Amla: Studier, Virkning & Bivirkninger

Amla, også kendt som Emblica officinalis eller Phyllanthus emblica, er en plante fra ayurvedisk medicin i Indien. Den har været brugt til at styrke energi, hukommelse og øge levetiden. Forskning på Amla er begrænset, men det tyder på, at det kan sænke blodsukkeret for både raske og diabetikere.

Dyrestudier viser, at Amla kan reducere fedtstoffer i blodet og forbedre kolesterol, samt hjertesundheden. Dette skyldes antioxidanter i Amla, herunder C-vitamin og andre stoffer, der findes i grøn te.

Er Amla sikkert?

I et 18-ugers studie med 15 raske voksne deltagere blev effektiviteten og sikkerheden af Amla, en plante fra det traditionelle indiske Ayurvediske medicinsystem, undersøgt. Deltagerne tog enten amla eller placebo (500 mg per dag).

Amla forbedrede blodets evne til at flyde og havde positive effekter på blodets koagulation, kolesterolniveauer og antioxidanter. Der var ingen væsentlige ændringer i levertoksicitet, urinanalyse og blodtal efter indtagelse af amla.

Der blev heller ikke observeret bivirkninger eller toleranceproblemer.[2]

Amla & blodsukker

En af de få studier vi har fundet på mennesker, har undersøgt effekten af Amla-frugt på blodsukker og lipidprofil hos raske personer og patienter med type 2-diabetes.

Sammenfattende viste amla tilskuddet sig at være sikkert. Men der er helt klart brug for flere studier på området.

Deltagerne i studiet, der bestod af både mænd og kvinder i alderen 30-64 år, indtog dagligt 1-3g Amla-frugter i 2-4 uger. Studiet var ikke kontrolleret, og der var ingen kontrolgruppe eller blinding protokol.

Resultaterne viste, at indtagelse af Amla-frugter reducerede både fastende og efter måltider blodsukkeret hos diabetikere og raske personer. Den observerede effekt var sammenlignelig med 5mg glibenclamid to gange dagligt, et almindeligt antidiabetisk lægemiddel. Derudover blev der bemærket forbedringer i lipidprofilen hos deltagerne, hvilket tyder på positive virkninger på deres kolesterolniveauer.

Selvom studiet var begrænset i størrelse og design, antyder resultaterne, at Amla-frugt kan have potentiale som en naturlig behandling for at regulere blodsukkeret og forbedre lipidprofilen hos både raske personer og patienter med type 2-diabetes. [1]

Amla og hypertension

Fordi Amla er rig på antioxidanter blev urten undersøgt for at se om det kunne hjælpe på hypertension. I studiet deltod 150 patienter.

Deltagerne tog enten Phyllanthus emblica-kapsler (500 mg) eller placebo sammen med deres normale medicin i 12 uger.

Resultaterne viste, at Phyllanthus emblica var sikkert at bruge, men det førte ikke til forbedringer.[3]

Amla & metabolisk syndrom

Et studie undersøgte om Amla havde en effekt på blodkar, stress, inflammation og fedtstoffer i blodet hos personer med metabolisk syndrom. Studiet viste, at Amla forbedrede alle de målte værdier. Den højere dosis (500 mg to gange dagligt) var mere effektiv end den lavere dosis og placebo. Der var ingen bivirkninger.  [4]

Aktive stoffer i Amla

Kilde: Jain, P. K., Das, D., Pandey, N., & Jain, P. (2016). Traditional Indian herb Emblica officinalis and its medicinal importance. Innov J Ayurvedic Sci, 4(4), 1-15.

Derudover er Amla-frugten e rig på quercetin, phyllemblic-forbindelser, gallic syre, tanniner, flavonoider, pektin, C-vitamin og indeholder også mange polyfenoliske forbindelser.

  • Flavonoider: Flavonoider er en stor gruppe af planteforbindelser med antioxidante egenskaber. De menes at have en række sundhedsmæssige fordele.
  • Quercetin: Quercetin er en flavonoid, en type af planteforbindelse med antioxidante egenskaber. Det menes at have antiinflammatoriske og antihistamin-effekter, der kan hjælpe med at lindre allergisymptomer og styrke immunsystemet.
  • Phyllemblic-forbindelser: Dette er en gruppe af kemiske forbindelser, der er unikke for Amla-frugten. De menes at have antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber, der bidrager til frugtens sundhedsmæssige fordele.
  • Gallic syre: Gallic syre er en naturlig antioxidant og antiinflammatorisk forbindelse. Den findes i forskellige planter og frugter, herunder Amla, og menes at beskytte celler mod skader forårsaget af frie radikaler.
  • Tanniner: Tanniner er en gruppe af polyfenoliske forbindelser, der findes i mange planter. De har adstringerende egenskaber, hvilket betyder, at de kan trække væv sammen og mindske inflammation. Tanniner har også antioxidante egenskaber, der kan beskytte mod celleskader.
  • Polyfenoliske forbindelser: Polyfenoler er en stor gruppe af planteforbindelser med antioxidante egenskaber. De menes at have en række sundhedsmæssige fordele, herunder at beskytte mod hjertesygdomme, kræft og neurodegenerative sygdomme.

Kilder

  1. Akhtar, M. S., Ramzan, A., Ali, A., & Ahmad, M. (2011). Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. International journal of food sciences and nutrition62(6), 609–616. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.560565
  2. Kapoor, M. P., Suzuki, K., Derek, T., Ozeki, M., & Okubo, T. (2019). Clinical evaluation of Emblica Officinalis Gatertn (Amla) in healthy human subjects: Health benefits and safety results from a randomized, double-blind, crossover placebo-controlled study. Contemporary clinical trials communications17, 100499. https://doi.org/10.1016/j.conctc.2019.100499
  3. Shanmugarajan, D., Girish, C., Harivenkatesh, N., Chanaveerappa, B., & Prasanna Lakshmi, N. C. (2021). Antihypertensive and pleiotropic effects of Phyllanthus emblica extract as an add-on therapy in patients with essential hypertension-A randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytotherapy research : PTR35(6), 3275–3285. https://doi.org/10.1002/ptr.7043
  4. Usharani, P., Merugu, P. L., & Nutalapati, C. (2019). Evaluation of the effects of a standardized aqueous extract of Phyllanthus emblica fruits on endothelial dysfunction, oxidative stress, systemic inflammation and lipid profile in subjects with metabolic syndrome: a randomised, double blind, placebo controlled clinical study. BMC complementary and alternative medicine19(1), 97. https://doi.org/10.1186/s12906-019-2509-5
Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.