Horny Goat Weed: Virkning, bivirkninger, studier

Horny Goat Weed en urt med en lang tradition inden for alternativ medicin. Mens den primært bruges til at forbedre seksuel præstation, er der også forskning, der peger på andre sundhedsmæssige fordele. Dog skal man være opmærksom på potentielle bivirkninger og diskutere brugen med en læge.


Horny Goat Weed er en urt, der traditionelt er blevet brugt i kinesisk medicin. Dets latinske navn er Epimedium.

Det er kendt for at forbedre seksuel funktion og øge libido. Desuden har nogle studier peget på, at det kan have andre sundhedsmæssige fordele, såsom at forbedre blodgennemstrømningen og mindske træthed.

Fordele og brug

Hovedsageligt bruges Horny Goat Weed som et afrodisiakum for at forbedre seksuel præstation. Det antages at øge niveauet af visse kemiske stoffer i hjernen, der er relateret til sexlyst.

Nogle undersøgelser indikerer også, at det kan hjælpe med at forbedre knoglernes sundhed og modvirke erektil dysfunktion. Men det er vigtigt at understrege, at forskningen stadig er i tidligt stadie.

Køb

Der er i øjeblikket ingen danske forhandlere af Horny Goat Weed. Det kan dog købes fra England fra edenstående links og fragtes hjem til din adressei Danmark. Mange af vores læsere bruger også denne forhandler til at købe Tongkat AliFadogia Agrestis eller Cistanche. Ifølge vores læsere tager leveringen typisk mellem 4 og 7 dage. Derudover tilbyder de gratis fragt ved større køb.

Bemærk: Icariin er det aktive stof i Horny Goat Weed, som udgør effekten af planten.

Dosering

Studier har vist, at Horny Goat Weed har en effekt på testosteronniveauet hos rotter. I et af disse studier fik rotterne 200 mg/kg af en 40% ekstrakt, hvilket svarer til 80 mg/kg Icariin. For at overføre disse resultater til mennesker bruger forskere ofte en omregning baseret på kropsvægt.

For mennesker ville den tilsvarende dosis være omkring 900 mg Icariin for en person på cirka 68 kg (150 pund). For en person på omkring 91 kg (200 pund) ville dosis være 1.200 mg, og for en person på 113 kg (250 pund) ville det være 1.500 mg.

Andre studier har brugt lavere doser på 1-10 mg/kg Icariin. I menneskelige termer svarer det til 11-110 mg for en person på 68 kg, 15-150 mg for en 91 kg person, og 18-180 mg for en person på 113 kg.

Bemærk: Selvom resultater fra dyreforsøg kan virke lovende, er det ikke sikkert, de samme effekter vil gælde for mennesker. Forskelle i biologi og metabolisme betyder, at det altid er nødvendigt med yderligere forskning på mennesker for at bekræfte resultaterne.

Bivirkninger

Som med alle kosttilskud er der også potentielle bivirkninger ved at tage Horny Goat Weed. Disse kan inkludere hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesproblemer. Det kan også interagere med visse lægemidler, så det er afgørende at konsultere en læge, før du begynder at tage det.

Studier

Knogler

Icariin, et aktivt stof i Horny Goat Weed, viser potentiale i behandlingen af Knogleskørhed (osteoporose). I celleforsøg har det vist sig at være mere effektivt end Genistein, et andet plantestof, til at fremme knogledannelse. Denne effekt er også observeret i rotter, selvom der ikke var nogen direkte sammenligning med Genistein.

Icariin kan også have en indvirkning på østrogenniveauet. I laboratorieforsøg har Icariins afledte stoffer, Icaritin og Desmethylicaritin, vist østrogenaktivitet i brystkræftceller. Dette blev understøttet af dyreforsøg, der viste en øget livmodervægt i umodne mus og en forlængelse af den østrogendrevne fase i modne mus. Dog er det uklart, om Icariin selv har disse effekter, da det synes at omdannes til stoffer med østrogenaktivitet. Icariins komplekse interaktion med østrogen gør det svært at drage endelige konklusioner.1

Hos kvinder efter overgangsalderen har en kombination af Icariin og soja-isoflavoner formindsket tabet af knoglemineraltæthed markant over en periode på to år.2

Testosteron

Icariin fra Horny Goat Weed, er også blevet undersøgt for sin effekt på testosteron. I forsøg med kastrerede rotter har Icariin i doser mellem 1-5 mg/kg kropsvægt vist betydelige forbedringer i rejsningsevne, men minimale ændringer i testosteronniveau. 3

I en anden undersøgelse med en større dosis Icariin (200mg/kg med 40% renhed) over syv dage, næsten tredoblede stoffet testosteronniveauet i en kemisk kastreret gruppe. Niveauerne af LH og FSH hormoner var uændrede.4

Mekanismen bag Icariins effekt er endnu ikke fuldt forstået. Det antages, at det kan handle direkte i testiklerne, da rotter uden testikler ikke viste nogen ændring i testosteronniveau. Dosering kan også spille en rolle, da den ene undersøgelse brugte en meget højere dosis end den anden.

Der findes ingen menneskelige studier, der bekræfter disse resultater. Men når man omregner rottestudierne til menneskelige doser, svarer det til omkring 12,8 mg/kg kropsvægt eller 1163 mg Icariin dagligt for en person på cirka 90 kilo.

Virkningen af Horny Goat Weed og dets aktive komponent, Icariin, kan være forskellig afhængig af kontekst og køn. I et studie blev mænd behandlet med 50g Horny Goat Weed for at se om det påvirkede østrogenniveauet i kroppen. Resultatet viste ingen ændringer i østrogenniveauet over den periode, studiet strakte sig over.5

Sammenfattende har Icariin vist potentiale til at øge testosteron i dyreforsøg, men menneskelige studier mangler stadig for at bekræfte denne effekt.

Biologi

Horny Goat Weed er en plante kendt for sit indhold af Icariin.

Icariin er det aktive stof i planten, der kan påvirke menneskekroppen på forskellige måder.

Lad os starte med optagelsen af icariin. I tarmene bliver Icariin og lignende stoffer hurtigt nedbrudt til enklere forbindelser. Dette sker på grund af enzymer. Optagelsen af Icariin kan øges, hvis det indtages med et enzymhæmmende stof. Uden denne hæmmer er Icariins biotilgængelighed dog kun omkring 12%.

I tarmene sker der noget andet interessant. Når Icariin nedbrydes, omdannes det til Baohuoside I. Denne omdannelse kan gøre det lettere for stoffet at trænge ind i tarmvæggen. Hvad sker der, hvis Icariin ikke bliver optaget? I så fald når det til tyktarmen. Her kan bakterier omdanne det til et andet stof, Icariside II, som potentielt er mere effektivt til at forbedre erektioner.

Når Icariin kommer ind i blodbanen, kan det krydse blod-hjerne-barrieren. Det betyder, at det kan nå hjernen, omend i begrænset mængde. Her har det potentiale til at beskytte nerveceller og muligvis forsinke kognitiv nedgang, altså svækkelsen af mentale funktioner.

Endelig er der udskillelsen. Icariin ser ud til primært at forlade kroppen gennem galde, en kropsvæske der hjælper med fordøjelsen. Visse stoffer kan hæmme denne udskillelsesproces, hvilket kan øge mængden af Icariin i kroppen.

Samlet set er Icariin et komplekst stof med forskellige effekter på kroppen. Det kan optages i varierende grader og har potentiale til at påvirke alt fra seksuel funktion til hjernens sundhed. Dog er der stadig meget, vi ikke ved, især om hvordan andre urter kan påvirke Icariins effektivitet.

Kilder

  1. Ye, H. Y., & Lou, Y. J. (2005). Estrogenic effects of two derivatives of icariin on human breast cancer MCF-7 cells. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology12(10), 735–741. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2004.10.002  ↩︎
  2. Zhang, G., Qin, L., & Shi, Y. (2007). Epimedium-derived phytoestrogen flavonoids exert beneficial effect on preventing bone loss in late postmenopausal women: a 24-month randomized, double-blind and placebo-controlled trialJournal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research22(7), 1072–1079. https://doi.org/10.1359/jbmr.070405 ↩︎
  3. Liu, W. J., Xin, Z. C., Xin, H., Yuan, Y. M., Tian, L., & Guo, Y. L. (2005). Effects of icariin on erectile function and expression of nitric oxide synthase isoforms in castrated ratsAsian journal of andrology7(4), 381–388. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2005.00066.x ↩︎
  4. Zhang, Z. B., & Yang, Q. T. (2006). The testosterone mimetic properties of icariinAsian journal of andrology8(5), 601–605. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2006.00197.x ↩︎
  5. Li, J., Lee, L., Gong, Y., Shen, P., Wong, S. P., Wise, S. D., & Yong, E. L. (2009). Bioassays for estrogenic activity: development and validation of estrogen receptor (ERalpha/ERbeta) and breast cancer proliferation bioassays to measure serum estrogenic activity in clinical studies. Assay and drug development technologies7(1), 80–89. https://doi.org/10.1089/adt.2008.154 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed