Alt du skal vide om Lithium Orotate

Lithium orotate kan købes som kosttilskud, som nogle bruger til at forbedre mental sundhed. Men hvad er det præcist? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

Lithium

Lithium er en almindeligt ordineret af en læge behandling for bipolar affektiv lidelse og depression. Læs mere om lithium på sundhed.dk.

Hvad er Lithium Orotate?

Lithium orotate er en forbindelse bestående af lithium (et metal) og orotat (en salt af orotinsyre).

  1. Lithium: Lithium tilhører gruppen af alkalimetaller i det periodiske system. Det er kendt for sine psykiatriske anvendelser, især i behandlingen af bipolar lidelse. Lithium hjælper med at stabilisere humørsvingninger, som er karakteristiske for denne lidelse.
  2. Orotat (Orotinsyre): Orotinsyre er en forbindelse, der findes i kroppen og er involveret i syntesen af DNA og RNA. Som et salt kaldes det orotat.

Når lithium og orotat kombineres, dannes lithium orotate. Denne forbindelse menes at have en række fordele i forhold til andre former for lithium, såsom lithiumcarbonat. En af fordelene er, at lithium orotate kan krydse blod-hjerne-barrieren mere effektivt, hvilket betyder, at lavere doser kan være nødvendige for at opnå terapeutiske effekter i hjernen.1

Bivirkninger

Der er sværere bivirkninger ved brug af lithium. Du bør tale med din læge før du overvejer at tager kosttilskud med lithium orate.

Lithium orotate er et kosttilskud, som folk har brugt i mange år. Selvom kosttilskuddet ser ud til at være sikkert, skal folk, der tager lithium som medicin, være meget forsigtige og regelmæssigt tjekkes af en læge. Der er brug for mere forskning for at være helt sikker på, hvordan lithium virker og hvor sikkert det er. 2 3

Lithium Orotate som kosttilskud

Lithium orotate er tilgængeligt som et kosttilskud på det internationale marked og er kendt for at kunne hjælpe mod depression.

Udover dette tages det af mange for at forbedre tænkeevnen og for at forebygge demens. Især ældre med lette tænkeproblemer har oplevet forbedringer efter at have taget lithium.

Men selvom mængden af lithium i kosttilskud er mindre end i medicin, kan for meget give bivirkninger som rysten, kvalme og opkast. Det kan også påvirke hvordan andre mediciner, som for eksempel antibiotikummet metronidazol, virker.

Derfor er det meget vigtigt, at man taler med sin læge, før man begynder at tage lithium orotate eller andre kosttilskud.

Kilder

  1. Pacholko, A. G., & Bekar, L. K. (2021). Lithium orotate: A superior option for lithium therapy?. Brain and behavior11(8), e2262. ↩︎
  2. Baird-Gunning, J., Lea-Henry, T., Hoegberg, L. C., Gosselin, S., & Roberts, D. M. (2017). Lithium poisoning. Journal of intensive care medicine32(4), 249-263. ↩︎
  3. Murbach, T. S., Glávits, R., Endres, J. R., Hirka, G., Vértesi, A., Béres, E., & Szakonyiné, I. P. (2021). A toxicological evaluation of lithium orotate. Regulatory Toxicology and Pharmacology124, 104973. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed