Boswellia: Fordele, bivirkninger og studier

Boswellia serrata, et lille ørkentræ fra Afrika og Asien, er anerkendt for sin virkning på slidgigt og mod fordøjelsesproblemer.

I denne artikel dykker vi ned i de videnskabelige studier, der er lavet om urten. Vi ser på hvad forskerne har konkluderer om virkningen og hvilken dose du bør tage. Baseret på vores indsigter fra studierne har vi udarbejdet en købsguide.

Dose

De fleste studier benytter 100-250 mg Boswellia med en koncentration af 30% boswellinsyre. De hurtigste smertelindrene effekt er blevet observeret med 250 mg, frem for 100 mg.

Effekten har været bedst hvis det bliver taget dagligt i længere perioder, gerne længere end 90 dage. Tages med dagens første måltid.

Dose: Anbefalet dosis er 100-250 mg Boswellia. Tages én gang dagligt til første måltid. Bedste effekt er observeret efter 90 dages brug.

Bivirkninger

Fra studier med mus ved vi, at der skal meget høje dosering til at, at stoffet kan være giftigt. [1-2]

Sikkerhedsmæssigt har flere studier dog indikeret, at Boswellia-ekstrakt ikke har toksiske bivirkninger ved højere doser. Dette betyder, at det kan være en sikker behandlingsmulighed baseret på nuværende beviser.

Købsguide

Der findes få kosttilskud med boswellia, der kan købes i Danmark. Herunder har jeg samlet de forskellige tilskud.

De bedste boswellia kosttilskud

Boswellia Ekstrakt fra HealthWell:

De bedste boswellia-piller, vi har fundet, er fra HealthWell. Dette er det eneste kosttilskud i pilleform, vi har fundet, der oplyser indholdet af boswellinsyre. Produktet indeholder 500 mg boswellia med en koncentration på 65% boswellinsyre. Desuden har produktet kun 2 tilsætningsstoffer (rismel som fyldemiddel og vegetabilsk kapsel), sammenlignet med andre tilskud, der kan indeholde op til syv. Vær opmærksom på, at dette er en høj dosis. Hvis du ønsker en mindre dosis, kan kapslen åbnes og indholdet deles i to.

Rawpowder Boswelliaekstrakt:

Det bedste boswellia pulver-tilskud, vi har fundet. Pulveret indeholder op til 90% boswellinsyre. Bemærk, at ved brug af dette pulver får du en meget koncentreret dosis af Boswellia. I de fleste studier får forsøgspersonerne op til 250 mg i en koncentration på 30% boswellinsyre.

Undgå disse boswellia tilskud

Natur Drogeriet Boswellia:

Hver tablet indeholder 600 mg boswellia gummiharpiks, men det er ikke oplyst, hvor meget boswellinsyre produktet indeholder. Det er boswellinsyre, der udgør effekten af urten. Du ved derfor reelt ikke, hvad du får for dine penge. Jeg antager selv, at hvis producenten ikke oplyser indholdet, er det nok, fordi det ikke er særlig stort. Desuden indeholder produktet hele syv tilsætningsstoffer. Dette produkt ville jeg ikke købe.

 • Indhold af aktive stoffer ikke oplyst.
 • Indeholder syv tilsætningstoffer udover det aktive stof.
 • Billigt alternativ
 • Køb for 162 kr. hos Med24.dk

Solgar Boswellia Resin:

Indeholder 350 mg boswellia-ekstrakt, men heller ikke her er koncentrationen af boswellinsyre oplyst. Produktet indeholder desuden seks tilsætningsstoffer. Dette produkt ville jeg ikke købe.

 • Indhold af aktive stoffer ikke oplyst.
 • Indeholder seks tilsætningstoffer udover det aktive stof.

Øge optagelsen

Hvis du vil øge optagelsen af boswellia (boswellinsyre) og forstærke effekten af stoffet, kan du samtidig indtage lecithin. Lecithin hjælper med optagelsen af boswellia i tarmen ved at sprede det jævnt og hjælpe det ind i cellerne. Solgars Lecithin kosttilskud inderholder sojalecithin.[11]


Studier

Før vi gennemgår studierne, er det vigtigt at vide, at det ikke er urten, men urtens bioaktive stoffer, der giver de gavnlige effekter.

