Mangan er et vigtigt sporstof, vi alle har brug for. Det findes i forskellige fødevarer som kornprodukter og nødder.
Mangan har mange funktioner i kroppen. Det er nødvendigt for at enzymer virker som de skal, og det hjælper med at omsætte proteiner og fedtstoffer. Det er også vigtigt for vores energiniveau, immunsystem og knogleopbygning.
Anbefalet indtag
Forskning viser, at en kost uden mangan kan føre til hudproblemer og lavere kolesterolniveauer. Disse symptomer kan dog rettes op ved at tage mangan igen.
Den anbefalinger for manganindtag baseret på alder og køn. For voksne mænd og kvinder er det anbefalede daglige indtag sat til 3 mg, mens et foreløbigt anbefalet niveau er sat til 2,4 mg.1
Bivirkninger
For meget mangan kan også være et problem, selvom forskningen er usikker. Høje niveauer er blevet sat i forbindelse med neurologiske problemer og andre sundhedsforhold som type 2-diabetes og knogleskørhed.
Sikkerhedsmæssigt er mangan kendt for at kunne absorberes gennem næse- og lungevæv. Dette er særligt en risiko i industrier, der bruger mangan, som stålindustrien. Kronisk eksponering kan føre til neurologiske skader.2
Mangan i kosttilskud
Kemisk set findes mangan i forskellige former, men den mest relevante for menneskelig ernæring er Mn2+. Det indgår i flere enzymer, herunder en variant af et antioxidant enzym kaldet superoxid dismutase (MnSOD). Dette enzym hjælper med at beskytte cellerne mod skade.3
Mangan i fødevare
Mangan findes hovedsageligt i kornprodukter, te og grøntsager.
Det er også til stede i vand, men i så små mængder, at det sandsynligvis ikke har stor betydning for vores sundhed. Mangan i vand kan variere fra område til område, og industrier, der bruger mangan, kan forurene lokale vandforsyninger.
Ifølge DTUs fødevaredatabase fra juni 2023 indeholder disse 30 fødevare mest Mangan:
Fødevare | g/100gManganm |
---|---|
Te, blade | 71,000 |
Hvedekim, rå | 18,000 |
Hvedeklid | 15,000 |
Pinjekerner, tørret | 8,600 |
Hasselnød, tørret | 6,930 |
Blodpølse, kogt | 6,800 |
Havregryn, uspec. | 5,800 |
Havregryn, beriget | 5,800 |
Havregryn, ikke beriget | 5,800 |
Havreklid, dansk | 5,630 |
Hyben pulver, tørret | 5,500 |
Hakket, med mycoprotein | 4,767 |
Pecannød, tørret | 4,500 |
Chiafrø | 4,400 |
Quinoa, sort, rå | 4,200 |
Hvedegryn, mannagryn | 4,000 |
Pecannød, tørristet | 3,933 |
Ris, parboiled, rå | 3,900 |
Græskarkerner, tørret | 3,850 |
Stykker, med mycoprotein | 3,767 |
Riskiks/riskage, poppede brune ris | 3,730 |
Rugkerner, hele/knækkede | 3,700 |
Pekannød, olieristet | 3,700 |
Knækbrød, rug-, fint | 3,600 |
Knækbrød, rug-, groft | 3,600 |
Hvedekerner, hele/knækkede | 3,600 |
Knækbrød, hvede-, grahamstype | 3,500 |
Knækbrød, hvede-, fint | 3,500 |
Quinoa, rød, rå | 3,350 |
Quinoa, hvid, rå | 3,350 |
Kilder
- NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023 ↩︎
- Dorman, D. C., McManus, B. E., Parkinson, C. U., Manuel, C. A., McElveen, A. M., & Everitt, J. I. (2004). Nasal toxicity of manganese sulfate and manganese phosphate in young male rats following subchronic (13-week) inhalation exposure. Inhalation toxicology, 16(6-7), 481–488. https://doi.org/10.1080/08958370490439687 ↩︎
- Sandström, B., Davidsson, L., Cederblad, A., Eriksson, R., & Lönnerdal, B. (1986). Manganese absorption and metabolism in man. Acta pharmacologica et toxicologica, 59 Suppl 7, 60–62. https://doi.org/10.1111/j.1600-0773.1986.tb02708.x ↩︎
Emil Klitmose