Alt du skal vide om Krom (Chromium)

Krom er et mineral, vi får gennem kosten, men kun en lille del optages i kroppen. Det formodes at påvirke insulinfølsomhed og dermed regulere blodsukkeret. Det spiller også en rolle i kolesterolmetabolisme. Danskere indtager typisk mellem 57 og 84 mikrogram krom dagligt. Rucola har det højeste indhold af Krom

Krom er et grundstof og et mineral, der findes i forskellige former i naturen, som luft, vand og jord. Den form, vi finder i fødevarer og kosttilskud, er trivalent krom (CrIII).

Det anslås, at danskere spiser mellem 57 og 84 mikrogram om dagen.

Krom har potentielle sundhedsfordele, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål. Der mangler fortsat meget forskning om emnet for at forstå dets langsigtede effekter og sikre præcise anbefalinger.

Kroms funktioner i kroppen

Den nøjagtige funktion af krom er endnu ikke fuldt ud forstået. Men det formodes, at krom forbedrer kroppens følsomhed over for insulin.

Dette sker muligvis ved at påvirke de såkaldte glucose-transportør 4 (GLUT4) receptorer, som hjælper med at flytte sukker fra blodet ind i cellerne.1

Forbedret følsomhed over for insulin er vigtig, fordi det hjælper med at regulere blodsukkerniveauet. Insulin er det hormon, der gør det muligt for cellerne at optage sukker fra blodet. Når kroppens celler reagerer bedre på insulin, kan de mere effektivt absorbere sukker. Det resulterer i lavere blodsukkerniveauer. Hvis man har nedsat insulinfølsomhed, også kaldet insulinresistens, kan det føre til høje blodsukkerniveauer. Det er en risikofaktor for en række sundhedsmæssige problemer, inklusive type 2-diabetes, hjertesygdomme og fedme.

Udover at påvirke insulinfølsomheden har krom også en rolle i kolesterolmetabolisme. Det hæmmer et enzym i leveren kaldet HMG-CoA reductase. Dette enzym er vigtigt for produktionen af kolesterol.

Ved at hæmme enzymet kan krom derfor påvirke kolesterolniveauet i kroppen.

Optagelsen af krom

Kun omkring 0,5% af det krom, vi får gennem kosten, optages i kroppen. Denne optagelse sker gennem en proces kaldet passiv diffusion. Resten bliver udskilt i afføringen.

Det er altså en meget lille mængde, der rent faktisk bliver i kroppen. Kroms optagelse i kroppen kan påvirkes af andre næringsstoffer. For eksempel kan C-vitamin øge kroms optagelse.

Anbefalet indtag og mangeltilstande

Der er ingen dokumenterede mangeltilstande i sunde mennesker, og kroms toksicitet er generelt lav.

Derfor gives der ingen officielle anbefalinger om indtag, primært fordi der mangler tilstrækkelig evidens2

Krom som kosttilskud

Kromtilskud tages ofte som 1.000 mikrogram af krompicolinat, fordelt på mindst to doser i løbet af dagen. 3

Det er en god idé at tage krom sammen med et måltid, der indeholder kulhydrater. Dette skyldes, at krom formodes at have en interaktion med glukosestofskiftet.

Men det er vigtigt at bemærke, at der ikke er pålidelige beviser for, at kromtilskud har nogen mærkbar effekt på glukosestofskiftet. Så hvis du overvejer at tage et kromtilskud, skal du være opmærksom på dette.

Bivirkninger

Der er endnu ikke blevet identificere nogen kvalificerede negative effekter ved et højt indtag af krom.

Fødevares indhold af krom

Disse 24 forskellige fødevare indeholder mest krom af alle fødevare undersøgt i DTUs fødevaredatabase fra juni 2023.

FødevarerKrom µg/100g
Rucola1635 µg
Te, blade335 µg
Kakao pulver173v
Abrikos80 µg
Daddel80 µg
Birkes frø75 µg
Bouillon, oksekød50 µg
Lakridskonfekt43 µg
Frugtpålæg, figen40 µg
Grisefilet, røget, pålæg40 µg
Musling, konserves31 µg
Hamburgerryg30 µg
Quinoa, rød29 µg
Frugtpålæg25 µg
Muslinger25 µg
Småkager24 µg
Oksekød23 µg
Sojamel23 µg
Kaffe, instant, pulver23 µg
Torsk, lever, røget21 µg
Torsk, lever, rå21 µg
Bulgur, parboiled, rå20 µg
Dild, rå20 µg
Gule ærter (flækærter)19 µg

Krom og vægttab

Kroms rolle som et middel til vægttab er stadig omdiskuteret. Tidligere undersøgelser har vist små fald i vægt hos overvægtige personer, der har taget kromtilskud. Men disse resultater har betydelige begrænsninger. Formålet med denne meta-analyse var at vurdere, om kromtilskud faktisk hjælper overvægtige personer. Forskerne gennemgik 21 forsøg fra 19 forskellige studier, der inkluderede data fra 1316 deltagere.

Resultaterne viste en lille, men signifikant reduktion i vægt og kropsfedt hos overvægtige, der tog krom. Men effektstørrelsen var moderat, og det er derfor usikkert, hvor klinisk relevant krom er som et vægttabshjælpemiddel. Især viste undergrupper, at forbedringerne var mest markante i studier, der varede 12 uger eller mindre og med doser på 400 mikrogram eller mindre per dag.

Kort sagt tyder nogle beviser på, at krom kan have en moderat effekt på vægt og kropsfedt for overvægtige. Men der er brug for mere omfattende og bedre designet forskning. Dette gælder især for patienter med diabetes, hvor effekten af krom kunne være særligt relevant.4

Kilder

  1. Asbaghi, O., Fatemeh, N., Mahnaz, R. K., Ehsan, G., Elham, E., Behzad, N., Damoon, A. L., & Amirmansour, A. N. (2020). Effects of chromium supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research161, 105098. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.105098 ↩︎
  2. NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023 ↩︎
  3. Martin, J., Wang, Z. Q., Zhang, X. H., Wachtel, D., Volaufova, J., Matthews, D. E., & Cefalu, W. T. (2006). Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes. Diabetes care29(8), 1826–1832. https://doi.org/10.2337/dc06-0254 ↩︎
  4. Tsang, C., Taghizadeh, M., Aghabagheri, E., Asemi, Z., & Jafarnejad, S. (2019). A meta-analysis of the effect of chromium supplementation on anthropometric indices of subjects with overweight or obesity. Clinical obesity9(4), e12313. https://doi.org/10.1111/cob.12313 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed