Fødevare og deres Glykæmiske Indeks (tabel)

Glykæmisk indeks, eller GI, er et udtryk for hvor hurtigt dit blodsukker stiger når du indtager en given fødevare. GI er sat ud fra en reference værdi. Disse tabeller, som de fleste andre, er udregnet fra glukose.

Vejledende værdier:

  • Lavt GI: under 55
  • Medium GI: 55-70
  • Højt GI: over 70

Frugt & grøntsager

Fødevare (Frugt & grøntsager)GI-værdi
Bagte kartofler85
Græskar75
Gulerødder72
Vandmelon72
Ananas66
Rosiner64
Nye kartofler57
Abrikoser57
Kartofler, kogte56
Mango56
Majs55
Banan54
Kiwi53
Juice, grape48
Druer46
Gulerodsjuice45
Appelsin44
Fersken42
Juice, appelsin42
Juice, æble41
Blommer39
Æble38
Pære37
Abrikoser, tørrede31
Juice, ananas26
Grapefrugt25
Kirsebær22

Bælgfrugter

Fødevare (Bælgfrugter)GI-værdi
Baked Beans48
Ærter33
Linser29
Kidney bønner27
Soyabønner18

Pasta, Korn, kerner & ris

Fødevare (Pasta, Korn, kerner og ris)GI-værdi
Riskager77
Hirse71
Couscous65
Rugkiks65
Hvide ris58
Spaghetti durum55
Majs55
Gruneris55
Havrekager55
Bulgur48
Ris, parboiled48
Nudler47
Linguine46
Macaroni45
Hvid Spaghetti41
Hvedekerner41
Fuldkorns spaghetti37
Hvid Spaghetti (al dente)36
Rugkerner34
Fettuccine32
Byg25

Brød

Fødevare (brød)GI-Værdi
Fransk baguette95
Franskbrød (lyst)70
Rugbrød64
Pitabrød57
Flerkornsbrød45
brød med havreklid44
Brød med bygkerner27

Nødder

Fødevare (Nødder)GI-værdi
Peanuts14

Fastfood & Sødesager

Fødevare (Fastfood & Sødesager)GI-værdi
Druesukker, tabletter102
Druesukker96
Donut76
Pommes frites75
Honning73
Sodavand68
Croissant67
Sukker65
Mars bar64
Popcorn55
Kartoffelchips54
Chokolade49
Marmelade49
Mælkesukker46
Frugtsukker22
5/5 - (3 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.