Alt du skal vide om Enclomiphene & Testosteron

Enclomiphene er en selektiv østrogenreceptor-modulator (SERM) brugt til at stimulere testosteronproduktion hos mænd. Det gør det ved at blokere østrogenreceptorer i hjernen, hvilket øger udskillelsen af luteiniserende hormon og follikelstimulerende hormon, som igen stimulerer testiklerne til at producere mere testosteron. Det er ofte brugt til at behandle mænd med lavt testosteronniveau og kan også anvendes i behandlingen af visse former for infertilitet.

Enclomiphene Citrate, eller bare Enclomiphene, fremmer kroppens produktion af testosteron.

Nogle studier har fundet frem til, at enclomiphene har færre bivirkninger end eksempelvis testosteron erstatningsterapi (TRT) og anabolske steroider.

Hvad er enclomiphene?

Hypogonadisme eller “for lidt testosteron”, er et vigtigt problem blandt mænd.

Behandlinger som eksogent testosteron (anabolske steroider) er blevet meget populære, men en af de mange negative virkninger af testosteron er, at det hæmmer fertiliteten.

Dette har ført til brugen af alternative terapier som selektive østrogenreceptor-modulatorer, der sigter mod at korrigere den lave produktion af testosteron uden at nedsætte fertiliteten.

Clomiphene citrate er en østrogenreceptor-modulatorer, der har vist sig at have gavnlige virkninger på produktionen og udnyttelsen af testosteron.

Enclomiphene er den del af clomiphene citrate, der bidrager mest til at øge testosteron testosteronniveauerne.1

Testosteron Cheatsheet

Modtag cheatsheetet med det samme

Når du har gennemført købet, får du straks et link til Testosteron-Cheatsheetet. Linket er online, fordi cheatsheetet jævnligt opdateres med ny forskning. I stedet for at tilsende en ny PDF kan du bare gemme linket. 

Har du spørgsmål eller mistet adgang? Skriv til os på [email protected]. Vi vender tilbage indenfor 12 timer.

Hvad er ostrogenreceptor-modulatorer?

Østrogenreceptor-modulatorer (SERM’er) er en klasse af stoffer, der kan interagere med østrogenreceptorer i kroppen. De er designet til at efterligne, blokere eller ændre virkningen af østrogen, et kvindeligt kønshormon, i forskellige væv.

Østrogen og testosteron er to centrale hormoner i kroppen, og deres produktion og aktivitet er indbyrdes forbundet gennem forskellige biologiske mekanismer. En sådan sammenhæng kan ses i hypothalamus-hypofyse-gonade-aksen (HHG-aksen), et hormonelt feedback-system, der regulerer produktionen af kønshormoner.

Når en SERM blokerer eller ændre østrogenreceptorer, kan det påvirke HHG-aksen. I nogle tilfælde kan hæmning af østrogenreceptorer med en SERM føre til en reduktion i det negative feedback, som østrogen normalt udøver på denne akse.

Dette kan resultere i en øget frigivelse af luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) fra hypofysen. Disse hormoner stimulerer testiklerne hos mænd og æggestokkene hos kvinder til at producere kønshormoner, inklusive testosteron.

Opsummering: Ved at blokere østrogenreceptorer med en SERM, kan der opstå en situation, hvor produktionen af testosteron øges. Dette kan være en ønskelig effekt i visse kliniske scenarier, for eksempel i behandlingen af lav testosteron.

Et muligt alternativ til TRT

Traditionel Testosterone Replacement Therapy (TRT) erstatter kroppens naturlige produktion af testosteron med syntetisk testosteron, som kan føre til testikelkrympning, infertilitet og afhængighed.

Enclomiphene Citrate, derimod, fremmer kroppens naturlige produktion af testosteron uden disse bivirkninger. Det blokerer østrogenreceptorer i hjernen, hvilket stimulerer produktionen af luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH), som igen øger testosteron og sædproduktionen i testiklerne.

Er Enclomiphene doping?

Stoffet clomiphene er karakteriseret som doping og falder under kategorien “midler som øger produktion og frigørelse af testosteron”.

Fordi enclomiphene citrat er en trans-isomer af clomiphene citrat, hvilket betyder, at de har samme molekylære formel, men en forskellig strukturel konfiguration, må man antage, at enclomiphene også skal anses som værende doping.

Kilder

  1. Thomas, J., Suarez Arbelaez, M. C., Narasimman, M., Weber, A. R., Blachman-Braun, R., White, J. T., Ledesma, B., Ghomeshi, A., Jara-Palacios, M. A., & Ramasamy, R. (2023). Efficacy of Clomiphene Citrate Versus Enclomiphene Citrate for Male Infertility Treatment: A Retrospective Study. Cureus15(7), e41476. https://doi.org/10.7759/cureus.41476 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed