Sådan påvirker koffein personer med ADHD

Koffein har forskellige virkninger fra person til person. For nogle kan det være en kilde til øget energi og fokus, mens det for andre kan medføre negative bivirkninger såsom dårlig søvnkvalitet og øget angst. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, hvordan din krop reagerer på koffein, især hvis du har ADHD.

 • Forskningen tyder på, at koffein kan have en positiv effekt på opmærksomhed, hukommelse og motivation for folk med ADHD
 • Nogle undersøgelser har vist, at koffein kan føre til dårligere søvnkvalitet hos personer med ADHD
 • ADHD medicin i kombination med koffein kan virke positivt sammen, men det kan også fører til en række bivirkninger

Når du indtager koffein

Når du drikker en kop kaffe, sætter du faktisk en interessant proces i gang i din hjerne. Kaffe indeholder koffein, og koffein har en ganske særlig evne til at “snyde” nogle af hjernens receptorer.

Disse receptorer, kaldet adenosinreceptorer, er med til at styre vores søvnrytme og vores vågenhed.

Koffein klistrer sig til disse receptorer og forhindrer adenosin, et stof der gør os trætte, i at binde sig.

Resultatet? Din hjerne bliver mere dopaminaktiv, hvilket gør dig mere vågen, fokuseret og motiveret.

Det kan også løfte dit humør og give dig en følelse af større selvtillid, samtidig med at det mindsker træthed.

Koffein med ADHD

Når det kommer til ADHD, eller opmærksomhedsforstyrrelse og hyperaktivitetsforstyrrelse, som det hedder på dansk, så kan koffein faktisk også spille en positiv rolle.

ADHD er karakteriseret ved bl.a. lavere niveauer af dopamin, som er en neurotransmitter, der er nødvendig for at vi kan koncentrere os og være motiverede.

Fordi koffein øger aktiviteten af dopamin i hjernen, teoretiseres det, at det kan hjælpe folk med ADHD til bedre at fokusere og være mere motiverede.

Forskning har vist, at voksne med ADHD kan opleve forbedret reaktionstid, øget opmærksomhed og bedre logisk tænkning efter at have indtaget koffein. Det ser også ud til, at koffein kan hjælpe med at holde fokus ved længerevarende opgaver og mindske impulsiv eller risikofyldt adfærd.1

Forskning i børn med ADHD har vist, at koffein kan forbedre planlægning og eksekutive funktioner – det vil sige evnen til at håndtere tid, organisere og prioritere – og samtidig reducere hyperaktivitet.2

Men selvom det lyder lovende, så er der stadig brug for mere forskning, især for at forstå de langsigtede effekter af koffein på voksne med ADHD.

Indtil videre tyder forskningen dog på, at koffein kan have en positiv effekt på opmærksomhed, hukommelse og motivation for folk med ADHD.

Det virker ikke for alle

Det er vigtigt at huske på, at koffein ikke påvirker alle på samme måde. Særligt for folk med ADHD kan effekterne af koffein være lidt af en blandet pose bolsjer.

Nogle undersøgelser har vist, at koffein faktisk kan føre til dårligere søvnkvalitet hos personer med ADHD.3

Det er ret problematisk, da der allerede er en sammenhæng mellem ADHD og søvnproblemer. Hvis du drikker for meget kaffe, kan det gøre det sværere for dig at falde i søvn eller forstyrre din søvn gennem natten, hvilket selvfølgelig ikke er ideelt.

Desuden kan for meget koffein skære ned på den tid, du sover, og gøre dig mere træt i løbet af dagen. Ved højere doser kan koffein også lede til en række bivirkninger som for eksempel:

 • Problemer med at organisere dine tanker eller tale flydende
 • Følelser af rastløshed eller nervøsitet
 • Øget angst og irritabilitet
 • Ændringer i hjerteslag
 • Muskelrystelser
 • Rødmen i ansigtet
 • Maveproblemer
 • Hovedpine
 • Kvalme

ADHD medicin og koffein

At tage både koffein og medicin mod ADHD kan være en smule kompliceret. ADHD-medicin, med undtagelse af Strattera (atomoxetin), er typisk stimulerende lægemidler, der øger kroppens og hjernens aktivitetsniveau. Koffein anses også for at være et stimulerende stof. Fordi begge stoffer virker på lignende måder i kroppen og hjernen, kan effekten af at kombinere de to være forstærket.

Nogle af risiciene ved at kombinere stimulerende ADHD-medicin og koffein inkluderer:

 • Rastløshed og nervøsitet
 • Øget hjertefrekvens
 • Forhøjet blodtryk
 • Søvnløshed
 • Angst

Der kan dog også være fordele ved at kombinere koffein og medicin. En lille undersøgelse fandt ud af, at i nogle tilfælde kan koffein og ADHD-medicin sammen have en synergistisk effekt, hvilket betyder, at de sammen kan håndtere træk ved ADHD som impulsivitet, uopmærksomhed og hyperaktivitet bedre end hver for sig. I disse situationer kan det endda være, at man har brug for mindre af sin stimulerende medicin end tidligere antaget.

Det er vigtigt at understrege, at alle reagerer forskelligt på medicin og stimulanser som koffein. Hvis du overvejer at kombinere de to, er det essentielt at gøre det under vejledning af en sundhedsprofessionel, der kan hjælpe med at vurdere risici og fordele i dit specifikke tilfælde.4

Kilder

 1. Cipollone, G., Gehrman, P., Manni, C., Pallucchini, A., Maremmani, A. G. I., Palagini, L., Perugi, G., & Maremmani, I. (2020). Exploring the Role of Caffeine Use in Adult-ADHD Symptom Severity of US Army Soldiers. Journal of clinical medicine9(11), 3788. https://doi.org/10.3390/jcm9113788 ↩︎
 2. Leon, M. R. (2000). Effects of caffeine on cognitive, psychomotor, and affective performance of children with attention-deficit/hyperactivity disorder. Journal of Attention Disorders4(1), 27-47. ↩︎
 3. Cusick, C. N., Langberg, J. M., Breaux, R., Green, C. D., & Becker, S. P. (2020). Caffeine use and associations with sleep in adolescents with and without ADHD. Journal of pediatric psychology45(6), 643-653. ↩︎
 4. Barry DG, Christopher DW, Sloman L. Responses to Methylphenidate and Varied Doses of Caffeine in Children with Attention Deficit Disorder. The Canadian Journal of Psychiatry. 1981;26(6):395-401. doi:10.1177/070674378102600602 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed