Golgiapparatet

Golgiapparatet er en cellestruktur, der fungerer som et slags postkontor inden i cellen. Det modtager, sorterer, ændrer og sender proteiner og lipider (fedtstoffer), der er blevet produceret i endoplasmatisk retikulum, videre til deres bestemmelsessted inde i cellen eller uden for cellen. Golgiapparatet spiller en central rolle i transport og modificering af cellens molekyler.

Golgi-apparatet er et slags pakke center, der sender proteiner videre i cellen.

Når proteiner er blevet dannet i det kornede endoplasmatiske reticulum, bliver de sendt til golgi-apparatet. Her bliver de pakket og sendt videre ud af cellen.

Pakning fra Endoplasmatisk reticulum, samt pakningen fra golgi-apparatet og videre ud i cellen, sker i små vesikler. Det er en slags membranblærer, som beskytter indholdet.

Når vesiklen ankommer til cellemembranen bliver indholdet udskilt ved exocytose. Derefter bliver vesikelmembranen optaget i cellen ved endocytose.

Golgi-apparatets enzymer

Golgi-apparatet indeholder enzymer. Deres arbejde er at hæfte kulhydrater eller fosfatgrupper til proteinerne.

Fosfatgrupperne eller kulhydraterne er et slags frimærke. Det er dem, der sørger for at proteinerne bliver transporteret det rigtige sted hen.

Golgi-apparatets opbygning

Organellen består af flade membransække. Golgi-apparatet ligger altid tæt på endoplasmatisk reticulum så der nemmere kan udveksles molekyler.

Forskellige vesikler i Golgi-apparatet

Der findes to overordnede vesikler, som proteinerne fra Endoplasmatisk reticulum pakkes i.

Det ene er de sekretoriske vesikler, som er vesikler, der transporterer proteinerne ud af cellen.

Det andet er lager vesikler, som er vesikler for de proteiner, der skal bruges inde i cellen.

Lysosomerne og peroxisomerne.

Lysosomerne er vesikler, der indeholder en stor mængde enzymer. Disse enzymer nedbryder makromolekyler, partikler og bakterier, som igennem endocytose optages i cellen.

Peroxisomerne er langt mindre end lysosomerne. De indeholder enzymer, der nedbryder aminosyre og fedtsyre.

5/5 - (4 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed