Hvad er Ghee? Og hvilke funktioner har det?

Ghee er klaret smør, der indeholder mere fedt end normalt smør. Årsagen til det er, at mælkens faste stoffer og vand er fjernet.

Ghee kommer fra de indiske og pakistanske kulturer og er blevet brugt i tusinde år som en måde at opbevare smør i varmt vejr.

Flere studier viser, at Ghee kan være anti inflammatorisk. Desuden indeholder Ghee mere omega-3 fedtsyre.

Ghee er smør, hvor faste mælkestoffer og vand er fjernet. Ghee indeholder omega-3 og har antiinflamatoriske egenskaber.

Fordele ved Ghee

Ghee har flere gode egenskaber:

  1. Studier viser, at Ghee reducerer inflammation og forbedre fordøjelsen. (1, 2, 3)
  2. Ghee er rigt på omega-3 fedtsyre (4, 5)
  3. Ghee kan øge indtaget af A vitamin (6)
  4. Ghee kan klare langt højere kogepunkter end olier fra planter.

Ghee har et højt kogepunkt


Ghee har et langt højere kogepunkt end plante olier. Når planteolier varmes op for meget, kan der udskilles giftige stoffer såsom akrylamid. Studier viser, at indtag af akrylamid kan kræftfremkaldende. (7, 8)

Akrylamid udskilles som regel ved stegning på grader over 120 C når oliet når kogepunktet. Ghee kan klare op til 250 grader C. (9)

Eksempelvis viser et studie, at sojaolie producerede 10 gange mere akrylamid end Ghee når det blev opvarmet til 160 C. (10)

Sådan laver du Ghee

Ghee kan nemt laves der hjemme. Alt du skal gøre er at varme smør op og sortere de faste stoffer fra. Smøren skal gerne fra en ko, der har græsset på rigtigt græs.

  1. Opvarm smør til en flydende masse.
  2. Den flydende masse vil skille sig. I bunden af gryden vil de faste mælkestoffer ligge, og laget ovenover er dit Ghee i flydende form (olie).
  3. Sigt Ghee olien og overfør det til din beholder.
  4. Lad det køle af.

Den negative side

Folk reagerer forskelligt på mættet fedtindtag. Hvis man har dårlige kolesteroltal, bør man reducere sit indtag.

Et studie viser, at Ghee kan indeholde oxideret kolesterol, som er forbundet med flere sygdomme. (11)

Typisk stillede spørgsmål

Er ghee og klaret smør det samme?

Ja, ghee og klaret smør er det samme. Ghee stammer typisk fra komælk og bruges i egyptiske og indiske retter. Ghee og klaret smør er lave på samme mødet og har de samme næringsegenskaber

Hvor kan man købe klaret smør?

Klaret smør (Ghee) skal typisk købes online. Det er intet problem da Klaret smør (Ghee) kan holde sig udenfor køleskabet. Healthgenie anbefaler følgende produkter:

  1. Ghee Økologisk fra Cosmoveda (300 gram)
  2. Ghee Ø (900 gram)

Er klaret smør sundt?

Studier viser at klaret smør – eller Ghee – kan øge A vitamin indtaget og virke antiinflamatorisk.

Er ghee antiinflammatorisk?

Ja, flere studier viser at Ghee har antiinflammatoriske egenskaber. (12)

Hvordan opbevares ghee?

Ghee kan udenfor køleskabet med dine andre tørvare i flere uger. Dykker vi ned på et cellulært niveau er det fordi de faste mælkestoffer er fjernet.

Oprindeligt blev Ghee skabt i Indien og Pakistan for forhindre smør i at blive dårligt i varmt vejr.

Hvordan smager ghee?

Ghee smager en smule af karamel eller nødder. Desuden har ghee en mild og rund smag. Smør har en sødere og mere cremet smag.

Hvad betyder ghee?

Ghee har været brugt i inden og Pakistan i mange tusinde år. Ordet Ghee betyder ”drysset”.

Hvad er ghee godt for?

  1. Ghee er antiinflamatorisk
  2. Ghee kan øge optaget at A vitamin
  3. Ghee indeholder omega-3
  4. Ghee udskiller færre giftige stoffer ved stegning

 

 

 

5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.