Cistanches er en plante, der er kendt for sine medicinske egenskaber, især i traditionel kinesisk medicin. Cistanches fanget forskernes opmærksomhed på grund af sine aktive bestanddele, som har en række sundhedsmæssige fordele.
Køb i Danmark
Der er i øjeblikket ingen danske forhandlere af Cistanches, men du kan bruge de links vi har angivet herunder til at købe det hjem fra England til din hoveddør. Disse forhandlere producerer endda Cistanches kosttilskud med en meget høj koncentration af echinacoside. Mange af vores læsere bruger også denne forhandler til at købe Tongkat Ali, Fadogia Agrestis, eller Horny Goat Weed. Ifølge vores læsere tager leveringen typisk mellem 4 og 7 dage. Derudover tilbyder de gratis fragt ved større køb.
Bivirkninger
I Kina har Cistanches i årtusinder været anset som en sikker form for traditionel medicin. De mest almindelige kliniske bivirkninger ved brug af Cistanches-kosttilskud inkluderer kvalme og opkastning, mavepine og svimmelhed.
Der er få kliniske studier, men i disse er der ikke blevet observeret nogle bemærkelsesværdige bivirkninger ved indtagelse af Cistanche.
Testosteron og cistanche
Først skal det understreges, at der ikke findes menneskestudier, der har bekræftet effekten af cistanches på testosteronniveauer. Derfor er det usikkert, om resultaterne kan overføres til mennesker. Når det er sagt, lad os dykke ned i emnet.
I cistanche findes der et aktivt stof, der hedder echinacoside. En gruppe forskere har undersøgt, om en ekstrakt med echinacoside kan forbedre sædkvaliteten og øge testosteronniveauet. Den korte version er, at ekstraktet både forbedrede sædkvaliteten og øgede testosteronniveauet.
Her kommer den længere version.
Kernen i mandlig reproduktion er hormonel regulering. Hypofysen, hypothalamus og testiklerne arbejder sammen i det, der kaldes den hypothalamiske-hypofysiske-gonadale akse (HPG).
Hypothalamus frigiver et hormon (GnRH), der får hypofysen til at frigive luteiniserende hormon (LH). LH stimulerer testiklerne til at producere testosteron. Testosteron har en negativ feedback-mekanisme; der signalerer tilbage HPG-aksen at nedsætte yderligere LH-produktion.
Testosteron virker ved at binde sig til androgenreceptorer i både hypothalamus og hypofysen. Når det binder sig, kan det enten fremme eller hæmme udtrykket af bestemte gener, der påvirker reproduktionen.
Her kommer echinacosider fra cistanche ind i billeder og spiller her en afgørende rolle.
Det binder sig til androgenreceptoren og forhindrer den i at flytte sig fra celleplasmaet ind i cellekernen i hypothalamus. Det forstyrrer altså den negative feedback-mekanisme, hvilket resulterer i øget produktion af LH og dermed også testosteron. Endemålet er en forbedring i sædkvaliteten.
Forskningen konkluderer, at echinacoside kan forbedre sædkvaliteten ved at ændre på hormonelle signalveje i HPG-aksen. Det er særligt relevant, fordi echinacoside traditionelt er blevet brugt i kinesisk medicin for at forbedre reproduktiv sundhed. Dette giver os en bedre forståelse af, hvordan naturlige stoffer kan spille en rolle i behandlingen af mandlig infertilitet.1
Er cistanche en SARM?
SARM står for “Selective Androgen Receptor Modulator,” hvilket på dansk betyder selektiv androgenreceptormodulator. Disse stoffer binder sig selektivt til androgenreceptorer og har derfor forskellige virkninger i forskellige vævstyper. De kan for eksempel øge muskelvækst uden at give de samme bivirkninger som traditionelle anabolske steroider.
I det studie, der blev nævnt om cistanche og det aktive stof echinacoside, bindes echinacoside til androgenreceptorer for at øge testosteronproduktionen. Selv om dette virker beslægtet med, hvad en SARM gør, er der ikke tilstrækkelig information til at klassificere echinacoside som en SARM.
For at kalde et stof en SARM, skal det opfylde specifikke kriterier om selektivitet i sin binding og virkning. Det kræver detaljerede biokemiske og farmakologiske studier at fastslå dette. Så indtil der er mere forskning, er det ikke korrekt at betegne echinacoside i cistanche som en SARM.
Muskelfunktion hos ældre
En studie fra 2021 delte deltagerne i to grupper: en, der fik en placebo, og en anden, der fik Cistanche Tubulosa.
Forskerne målte en række parametre som muskelmasse, ganghastighed og trinbredde. Overordnet set fandt de ingen signifikant forskel i muskelmasse eller fysisk aktivitet mellem de to grupper.
Men det interessante opstod, da forskerne skelte mellem aldersgrupper.
For dem over 60 eller 65 år bemærkede forskerne en forbedring i to specifikke områder: ganghastighed og trinbredde. Det vil sige, de ældre deltagere, der tog CT-ekstrakt, kunne gå hurtigere og med større skridt sammenlignet med dem, der tog placebo.
Dette indikerer, at CT-ekstrakt måske kan være gavnligt for ældre mennesker, især for dem, der oplever faldende mobilitet.2
Nu, hvad angår mekanismerne bag Cistanche Tubulosa-ekstraktens mener forskerne, at et aktivt stof i Cistanche Tubulosa-ekstrakt, kaldet acteosid, kan spille en rolle. Acteosid menes at fremme aksial innervation, som er forbindelsen mellem neuroner og skeletmuskulatur. Dette kan teoretisk set føre til forbedret motorfunktion, hvilket igen kan forklare forbedringerne i ganghastighed og trinbredde.
Mod alzheimers
En gruppe forskere undersøgte effektiviteten og sikkerheden af kapsler med glykosider fra Cistanche tubulosa i behandlingen af Alzheimers sygdom.
Forskerne har behandlet 18 patienter med Alzheimers sygdom med disse kapsler i en periode på 48 uger. For at måle effekten brugte de en række test, blandt andet Alzheimer’s Disease Assessment Scale–cognitive subscale og Mini-Mental State Examination. Disse test måler, hvor godt patienterne klarer sig mentalt og i deres daglige liv.
Efter de 48 ugers behandling viste resultaterneI at der ikke var statistisk signifikant forbedring i patienternes mentale tilstand eller i deres evne til at udføre dagligdags opgaver. Men det er også vigtigt at bemærke, at deres tilstand ikke forværredes markant. Dette kunne tyde på, at Cistanche tubulosa glykosider har en stabiliserende effekt på symptomerne af Alzheimers sygdom.
Forskerne i studiet konkluderer, at der er behov for større, mere omfattende kliniske forsøg for at bekræfte disse fund. Så selvom glykosider fra Cistanche tubulosa ser ud til at kunne stabilisere tilstanden for patienter med mild til moderat Alzheimers sygdom, er der behov for yderligere forskning for at støtte disse resultater.
Det er også værd at nævne, at glykosider fra Cistanche tubulosa er en aktiv ingrediens i en traditionel kinesisk medicin. Dette stof har i tidligere studier vist at have en række gavnlige effekter, herunder neuroprotektion og antiinflammatoriske egenskaber. I modsætning til eksisterende medicinske behandlinger, såsom hæmmere af enzymet acetylcholinesterase og medikamentet Memantine, tilbyder Cistanche tubulosa glykosider en alternativ mekanisme i behandlingen af Alzheimers sygdom.3
Baggrund
Cistanches trives i barske miljøer, såsom ørkener, hvor vand er en mangelvare. Overraskende nok kan cistanches overleve i disse ekstreme forhold ved at være en parasitisk plante. Det betyder, at den henter næring fra værtsplanter i stedet for at få det fra jorden.
Cistanches indeholder en række aktive kemiske forbindelser. Blandt dem er phenylethanoidglykosider, som er blevet undersøgt for deres potentiale i behandling af forskellige sygdomme. Disse forbindelser arbejder på cellulært niveau og har vist sig at være effektive mod visse typer af betændelse og oxidative skader. Derudover er der foretaget undersøgelser på dyr og i laboratorier, som indikerer, at cistanches også kan have potentielle fordele for hjernens sundhed og seksuel funktion.
Hvad angår sikkerheden, er der generelt få bivirkninger forbundet med cistanches. Dog skal man være forsigtig, hvis man tager medicin, da cistanches kan interagere med visse lægemidler. Det er altid en god idé at konsultere en læge, før man begynder at tage cistanches eller andre urtemidler.
Samlet set byder cistanches på en fascinerende kombination af overlevelsesmekanismer og potentielle sundhedsmæssige fordele. Denne ørkenplante er et godt eksempel på, hvordan naturen kan tilbyde løsninger til både overlevelse og velvære.
Kilder
- Jiang, Z., Zhou, B., Li, X., Kirby, G. M., & Zhang, X. (2018). Echinacoside increases sperm quantity in rats by targeting the hypothalamic androgen receptor. Scientific Reports, 8(1), 3839. ↩︎
- Inada, Y., Tohda, C., & Yang, X. (2021). Effects of Cistanche tubulosa Wight Extract on Locomotive Syndrome: A Placebo-Controlled, Randomized, Double-Blind Study. Nutrients, 13(1), 264. https://doi.org/10.3390/nu13010264 ↩︎
- Guo, Q., Zhou, Y., Wang, C. J., Huang, Y. M., Lee, Y. T., Su, M. H., & Lu, J. (2013). An open-label, nonplacebo-controlled study on Cistanche tubulosa glycoside capsules (Memoregain®) for treating moderate Alzheimer’s disease. American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias®, 28(4), 363-370. ↩︎