Hvad er visceralt fedt?

Visceralt fedt (engelsk: visceral fat) er en type kropsfedt, der ligger dybt inde i kroppen og omgiver de interne organer som lever, hjerte og tarme.

Det adskiller sig fra subkutant fedt, som er fedtlaget lige under huden – den type fedt, som vi gerne vil af med.

Årsager til visceralt fedt

Fedt lagres i kroppen, når du indtager for mange kalorier og ikke er fysisk aktiv nok.

Gener spiller også en rolle. Nogle mennesker har en tendens til at lagre fedt omkring maven frem for hofterne på grund af deres genetiske disposition.

Hos kvinder ændrer alderen, især efter overgangsalderen, måden kroppen lagrer fedt på. Muskelmassen reduceres, og mængden af fedt øges. Dette fører til mere visceralt fedt.

Hos mænd påvirker alder og genetik også ophobningen af visceralt fedt. Alkoholforbrug kan yderligere bidrage til mavefedt hos mænd.

Sundhedsrisici

Visceralt fedt er forbundet med en række helbredsrisici. Det kan øge risikoen for hjertesygdomme, type 2-diabetes og forhøjet blodtryk. Dette fedt producerer også inflammatoriske stoffer og hormoner, der kan påvirke kroppens insulinfølsomhed.

Hvad kan du gøre?

Den bedste måde at reducere visceralt fedt på er gennem vægttab og diætændringer.

En vigtig pointe er, at visceralt fedt reagerer bedre på diæt og motion end fedt på hofterne. Så, selvom du måske ikke ser en forskel i spejlet vil du tabe dit “indre fedt” ved hjælp af motion og diæt.

Selvom du ikke kan ændre dine gener, hormoner eller din alder, kan du reducere din risiko for sygdom. Det inkluderer at motionere mindst 30 minutter hver dag, spise en sund kost, undgå rygning, reducere indtag af sukkerholdige drikkevarer og sørge for tilstrækkelig søvn.

I det store hele er visceralt fedt påvirket af en række faktorer som genetik, alder og livsstil. Motion og en sund kost er de mest effektive metoder til at reducere dette farlige fedtlag.

Måling

Visceralt fedt kan ikke måles nemt med almindelige metoder som fedtmålere eller body mass index (BMI). Den mest præcise måde at måle det på er gennem medicinske billedteknikker som CT-scanning eller MR.

konklusion

Visceralt fedt er farligere end subkutant fedt og er forbundet med en række alvorlige helbredsproblemer. Det kan ikke måles let uden specialiseret udstyr, men det kan reduceres gennem motion og kostændringer. Det er derfor vigtigt at tage skridt til at reducere visceralt fedt for at forbedre sin generelle sundhed.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed