De bedste kollagen tilskud

Kollagen er et protein, der findes i bindevæv, hud, sener, knogler og brusk. Derfor kan supplering med kollegaen stramme op på huden, reducere rynker, fjerne ledsmerter og give dig sundere hård og negle.

Vinder: VILD NORD Marine Collagen GOLD

Kollagenet kommer fra skindet fra vildtfanget nordatlantisk torsk. Nøglen ordet her er vildfanget, hvilket betyder at fisken ikke er opdrættet, som det ses fra andre – billigere alternativer. Dermed er VILD NORD’s kollagen frit fra pesticider og andet ubehageligt.

Til trods for kollagenet oprinder fra fisk er pulveret selvfølgelig smags neutralt. Pulveret blandes let i vand, smoothies eller hvad du ellers kan finde på.

 • Marint collagen fra vildtfanget nordatlantisk torsk.
 • Komplet aminosyreprofil med 9 essentielle aminosyrer.
 • Naturligt indhold af jod fra tang.
 • Lav fedtprocent og højt indhold af protein
 • Opløses let i væske. Se vores test.
 •  Smagsneutralt.

Dagens bedste tilbud på Vild Nord Collagen

Blanding af VILD NORD Marine Collagen GOLD

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, der findes i bindevæv, hud, sener, knogler og brusk. Derfor kan supplering med kollegaen stramme op på huden, reducere rynker, fjerne ledsmerter og give dig sundere hård og negle.

 • Sundt hår og sunde negle. (1, 2)
 • Anti-aging og opretholdelse af sund hud. (3, 4, 5)
 • Opbyggelse af muskelmasse. (5, 6)
 • Forbedring af led og slidgigt (7, 8, 9)

Vi har gennemtestet 15 forskellige kollagen produkter, herunder finder du vores vurdering. 

Kollagen er det mest typiske protein man finder i vores krop.  Der findes op til 28 forskellige slags kollagen typer, men blot én af dem står for 90% af kroppens totale kollagen. (10, 11)

Kollagen findes blandt andet i vores bindevæv, hud sener og knogler. Proteinet bidrager til reparation af væv, vores immunrespons og en række andre cellulære processer. (12, 13, 14)

Kollagen proteinet består – som alle proteiner af aminosyre. Kollagen indeholder primært glycin, prolin og hydroxyprolin, der tilsammen danner triple-helix strukturen, som er vist på nedenstående illustration.

De forskellige typer kollagen

Der findes 28 forskellige typer kollagen i den menneskelige krop. Type I, II, III, IV og V er de mest almindelige i den menneskelige krop. Det er også disse, der typisk bliver brugt i kollagen tilskud du kan finde i supermarkederne. (15, 16)

Det menes, at de forskellige typer kollagen tjener unikke formål. For eksempel har forskning identificeret, at type I og III findes sammen i organer og hud, mens type II typisk findes i led og brusk.

De forskellige former for kollagen brugt i kosttilskud

På samme måde som din krop indeholder forskellige typer af dette protein, så gør mange kollagentilskud. (17, 18, 19)

 • Hydrolyseret kollagen (kollagenhydrolysat). Denne type er afledt af kvæg (kvæg), marine (fisk og skaldyr), fjerkræ (ofte kylling eller æggeskaller), svin og andre animalske kilder, og den er opdelt i mindre og lettere at absorbere peptidpartikler.
 • Råkollagen afledt af kyllingebrusk.
 • Gelatine: Dette er kogt kollagen, normalt afledt af animalske kilder.

Kan man tage for meget kollagen?

Kollagen anses generelt for at være et sikkert og ugiftigt dagligt tilskud til raske individer, og de fleste mennesker vil ikke opleve negative bivirkninger.

Alligevel har nogle rapporteret symptomer, såsom en ubehagelig smag, følelse af for mæthed eller andre maveproblemer. (18)

Hvad bruger vi kollagen til?

Når vi bliver ældre, reduceres produktionen af kollagen hvilket medfører løs hud og rynker.

bruger også kollagen og kollagenbaserede materialer på det medicinske område, herunder til behandling af sår, forbrændinger og diabetiske sår. (20)

Kosmetikfirmaer bruger kollagen i produkter som fugtighedscreme og serum på grund af dets fugtgivende og fugtbevarende egenskaber. (21)

Denne video forklarer fint hvilke fordele du kan drage ved at benytte kollagen supplering.

Hvordan mister vi kollagen?

Vi mister først og fremmest kollagen med alderen, det er helt naturligt. (22) Dog, er der flere ting, der kan nedsætte produktionen af kollagen:

 • Rygning, nedsætter produktionen af kollagen. (23, 24)
 • For stort indtag af sukker kan nedsætte produktionen af kollagen. (24)
 • For stort indtag af alkohol kan nedsætte produktionen af kollagen. (23)
 • Er du for meget i solen, uden solcreme, kan det også nedsætte produktionen af kollagen. (25)
 • Prosseret mad indeholder AGEs, som nedsætter produktionen af kollagen. (6)

Kollagen som kosttilskud til huden

En af de mest populære anvendelser af kollagentilskud er at støtte hudens sundhed. Forskning tyder på at tage kollagentilskud kan forbedre visse aspekter af hudens sundhed og udseende.

En række undersøgelser har vist, at indtagelse af kollagentilskud kan forbedre hudens hydrering og elasticitet og reducere forekomsten af rynker. De fleste studier bruger mellem 2.5-15 gram kollagen hver dag. (26, 27, 28, 29)

Kollagen som kosttilskud til håret

Hår består primært af proteinet keratin. Din krop bruger flere aminosyrer til at opbygge keratin – hvoraf nogle kan findes i kollagen. (30, 31)

Kollagen udgør 70% af din “dermis”, det midterste lag af din hud, der indeholder roden af hvert enkelt hår. Især kollagen bidrager til elasticiteten og styrken af din dermis. Med alderen bliver din krop mindre effektiv til at producere kollagen og genopbygge celler i dermis. Dette kan være en af grundene til, at håret bliver tyndere med tiden. Derfor kan det at give din krop kollagen hjælpe med at opretholde en sund dermis og forhindre hårudtynding. (32, 33, 34, 35, 36, 37)

Uden nok antioxidanter til at bekæmpe skader fra frie radikaler, kan dit hår begynde at blive gråt. På grund af dets antioxidantegenskaber kan kollagen muligvis også bekæmpe celleskader og bremse udvikling af gråt hår. (38, 39, 40, 41, 42)

Kollagen i kombination med protein

Du behøver IKKE tage kollagentilskud for at understøtte din krops kollagenniveauer eller knoglesundhed. Faktisk kan du hjælpe din krop med at lave kollagen og opretholde sunde kollagenniveauer og knoglevæv ved blot at inkludere nok højkvalitetsprotein, D-vitamin, calcium, C-vitamin og zink i din kost. (43, 44, 45)

Dette kan du gøre for at få mere naturlig kollagen

Du kan tilføje kollagen til din kost gennem fødevarer eller kosttilskud. Da det udgør pattedyrs bindevæv, findes det i skind, knogler og muskler på kylling, oksekød, svinekød og fisk. (17)

Derudover kan det at spise mad med højt C-vitamin booste din krops naturlige kollagenproduktion. Appelsiner, peberfrugter, rosenkål og jordbær er fremragende kilder til dette vitamin. (46)

Kollagen syntesen (biokemi)

Den primære aminosyresekvens af kollagen er glycin-prolin-X eller glycin-X-hydroxyprolin. X kan være enhver af de andre 17 aminosyrer, og hver tredje aminosyre er glycin.

Kollagen er sammensat af 3 kæder. Kæderne er viklet sammen til en tredobbelt helix. Glycin er den mindste af alle aminosyrerne, tillader det kæden at danne en stram konfiguration, og den kan modstå stress.

Af Nevit Dilmen taget fra Wiki.

Processen med kollagensyntese forekommer hovedsageligt i cellerne i fibroblaster, som er specialiserede celler med hovedfunktionen at syntetisere kollagen og stroma. Kollagensyntese forekommer både intracellulært og ekstracellulært. Selvom forskellige typer kollagen kan gennemgå forskellige post-translationelle modifikationer, er den grundlæggende skitse for kollagensyntese anført nedenfor. (47)

Denne video går fint i dybden med kollagen.

Transskription af mRNA i kernen (Intracellulært)

 1. Gener for pro-a1- og pro-a2-kæder transskriberes
 2. mRNA bevæger sig ind i cytoplasmaet og interagerer med ribosomer til translation.
 3. Efter translation omtales det som præ-pro-polypeptidkæde; denne kæde rejser derefter til det endoplasmatiske reticulum (ER) for post-translationel modifikation.

Post-translationel modifikation (Intracellulært)

 1. Når det først er i ER, gennemgår præ-pro-polypeptidet post-translationel bearbejdning, hvor der foretages tre store modifikationer af præ-pro-polypeptidet for at blive pro-collagen.
 2. Signalpeptidet på N-terminalen fjernes
 3. Lysin- og prolinresterne får yderligere hydroxylgrupper tilføjet til dem via hydroxylase-enzymer, som kræver C-vitamin som en cofaktor
 4. Glycosylering af de udvalgte hydroxylgrupper på lysin med galactose og glucose b
 5. Tre af de hydroxylerede og glycosylerede pro-a-kæder samles ved at vrides til en tredobbelt helix ved lynlåslignende foldning. Den tredobbelte helix-konfiguration er 3 venstrehåndede spiraler snoet til en højrehåndet spole
 6. Nu er pro-kollagenmolekylet klar til at flytte til Golgi-apparatet for endelige modifikationer og samlet til sekretoriske vesikler for at komme ind i det ekstracellulære rum

Propeptidspaltning (Ekstracellulært)

 • Enzymer kendt som kollagen peptidaser præform propeptid spaltning og fjerner enderne af procollagen molekylet og molekylet bliver til tropocollagen

kollagenfibrilsamling (Ekstracellulært)

 • Lysyloxidase et kobberafhængigt enzym virker på lysin og hydroxylysiner, og kovalent binding mellem tropocollagenmolekyler danner en kollagenfibril.

Nedenstående video forklarer kollagen syntesen godt.

Hvad er fibrøst bindevæv?

Cellerne i fibrøst bindevæv kaldes fibroblaster. Grundsubstansen indeholder forholdsvis meget vand og mange proteinfibre. De vigtigste proteinfibre er kollagen og elastin.

Støttevæv kaldes også bindevæv og deles i fire typer: fibrøst bindevæv (ofte blot bindevæv), bruskvæv, knoglevæv og fedtvæv. Støttevævet sammenknytter, forankrer, støtter og beskytter de forskellige dele af kroppen. Cellerne i støttevævet ligger i en grundsubstans, den ekstracellulære matrix), der dannes af cellerne i vævet. Grundsubstansens sammensætning og konsistens veksler fra væv til væv.

4.9/5 - (45 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.