forskellige frugter og grøntsager som jordbær, æble, persimmon, drue, løg og agurk, men tages også som kosttilskud.

Positive Effekter af Fisetin

Fisetin har en bred vifte af sundhedsmæssige fordele. Men det er vigtigt at bemærke, at der stadig er brug for mere forskning for at forstå de fulde mekanismer og potentielle anvendelser af fisetin i medicinsk behandling.1

  • Antioxidant Egenskaber: Fisetin har vist sig at have en stærk antioxidant kapacitet. Det hjælper med at neutralisere frie radikaler, der kan skade celler og føre til sygdomme.
  • Anticarcinogen Virkning: Fisetin har vist sig at have antiproliferative egenskaber mod flere kræfttyper. Det kan reducere angiogenese og dermed hæmme tumorvækst ved at inhibere visse enzymer og signalveje, der er involveret i kræftprogression.
  • Antiinflammatorisk Virkning: Fisetin har antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen. Det gør dette ved at interferere med celle-til-celle interaktion og hæmme aktiviteten af visse molekyler som NF-κB.
  • Neurobeskyttende Virkning: Fisetin har vist sig at være en lovende ny antioxidant, der også fungerer som en neurobeskyttende middel. Det kan øge intracellulær glutathion, som beskytter mod visse neurodegenerative sygdomme.
  • Hjerte-Kar-Sundhed: Fisetin har været rapporteret til at hæmme menneskelig lavdensitetslipoprotein (LDL) oxidation in vitro (I et reagensglas), hvilket kan bidrage til at forhindre atherosklerose og fremme hjerte-kar-sundhed.
  • Støtte til Immunsystemet: Flavonoider som fisetin kan have immunstimulerende egenskaber, der styrker kroppens naturlige forsvar mod infektioner og sygdomme.

Hvor kan Fisetin købes?

Vi har kun fundet en enkelt dansk udbyder af Fisetin, som sælger mærket Rapsdaycl, der inderholder Liposomal Fisetin med Quercetin.

Køb Liposomal Fisetin

Indeholder 1000 mg Fisetin og 200 mg af antioxidanten Quercetin.

Liposomal i “Liposomal Fisetin” henviser til en metode, hvor fisetin er indkapslet i lipider for at forbedre dets optagelse i kroppen. Denne metode anvendes for at forbedre biotilgængeligheden af fisetin, hvilket betyder, at kroppen lettere kan optage og udnytte fisetin, når det leveres i denne form. Liposomale formuleringer kan hjælpe med at beskytte det aktive stof mod nedbrydning i fordøjelsessystemet og sikre bedre optagelse.

Dosering & bivirkninger

Der er ikke en fastlagt mængde fisetin, man skal have, og mængden kan variere i forskellige frugter og grøntsager. For eksempel har jordbær en hel del mere fisetin end æbler, løg og druer.

Når det kommer til fisetin-tilskud, er mængden ofte omkring 100 mg, hvilket er meget mere end det, man normalt ville få fra sin kost. Men vi ved endnu ikke så meget om, hvordan disse tilskud virker hos mennesker, da der ikke er lavet nogen studier om deres fordele og mulige bivirkninger.

Fisetin som senolytisk forbindelse

fisetin, har også en rolle som en senolytisk forbindelse, hvilket betyder, at den kan dræbe celler, der er blevet gamle og ikke fungerer ordentligt, kaldet senescente celler. Senescens er en proces i vores krop, der forhindrer beskadiget DNA i at kopiere sig selv. Selvom det generelt er en god ting, har disse gamle celler vist en forbindelse til aldring og sygdomme relateret til alder.

Blandt alle flavonoider er fisetin den mest kraftfulde i denne rolle. Det kan mindske antallet af disse gamle celler i menneskets fedtvæv, og det er blevet vist, at det kan genoprette balance i vævet hos mus. Det betyder, at fisetin kan have en positiv effekt på aldringsprocessen og måske hjælpe med at forhindre nogle af de sygdomme, der kommer med alderen.2

Kilder

  1. Khan, N., Syed, D. N., Ahmad, N., & Mukhtar, H. (2013). Fisetin: a dietary antioxidant for health promotion. Antioxidants & redox signaling19(2), 151–162. https://doi.org/10.1089/ars.2012.4901 ↩︎
  2. Yousefzadeh, M. J., Zhu, Y. I., McGowan, S. J., Angelini, L., Fuhrmann-Stroissnigg, H., Xu, M., … & Niedernhofer, L. J. (2018). Fisetin is a senotherapeutic that extends health and lifespan. EBioMedicine36, 18-28. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed