Alt du skal vide om L-Carnitin & Acetyl-L-Carnitin

I denne artikel dykker vi ned i den videnskabelige litteratur for at undersøge effekterne af Acetyl-L-carnitin.

Hvad er det godt for?

  • L-carnitine kan hjælpe kroppen med at restituere efter hård træning.
  • L-carnitin-tilskud kan forbedre leverfunktionen og regulere triglyceridmetabolismen hos patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom.
  • L-carnitin kan have en positiv effekt på fastende blodsukker, insulin, insulinresistens, triglycerider, total kolesterol, LDL-kolesterol, og et leverenzym kaldet alaninaminotransferase, hvilket kan være relevant for personer med sundhedsmæssige problemer som diabetes eller hjertesygdomme.
  • L-carinitine kan reducere stress i kroppen, anæmi, træthed og muskelsvaghed som følge af kronisk nyresygdom.

Hvad er L-carnitin?

L-carnitin er et naturligt forekommende stof i kroppen, som primært er lavet fra aminosyrerne lysin og methionin. Det findes også i visse fødevarer, især i kød. I kroppen spiller L-carnitin en central rolle i energiproduktionen ved at transportere fedtsyrer ind i cellernes kraftværker, mitokondrierne, hvor fedtsyrerne omdannes til energi.

Hvad er Acetyl-L-carnitin (ALCAR)?

Acetyl-L-carnitin (ofte forkortet ALCAR) er en variant af L-carnitin. Den primære forskel er, at Acetyl-L-carnitin har en ekstra acetylgruppe, hvilket gør det i stand til at krydse blod-hjerne-barrieren mere effektivt end almindeligt L-carnitin. Dette betyder, at Acetyl-L-carnitin kan have en mere direkte effekt på hjernen og nervesystemet.

Sammenfattende er L-carnitin et stof, der hjælper med at omdanne fedt til energi i kroppen, mens Acetyl-L-carnitin er en variant, der lettere kan påvirke hjernen og nervesystemet på grund af sin evne til at krydse blod-hjerne-barrieren.

Hvad er L-carinitin og Acetyl-L-carnitin (ALCAR)?

L-carnitin er et stof, kroppen selv laver fra aminosyrerne lysin og methionin, og det findes også i mad, især i kødprodukter. Det kan ændres til en form kaldet acetyl-L-carnitin (ALCAR). Denne form er tæt på L-carnitin, men den kan lettere komme ind i hjernen. L-carnitin er mest kendt for sin rolle i cellernes kraftværker, mitokondrierne, hvor det hjælper med at omdanne lange fedtsyrer til energi.

L-carnitin er et stof, kroppen laver fra aminosyrerne lysin og methionin. Det findes også i mad, især i kød.

En anden variant af L-carnitin er Acetyl-L-carnitine (ALCAR), som lettere kan komme ind i hjernen og udføre dens positive effekter.

Dosering

L-carnitin tages i doser på 500-2,000mg dagligt.

Acetyl-L-Carnitin tages i doser fra 630-2,500mg dagligt.

Køb L-Carnitine & Acetyl-L-Carnitine

Som kosttilskud er der forskellige muligheder af L-Carnitine & Acetyl-L-Carnitine du kan købe:

L-Carnitine & Acetyl-L-Carnitine Bivirkninger

Tilskud med Carnitine tolereres generelt godt da det kan udskilles med kroppen. Kosttilskud med L-Carnitine anses derfor for at være sikkert.

Der er også et studie, der påpeger en mulig indsnævring af halspulsårerne hos folk, der har taget 2 gram L-carnitin dagligt i et halvt år.

Studier om L-Carnitine og Acetyl-L-Carnitine

Restitution efter træning

Når vi træner, især hvis det er hårdt eller i lang tid, kan det skade musklerne og forårsage noget, der kaldes oxidativ stress i cellerne.

L-carnitine er kendt for at hjælpe med energiproduktionen i cellerne, men det ser også ud til at have en beskyttende virkning. Det kan hjælpe med at rydde op i de skadelige stoffer, der produceres under stress, og beskytte cellerne mod skade.

En gruppe forskerne så på 15 forskellige studier, der testede L-carnitine på mennesker, der trænede regelmæssigt.

De fandt ud af, at L-carnitine kan hjælpe med at forhindre eller reparere muskelskader og reducere oxidativ stress.

Nogle studier viste også, at det kan gøre folk mindre trætte og ømme efter træning.

samlet set tyder denne gennemgang på, at L-carnitine kan være en nyttig del af restitutionen efter træning, men der er brug for mere forskning for at være sikker.1

Træning

En større undersøgelse, der samlede konklusionerne fra 12 forskellige studier2, konkluderede at kosttilskud med L-Carnitine kunne:

  • Forbedre Antioxidant Kapacitet: L-carnitin øgede den samlede antioxidant kapacitet, hvilket hjælper med at bekæmpe skadelige frie radikaler i kroppen, som kan føre til celleskader.
  • Forbedre af Lipidprofiler: L-carnitin reducerede triglyceridniveauer. Dette kan være gavnligt for hjertesundheden, da høje triglyceridniveauer kan øge risikoen for hjertesygdomme.
  • Øget øvelsespræstation: L-carnitin forbedrede både aerob og anaerob præstation, herunder styrke og udholdenhed. Dette gør det til et nyttigt supplement for atleter og motionister.
  • Reduceret muskelømhed og skade: L-carnitin hjalp med at reducere muskelømhed og skade efter træning. Dette fremmer hurtigere restitution og kan hjælpe med at forbedre den samlede træningspræstation.
  • Forbedret fedtmetabolisme: L-carnitin kombineret med motion havde en positiv effekt på fedtmetabolismen. Selvom det ikke øgede bestemte enzymer involveret i fedtforbrænding, bidrog det til en mere effektiv forbrænding af fedt.
  • Effekt på oxidativ stress og blodlaktat: L-carnitin hjalp med at mindske oxidative stressmarkører og forbedrede præstationen hos patienter med nyresygdom. Dette kan have betydning for behandlingen af nyresygdomme og forbedring af livskvaliteten for patienterne.

Blodsukker og kolesterol

Resultaterne i en stor meta-analyse vise, at L-carnitin havde en positiv effekt på:

  • Fastende blodsukker.
  • Insulin.
  • Et mål for insulinresistens kaldet HOMA-IR.
  • Triglycerider (en type fedt i blodet).
  • Total kolesterol.
  • LDL-kolesterol (en type “dårligt” kolesterol).
  • Og et leverenzym kaldet alaninaminotransferase.

Varigheden af L-carnitin-tilskud var også forbundet med forskelle i fastende blodsukker, hvilket betyder, at længere tid med tilskuddet kunne have en større effekt.

Dette studie er vigtigt, fordi det giver en bredere forståelse af, hvordan L-carnitin kan påvirke forskellige aspekter af sundheden. Det kan være særligt relevant for personer med visse sundhedsmæssige problemer, såsom diabetes eller hjertesygdomme, hvor regulering af blodsukker og kolesterol er afgørende. Det understreger også behovet for yderligere forskning for at forstå de fulde virkninger og potentielle bivirkninger af L-carnitin, så det kan bruges sikkert og effektivt.3

Note: En meta-analyse er et studier der samler data fra mange forskellige studier for at få en mere præcis forståelse af et bestemt emne. Det er den mest effektive og præcise studie metode forskere kan bruge.

Ikke-alkoholisk fedtleversygdom

Et andet metastudie undersøgte effektiviteten, og sikkerheden, ved brug af L-carnitin til behandling af ikke-alkoholisk fedtleversygdom, en almindelig leversygdom.

Resultaterne viste, at L-carnitin signifikant reducerede niveauerne af to leverenzymer kaldet aspartataminotransferase og alaninaminotransferase samt en type fedt i blodet kaldet triglycerider. Samtidig øgede det niveauerne af en type “godt” kolesterol kaldet HDL-kolesterol. Der var ingen forskel i ændringerne af leverenzymerne hos yngre individer, men der var signifikante ændringer hos voksne.

Konklusionen var, at L-carnitin-tilskud kan forbedre leverfunktionen og regulere triglyceridmetabolismen hos patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom uden signifikante bivirkninger.

Dette studie er vigtigt, fordi det giver indsigt i en mulig behandling for en udbredt sygdom, der kan føre til alvorlige sundhedsproblemer. Det understreger behovet for yderligere forskning for at bekræfte disse resultater og forstå, hvordan L-carnitin bedst kan bruges i klinisk praksis.4

Koronararteriesygdom

L-carnitin er blevet foreslået som et muligt tilskud, der kan mindske skaderne fra oxidativ stress og inflammation ved koronararteriesygdom, en sygdom i hjertets blodkar.

I en undersøgelse blev 75 patienter med denne sygdom blev patienterne givet enten L-carnitin eller placebo i 3 måneder. Forskerne målte forskellige markører i blodet, herunder et inflammatorisk protein, et enzym involveret i immunrespons, et molekyle forbundet med oxidativ stress, og den totale antioxidantkapacitet.

Resultaterne viste en signifikant stigning i antioxidantkapaciteten og en reduktion i de andre målte niveauer hos dem, der tog L-carnitin sammenlignet med placebo. Dette tyder på, at L-carnitin-tilskud kan have en gavnlig effekt på hjerte-kar-sundheden ved at mindske oxidative og inflammatoriske markører hos patienter med koronararteriesygdom. Studiet er vigtigt, da det kan føre til nye behandlingsmetoder og understreger behovet for yderligere forskning for at bekræfte disse resultater.5

Kronisk nyresygdom

Et større studie undersøgte om L-Carnitine kunne behandle symptomerne på kronisk nyresygdom, en alvorlig sygdom der påvirker nyrerne.

Resultaterne viser, at L-Carnitine kan reducere nogle af de symptomer, der er forbundet med kronisk nyresygdom, såsom stress i kroppen, anæmi, træthed og muskelsvaghed. Det kan også hjælpe med at undgå yderligere komplikationer som nedsat tænkning og muskelspild.

Dog blev der ikke fundet ændringer i nogle biokemiske markører, som er vigtige for nyrefunktionen, efter at patienter tog L-Carnitine. Studiet fremhæver også, at den bedste dosis og forståelse af L-Carnitine i normal ernæring stadig er uklar, og at der er behov for mere forskning.

Sammenfattende tyder studiet på, at L-Carnitine kan være en nyttig behandling for kronisk nyresygdom, men der er behov for yderligere undersøgelser for at forstå fuldt ud, hvordan det virker.6

Hvad er Carnitin?

Carnitin er en generel betegnelse for en række forbindelser, der inkluderer L-carnitin, Acetyl-L-carnitin og propionyl-L-carnitin. Det er en aminosyre-lignende forbindelse, der findes i næsten alle celler i kroppen. Carnitins primære rolle er at transportere lange fedtsyrer ind i mitokondrierne, cellens energiproducerende enheder, hvor de kan blive brændt for at producere energi.

L-carnitin er den mest almindelige form for carnitin og den, der oftest findes i kroppen og i fødevarer. Det er denne form, der er mest involveret i fedtmetabolismen.

Acetyl-L-carnitin, som tidligere nævnt, er en ester af L-carnitin. Den har en acetylgruppe, hvilket giver den evnen til at passere blod-hjerne-barrieren og dermed potentielt påvirke hjernen mere direkte. Denne form af carnitin er ofte undersøgt for sine potentielle neurobeskyttende egenskaber.

Sammenfattende er carnitin en overordnet betegnelse, der dækker flere forbindelser, herunder L-carnitin og Acetyl-L-carnitin. Alle disse forbindelser er relaterede og har funktioner i forbindelse med energiproduktion i kroppen, men de kan have forskellige specifikke roller og fordele.

Kilder

  1. Caballero-García, A., Noriega-González, D. C., Roche, E., Drobnic, F., & Córdova, A. (2023). Effects of L-Carnitine Intake on Exercise-Induced Muscle Damage and Oxidative Stress: A Narrative Scoping Review. Nutrients15(11), 2587. ↩︎
  2. Samsudin, N., Ahmad, N. S., Ooi, F. K., Kadir, A. A., & Kassim, N. K. (2023). Randomised Clinical Trial of Combined L-Carnitine Supplement and Exercise on Biochemical Markers and Exercise Performance: A Systematic Review. Malaysian Journal of Medicine & Health Sciences19(2). ↩︎
  3. Li, Y., Xie, Y., Qiu, C., Yu, B., Yang, F., Cheng, Y., … & Yuan, J. (2023). Effects of L-carnitine supplementation on glucolipid metabolism: a systematic review and meta-analysis. Food & Function. ↩︎
  4. Liu, A., Cai, Y., Yuan, Y., Liu, M., Zhang, Z., Xu, Y., & Jiao, P. (2023). Efficacy and safety of carnitine supplementation on NAFLD: a systematic review and meta-analysis. Systematic Reviews12(1), 1-12. ↩︎
  5. Nachvak, S. M., Shabanpur, M., Mostafai, R., Heidari Moghaddam, R., & Moludi, J. (2023). L-Carnitine supplementation reduces biomarkers of inflammatory and oxidative stress in patients with coronary artery disease: a randomised controlled trial. Archives of physiology and biochemistry129(1), 61-68. ↩︎
  6. Sharma, B., & Yadav, D. K. (2023). L-Carnitine and Chronic Kidney Disease: A Comprehensive Review on Nutrition and Health Perspectives. Journal of Personalized Medicine13(2), 298. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed