Catechins er kraftfulde planteforbindelser, der findes i grøn te og andre fødevarer, og som har mange potentielle sundhedsmæssige fordele. De beskytter kroppen mod skader, fremmer sundhed og kan endda hjælpe med at bekæmpe visse sygdomme.
Fordele
- Kan beskytte cellerne i kroppen mod skader forårsaget af frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler, der kan forårsage skade på cellerne og bidrage til aldring og sygdomme som kræft.1
- Kan have antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at forbedre blodcirkulationen. 2 3
- Nogle undersøgelser tyder på, at catechins kan spille en rolle i vægttab ved at øge stofskiftet og muligvis fremme fedtforbrænding.4
Hvad er Catechiner?
Catechins er en type naturlige phenoler og antioxidanter, der hører til flavonoid-familien. De findes i forskellige planter, men er mest kendt for at være i grøn te.
Phenoler og flavonoider er kemiske forbindelser, der findes i planter.
- Phenoler: Dette er en bred gruppe af forbindelser kendt for deres antioxidante egenskaber, som hjælper med at beskytte celler mod skader.
- Flavonoider: Dette er en undergruppe af phenoler, også med antioxidante egenskaber. De findes i mange fødevarer som frugter, grøntsager og te og bidrager til plantens farve og beskyttelse.
Typer af Catechins
Catechins er opdelt i flere typer, herunder:
- Epicatechin
- Epicatechin gallate
- Epigallocatechin
- Epigallocatechin gallate.
Disse forskellige catechins arbejder sammen og individuelt for at fremme sundhed. De er især kendt for deres antioxidante egenskaber, som hjælper med at beskytte kroppen mod frie radikaler og potentielt forhindre kroniske sygdomme.
Nyt studie: Catechins og muskelvækst
En pilotundersøgelse undersøgte effekten af te-catechin, en antioxidant fundet i grøn te, på muskelmasse hos ældre med aldersrelateret muskeltab. 54 deltagere blev delt i tre grupper og fulgte et 24-ugers modstandstræningsprogram. En gruppe tog ikke noget tilskud, en tog 3.000 mg essentielle aminosyrer (EAA), og en anden tog 540 mg te-catechin plus 3.000 mg EAA. Resultaterne viste en større stigning i muskelmasse i gruppen, der tog både EAA og te-catechin, sammenlignet med de andre grupper. Der var dog ingen væsentlige forskelle i styrke eller livskvalitet. Forskerne bemærkede, at yderligere forskning er nødvendig, og at mere præcise målemetoder kan være foretrukne.5
Kilder
- Guo, Y., Zhi, F., Chen, P., Zhao, K., Xiang, H., Mao, Q., Wang, X., & Zhang, X. (2017). Green tea and the risk of prostate cancer: A systematic review and meta-analysis. Medicine, 96(13), e6426. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000006426 ↩︎
- Khalesi, S., Sun, J., Buys, N., Jamshidi, A., Nikbakht-Nasrabadi, E., & Khosravi-Boroujeni, H. (2014). Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. European journal of nutrition, 53(6), 1299–1311. https://doi.org/10.1007/s00394-014-0720-1 ↩︎
- Aprotosoaie, A. C., Miron, A., Trifan, A., Luca, V. S., & Costache, I. I. (2016). The Cardiovascular Effects of Cocoa Polyphenols-An Overview. Diseases (Basel, Switzerland), 4(4), 39. https://doi.org/10.3390/diseases4040039 ↩︎
- Jurgens, T., & Whelan, A. M. (2014). Can green tea preparations help with weight loss?. Canadian pharmacists journal : CPJ = Revue des pharmaciens du Canada : RPC, 147(3), 159–160. https://doi.org/10.1177/1715163514528668 ↩︎
- Tokuda, Y., & Mori, H. (2023). Essential Amino Acid and Tea Catechin Supplementation after Resistance Exercise Improves Skeletal Muscle Mass in Older Adults with Sarcopenia: An Open-Label, Pilot, Randomized Controlled Trial. Journal of the American Nutrition Association, 42(3), 255–262. https://doi.org/10.1080/07315724.2022.2025546 ↩︎