DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) er en veldokumenteret og effektiv diæt, der handler om at nedsætte blodtrykket hos en bred vifte af patienter med forhøjet blodtryk og præhypertension.
Fødevare i DASH
DASH-diæten er rig på frugter, grøntsager og fedtfattige mejeriprodukter.
Den indeholder også moderate mængder af fisk, fjerkræ og nødder.
Diæten er lav på rødt kød, slik og sukkerholdige drikkevarer.
Den er også rig på fiber og næringsstoffer som kalium, calcium og magnesium.
Hjerteforeningen har lavet en god spise-guide om DASH.
DASH og hjertesvigt
DASH-diæten er forbundet med lavere risiko for hjertesvigt.
En gruppe forskere undersøgte, hvordan e DASH-diæten kunne reducere risikoen for hjertesvigt.
Forskerne fulgte 36.019 svenske kvinder i alderen 48 til 83 år over en periode på syv år. Alle deltagere var uden hjertesvigt, diabetes eller tidligere hjerteanfald ved studiets start.
Resultaterne viste, at kvinder som var bedst til at følge DASH-diæten havde 37% lavere risiko for hjertesvigt.1
DASH virker bedre når salt-indtag også reduceres
Salt, som du kender det fra bordsats, består af Natrium og klorid.
Som du måske ved, er højt indtag af Salt (natrium) blevet sat i relation til hypertension. Derfor satte en gruppe forskere sig for undersøge om en reduktion af natrium kunne forbedre effekt af DASH-diæten.
I studiet, der blev offentliggjort i New England Journal of Medicine, undersøgte forskerne effekten af forskellige niveauer af natrium i kosten kombineret med DASH-diæten (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
Forskerne inkluderede 412 deltagere, som blev tilfældigt tildelt enten en kontrolkost eller DASH-diæten.
Inden for hver diæt spiste deltagerne mad med højt, mellem og lavt natriumindhold i 30 dage hver.
Resultaterne viste, at en reduktion i natriumindtag fra højt til lavt niveau sænkede blodtrykket betydeligt, både med kontrolkosten og DASH-diæten.
Forskerne konkluderede, at både en reduktion i natriumindtag og DASH-diæten effektivt sænker blodtrykket, og at de to tilgange er mest effektive, når de kombineres.2
Kilder
- Levitan, E. B., Wolk, A., & Mittleman, M. A. (2009). Consistency with the DASH diet and incidence of heart failure. Archives of internal medicine, 169(9), 851-857. ↩︎
- Sacks, F. M., Svetkey, L. P., Vollmer, W. M., Appel, L. J., Bray, G. A., Harsha, D., … & Cutler, J. A. (2001). Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. New England journal of medicine, 344(1), 3-10. ↩︎
Emil Klitmose