Glykæmisk indeks, eller GI, er et udtryk for hvor hurtigt dit blodsukker stiger når du indtager en given fødevare. GI er sat ud fra en reference værdi. Disse tabeller, som de fleste andre, er udregnet fra glukose.
Vejledende værdier:
- Lavt GI: under 55
- Medium GI: 55-70
- Højt GI: over 70
Frugt & grøntsager
Fødevare (Frugt & grøntsager) | GI-værdi |
---|---|
Bagte kartofler | 85 |
Græskar | 75 |
Gulerødder | 72 |
Vandmelon | 72 |
Ananas | 66 |
Rosiner | 64 |
Nye kartofler | 57 |
Abrikoser | 57 |
Kartofler, kogte | 56 |
Mango | 56 |
Majs | 55 |
Banan | 54 |
Kiwi | 53 |
Juice, grape | 48 |
Druer | 46 |
Gulerodsjuice | 45 |
Appelsin | 44 |
Fersken | 42 |
Juice, appelsin | 42 |
Juice, æble | 41 |
Blommer | 39 |
Æble | 38 |
Pære | 37 |
Abrikoser, tørrede | 31 |
Juice, ananas | 26 |
Grapefrugt | 25 |
Kirsebær | 22 |
Bælgfrugter
Fødevare (Bælgfrugter) | GI-værdi |
---|---|
Baked Beans | 48 |
Ærter | 33 |
Linser | 29 |
Kidney bønner | 27 |
Soyabønner | 18 |
Pasta, Korn, kerner & ris
Fødevare (Pasta, Korn, kerner og ris) | GI-værdi |
---|---|
Riskager | 77 |
Hirse | 71 |
Couscous | 65 |
Rugkiks | 65 |
Hvide ris | 58 |
Spaghetti durum | 55 |
Majs | 55 |
Gruneris | 55 |
Havrekager | 55 |
Bulgur | 48 |
Ris, parboiled | 48 |
Nudler | 47 |
Linguine | 46 |
Macaroni | 45 |
Hvid Spaghetti | 41 |
Hvedekerner | 41 |
Fuldkorns spaghetti | 37 |
Hvid Spaghetti (al dente) | 36 |
Rugkerner | 34 |
Fettuccine | 32 |
Byg | 25 |
Brød
Fødevare (brød) | GI-Værdi |
---|---|
Fransk baguette | 95 |
Franskbrød (lyst) | 70 |
Rugbrød | 64 |
Pitabrød | 57 |
Flerkornsbrød | 45 |
brød med havreklid | 44 |
Brød med bygkerner | 27 |
Nødder
Fødevare (Nødder) | GI-værdi |
---|---|
Peanuts | 14 |
Fastfood & Sødesager
Fødevare (Fastfood & Sødesager) | GI-værdi |
---|---|
Druesukker, tabletter | 102 |
Druesukker | 96 |
Donut | 76 |
Pommes frites | 75 |
Honning | 73 |
Sodavand | 68 |
Croissant | 67 |
Sukker | 65 |
Mars bar | 64 |
Popcorn | 55 |
Kartoffelchips | 54 |
Chokolade | 49 |
Marmelade | 49 |
Mælkesukker | 46 |
Frugtsukker | 22 |
5/5 - (3 votes)