Ghee er en form for klaret smør, beriget med en højere fedtindhold end traditionelt smør, opnået ved at fjerne mælkens faste bestanddele og vand. Dette produkt har sine rødder dybt forankret i indisk og pakistansk kultur, hvor det i årtusinder har væet anvendt som en metode til at bevare smør under varme klimaforhold.
Forskning understøtter ideen om, at ghee besidder antiinflammatoriske kvaliteter og er særligt rig på omega-3 fedtsyrer, hvilket tilføjer til dets sundhedsmæssige fordele. Gennem en unik fremstillingsproces, hvor man fjerner mælkens faste stoffer og vand, opnår ghee sin karakteristiske rigdom på næringsstoffer og en dyb, nøddeagtig smag, hvilket gør den til et prisværdigt element i køkkenet såvel som i traditionel medicin.
Indhold Skjul
Fordele ved Ghee
Ghee har flere gode egenskaber:
- Studier viser, at Ghee reducerer inflammation og forbedre fordøjelsen. (1, 2, 3)
- Ghee er rigt på omega-3 fedtsyre (4, 5)
- Ghee kan øge indtaget af A vitamin (6)
- Ghee kan klare langt højere kogepunkter end olier fra planter.
Ghee har et højt kogepunkt
Ghee har et langt højere kogepunkt end plante olier. Når planteolier varmes op for meget, kan der udskilles giftige stoffer såsom akrylamid. Studier viser, at indtag af akrylamid kan kræftfremkaldende. (7, 8)
Akrylamid udskilles som regel ved stegning på grader over 120 C når oliet når kogepunktet. Ghee kan klare op til 250 grader C. (9)
Eksempelvis viser et studie, at sojaolie producerede 10 gange mere akrylamid end Ghee når det blev opvarmet til 160 C. (10)
Sådan laver du Ghee
Ghee kan nemt laves der hjemme. Alt du skal gøre er at varme smør op og sortere de faste stoffer fra. Smøren skal gerne fra en ko, der har græsset på rigtigt græs.
- Opvarm smør til en flydende masse.
- Den flydende masse vil skille sig. I bunden af gryden vil de faste mælkestoffer ligge, og laget ovenover er dit Ghee i flydende form (olie).
- Sigt Ghee olien og overfør det til din beholder.
- Lad det køle af.
Den negative side
Folk reagerer forskelligt på mættet fedtindtag. Hvis man har dårlige kolesteroltal, bør man reducere sit indtag.
Et studie viser, at Ghee kan indeholde oxideret kolesterol, som er forbundet med flere sygdomme. (11)
Typisk stillede spørgsmål
Er ghee og klaret smør det samme?
Ja, ghee og klaret smør er det samme. Ghee stammer typisk fra komælk og bruges i egyptiske og indiske retter. Ghee og klaret smør er lave på samme mødet og har de samme næringsegenskaber
Hvor kan man købe klaret smør?
Klaret smør (Ghee) skal typisk købes online. Det er intet problem da Klaret smør (Ghee) kan holde sig udenfor køleskabet. Healthgenie anbefaler følgende produkter:
Er klaret smør sundt?
Studier viser at klaret smør – eller Ghee – kan øge A vitamin indtaget og virke antiinflamatorisk.
Er ghee antiinflammatorisk?
Ja, flere studier viser at Ghee har antiinflammatoriske egenskaber. (12)
Hvordan opbevares ghee?
Ghee kan udenfor køleskabet med dine andre tørvare i flere uger. Dykker vi ned på et cellulært niveau er det fordi de faste mælkestoffer er fjernet.
Oprindeligt blev Ghee skabt i Indien og Pakistan for forhindre smør i at blive dårligt i varmt vejr.
Hvordan smager ghee?
Ghee smager en smule af karamel eller nødder. Desuden har ghee en mild og rund smag. Smør har en sødere og mere cremet smag.
Hvad betyder ghee?
Ghee har været brugt i inden og Pakistan i mange tusinde år. Ordet Ghee betyder ”drysset”.
Hvad er ghee godt for?
- Ghee er antiinflamatorisk
- Ghee kan øge optaget at A vitamin
- Ghee indeholder omega-3
- Ghee udskiller færre giftige stoffer ved stegning