Inden vi ser på studierne, skal vi huske, at det er de bioaktive stoffer i urten, der har de gode effekter, ikke selve urten. De tre vigtigste bioaktive stoffer i boswellia serrata er boswellinsyre. KBA og AKBA samt det aromatiske stof incensole. Det mest undersøgte stof er boswellinsyren AKBA. [3-4]

Det er relevant for os som forbrugere at vide hvad boswellinsyre koncentrationen er i de kosttilskud vi køber, da det afgør hvor stærkt tilskuddet er.

Note: Den standardiserede dose, der benyttes i studierne, er en ekstrakt med 30% AKBA. Hvis du selv dykker ned i studerne vil du også støde på ”5-loxin”. Det er blot navnet på en ekstrakt med boswellia med 30% AKBA.

Boswellia mod slidgigt (osteoarthritis)

Slidgigt er en udbredt inflammatorisk ledsygdom, der primært skader brusken i leddene. Traditionelle behandlinger som ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) kan være dyre og have bivirkninger. Der er derfor et stigende behov for sikrere og mere effektive alternativer.

En stor meta-analyse har undersøgt effekten af Boswellia og dets ekstrakt på slidgigt. Studiet omfatter data fra syv forsøg med i alt 545 patienter. Resultaterne viser, at Boswellia kan lindre smerter, stivhed og forbedre ledfunktionen.

Der er ingen toksiske bivirkninger ved højere doser, hvilket indikerer, at behandlingen er sikker.

Herunder finder du en beskrivelse af to af de syv forsøg.

I et placebo kontrolleret forsøg delte forskere 57 personer med slidgigt op i to gruppe. Den ene gruppe fik 100 mg boswellia og den anden gruppe fik et placebo tilskud.  Gruppen, der fik boswellia, oplevede mindre stivhed og færre smerter. Jo længer tid gruppen bog boswellia, jo bedre virkede det. Den største reduktion af smerter og stivhed blev set efter 90 dage.  [5]

I et andet placebo kontrolleret studie, blev gruppen delt op i fire. Den ene gruppe fik 100 mg boswellia og den anden gruppe fik 250 mg boswellia. De to andre grupper fik et placebo tilskud.  Begge grupper, der fik boswellia tilskud oplevede en reduktion i stivhed og smerter. [6]

Gruppen, der fik 250 mg boswellia oplevede allerede markante forbedringer efter 7 dage.

Boswellia mod astma

I et placebo kontrolleret forsøg delte forskerne 40 personer med astma i to grupper. Den ene gruppe fik 300 mg boswellia (fra gummiharpiks) tre gange om dagen i seks uge. I den samme periode fik den anden gruppe et placebo middel. Gruppen, der fik boswellia oplevede markante forbedringer i deres astma symptomer. [7]

Boswellia mod fordøjelsesproblemer


Et studie undersøgte effekten af boswellia-ekstrakt hos patienter med Colitis ulcerosa (tarmbetændelse). I studiet sammenlignede forskerne boswellia med et andet lægemiddel, sulfasalazin.

Patienterne, der fik Boswellia havde de bedste resultater. 82% af gruppen der fik boswellia fik det bedre, sammenlignet med 75% på sulfasalazin. [8]

Et andet studie undersøgte effekten af boswellia-ekstrakt hos patienter med Crohns sygdom (kronisk betændelsestilstand i tarmen). I en undersøgelse blev 44 patienter behandlet med Boswellia-ekstrakt, og 39 patienter blev behandlet med mesalazin. Begge behandlinger hjalp med at reducere sygdommens aktivitet. Forskellen mellem behandlingerne var ikke stor, men Boswellia-ekstraktet virkede lige så godt som det andet lægemiddel. [9]

Et tredje studie undersøgte effekten mod diarré. Forskerne fandt ud af, at boswellia var en effekt middel mod diarré hos patienter med irritabel tarm syndrom. [10]

Boswellia kaldes også

 • Boswellia Serrata
 • Boswellia serrata Roxb
 • Frankincense
 • Indian Frankincense
 • Salai
 • Salai Guggul
 • Gajabhakshya
 • Gylden harpiks
 • Olibanum

Boswellia historie

Boswellia serrata er kendt som kundur i Unani-medicin og tilhører familien Burseraceae.

I planteriget er Burseraceae-familien kendetegnet ved 17 slægter og 600 arter, der er udbredt i alle tropiske regioner. Boswellia-slægten indeholder omkring 25 kendte arter, hvoraf de fleste findes i Arabien, den nordøstlige kyst af Afrika og Indien.

Planten er udbredt i Indien og findes i tørre skovområder i Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat, Bihar, Assam, Orrisa og de centrale halvøregioner i Andhra Pradesh.

Historisk set brugte hinduer, babyloniere, persere, romere, kinesere, grækere og folk fra gamle amerikanske civilisationer plantens harpiks primært til balsamering og som røgelse i kulturelle begivenheder.

Boswellia nævnes i traditionelle Unani-tekster som en effektiv behandling for bronkitis, astma, hoste, hjerte-kar-sygdomme, diarré, dysenteri, ringorm, bylder, feber (febernedsættende), hud- og blodsygdomme, mundsår, vaginal udflåd osv m.v. Det er de færreste af de angivne effekter, som er blevet undersøgt underligt i vestlige studier.


Kilder

 1. Lalithakumari, K., Krishnaraju, A. V., Sengupta, K., Subbaraju, G. V., & Chatterjee, A. (2006). Safety and Toxicological Evaluation of a Novel, Standardized 3-O-Acetyl-11-keto-beta-Boswellic Acid (AKBA)-Enriched Boswellia serrata Extract (5-Loxin(R)). Toxicology mechanisms and methods, 16(4), 199–226. https://doi.org/10.1080/15376520600620232
 2. Krishnaraju, A. V., Sundararaju, D., Vamsikrishna, U., Suryachandra, R., Machiraju, G., Sengupta, K., & Trimurtulu, G. (2010). Safety and toxicological evaluation of Aflapin: a novel Boswellia-derived anti-inflammatory product. Toxicology mechanisms and methods, 20(9), 556–563. https://doi.org/10.3109/15376516.2010.497978
 3. Wang, C., Xia, L., Song, Z., Li, Q., Wang, C., Zeng, L., & Liu, Z. (2011). Zhongguo Zhong yao za zhi = Zhongguo zhongyao zazhi = China journal of Chinese materia medica, 36(10), 1330–1333.
 4. Gerbeth, K., Meins, J., Kirste, S., Momm, F., Schubert-Zsilavecz, M., & Abdel-Tawab, M. (2011). Determination of major boswellic acids in plasma by high-pressure liquid chromatography/mass spectrometry. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, 56(5), 998–1005. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2011.07.026
 5. Sengupta, K., Krishnaraju, A. V., Vishal, A. A., Mishra, A., Trimurtulu, G., Sarma, K. V., Raychaudhuri, S. K., & Raychaudhuri, S. P. (2010). Comparative efficacy and tolerability of 5-Loxin and AflapinAgainst osteoarthritis of the knee: a double blind, randomized, placebo controlled clinical study. International journal of medical sciences, 7(6), 366–377. https://doi.org/10.7150/ijms.7.366
 6. Sengupta, K., Alluri, K. V., Satish, A. R., Mishra, S., Golakoti, T., Sarma, K. V., Dey, D., & Raychaudhuri, S. P. (2008). A double blind, randomized, placebo controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. Arthritis research & therapy, 10(4), R85. https://doi.org/10.1186/ar2461
 7. Gupta, I., Gupta, V., Parihar, A., Gupta, S., Lüdtke, R., Safayhi, H., & Ammon, H. P. (1998). Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. European journal of medical research, 3(11), 511–514.
 8. Gupta, I., Parihar, A., Malhotra, P., Singh, G. B., Lüdtke, R., Safayhi, H., & Ammon, H. P. (1997). Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with ulcerative colitis. European journal of medical research, 2(1), 37–43.
 9. Gerhardt, H., Seifert, F., Buvari, P., Vogelsang, H., & Repges, R. (2001). Therapie des aktiven Morbus Crohn mit dem Boswellia-serrata-Extrakt H 15 [Therapy of active Crohn disease with Boswellia serrata extract H 15]. Zeitschrift fur Gastroenterologie, 39(1), 11–17. https://doi.org/10.1055/s-2001-10708
 10. Borrelli, F., Capasso, F., Capasso, R., Ascione, V., Aviello, G., Longo, R., & Izzo, A. A. (2006). Effect of Boswellia serrata on intestinal motility in rodents: inhibition of diarrhoea without constipation. British journal of pharmacology, 148(4), 553–560. https://doi.org/10.1038/sj.bjp.0706740
 11. Hüsch, J., Bohnet, J., Fricker, G., Skarke, C., Artaria, C., Appendino, G., Schubert-Zsilavecz, M., & Abdel-Tawab, M. (2013). Enhanced absorption of boswellic acids by a lecithin delivery form (Phytosome(®)) of Boswellia extract. Fitoterapia84, 89–98. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.002

5/5 - (4 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed