“Fiskeolie” er en almindelig betegnelse, der bruges til at henvise til to typer af omega-3-fedtsyrer
- Eicosapentaensyre (EPA)
- Og docosahexaensyre (DHA).
Hvad er EPA?
Eicosapentaenoic syre, almindeligvis kendt som EPA eller Eicosapentaenoic acid på engelsk, er en vigtig omega-3 fedtsyre, der spiller en central rolle for menneskers sundhed.
Her er et dybdegående kig på EPA.
Sundhed
Indtagelse af romega-3-fedtsyrer, herunder EPA, er blevet forbundet med reduceret produktion af visse inflammatoriske agenter i både gnavere og mennesker.
Inflammatoriske agenter er molekyler, der fremkalder inflammation eller hævelse i kroppen.
EPA, sammen med DHA (en anden vigtig omega-3 fedtsyre), er blevet undersøgt for dens effekter på træningspræstation. Supplering med disse fedtsyrer har vist sig at ændre sammensætningen af røde blodlegemer (celler, der transporterer ilt i blodet) og cellemembranerne i hjertemuskulaturen og skeletmusklerne.
Rolle og produktion
EPA fungerer som en forløber for en bred vifte af bioaktive metabolitter. Metabolitter er små molekyler, der er mellemprodukter eller endeprodukter i stofskiftet. EPA har forskellige fysiologiske funktioner i den menneskelige krop.
Biokemiske Interaktioner
EPA er strukturelt lignende arachidonsyre, en anden type fedtsyre, men indeholder en ekstra dobbeltbinding mellem kulstofferne 17 og 18. Denne strukturelle lighed fører til forskellige biokemiske interaktioner.