Alt du skal vide om Guarana i 2023

Fra Amazonas regnskov kommer træet kendt som Paullinia cupana, som bærer frugten Guarana. Frøet fra guarana er gennem generationer blevet omdannet til et pulver, der spiller en væsentlig rolle i traditionel Amazonas-medicin. I dag er guarana primært efterspurgt for sine energigivende og stimulerende egenskaber.

I denne artikel kigger vi nærmere på forskningen, der er foretaget om Guarana.

Opsumering

  • Guaraná kan muligvis booste hjernens præstation og reducere træthed ved mental indsats.
  • Guaraná kan måske reducere det “dårlige” kolesterol
  • Guaraná ser ikke ud til at have en effekt opmærksomhed, hukommelse, tænkeevne og andre hjernerelaterede funktioner.

Bivirkninger

Guarana indeholder koffein, og derfor kan folk, som er følsomme over for koffein, opleve bivirkninger ved indtagelse af guarana. Det betyder, at nogle personer kan opleve symptomer som søvnløshed, rastløshed eller hjertebanken, ligesom de ville ved høje indtag af koffein.

Det er derfor vigtigt at tage hensyn til ens egen koffeinfølsomhed, før man beslutter sig for at indtage guarana eller produkter, der indeholder det.

Dosering af Guarana

Hvis du vil supplere med guarana:

  • Enten tage 50 – 75mg én gang om dagen, før middag.
  • Eller en opdelt dosis: 50 mg efter opvågning og derefter 50 mg kort efter middag, hvilket giver en samlet daglig dosis på 100 mg.

Der er behov for yderligere forskning for at fastslå den optimale dosis af guarana.

Det anbefales ikke at bruge guarana om aftenen på grund af dets koffeinindhold og stimulerende egenskaber.

Guarana mod træthed

Forskere testede, hvordan guaraná (sammen med nogle vitaminer og mineraler) påvirker hjernens funktion og træthed hos unge voksne. 129 unge voksne (18-24 år) drak enten en drik med guaraná, vitaminer og mineraler eller en placebo (en drik uden virksomme stoffer). Derefter lavede deltagerne nogle hjerneøvelser i en time for at se, hvordan de klarede sig.

Personer, der drak guaraná-blandingen, var hurtigere og mere præcise i en af opgaverne sammenlignet med dem, der drak placebo. De følte sig også mindre trætte, selv efter at have arbejdet hårdt mentalt i en time. [1]

WeightWorld laver et godt og billigt guarana produkt.

Guarana og vægttab

Guarana kan muligvis øge fedtforbrændingen, men det er baseret på dyrestudier, og dens virkning på mennesker er endnu ikke klar. Den formodede effekt skyldes sandsynligvis koffein, som kan øge stofskiftet og dermed fedtforbrændingen.

Med andre ord kan du teoretisk set bare drikke en kop kaffe, der vil give give den samme effekt på grund af kaffens indhold af koffein. [2]

Guarana’s effekt på Kolesterol

Guaraná kan muligivs spille en rolle i at beskytte hjertet ved at reducere oxidationen af “dårligt” LDL-kolesterol. Oxideret LDL kan føre til opbygning af plak i arterierne.

Forskning viser, at voksne, der indtager guaraná, kan have op til 27% mindre oxideret LDL i forhold til dem, der ikke gør.

Tidligere undersøgelser har indikeret, at guaraná er forbundet med en lavere forekomst af hjerte-kar-metabolske sygdomme og positive effekter på lipidmetabolisme, specielt når det kommer til LDL-niveauer.

Ved at analysere blodprøver fra 42 ældre sunde deltagere, hvoraf nogle regelmæssigt indtog guaraná og andre ikke, viste resultaterne, at de, der indtog guaraná, havde lavere LDL oxidation. [3]

Guarana’s effekt på hjernens funktion (kognitiv præstation)

Med “kognitiv præstation” refereres der til mentale evner som opmærksomhed, hukommelse, tænkeevne og andre hjernerelaterede funktioner.

Forskere studerede effekten af et enkelt indtag af guarana på hjernens funktioner. I denne undersøgelse deltog 328 raske unge voksne i alderen 20-29 år, herunder 186 mænd og 142 kvinder.

Guarana blev givet enten som kapsel eller opløst i væske. Trods forskellige doser og tidspunkter for indtag, viste hovedresultaterne, at guarana generelt ikke ændrede deltagernes hjernens funktioner. Dog bemærkede forskerne en lille forbedring i nøjagtighed i opgaveløsning, især når guarana blev indtaget som pulver. Kvaliteten af forsøgene var generelt høj. [4]

Guarana’s Potentielle Effekter på Angst og Depression

Der findes endnu ingen studier, der har undersøgt guaranas effekt på angst og depression. Men der er dog nogle studie med dyr – det skal naturligvis tages med en gran salt.

Nogle studier siger, at guarana kan hjælpe med at mindske angst takket være stoffer i hjernen kaldet serotonin og dopamin. Men i nogle tests med rotter gjorde guarana-frø ikke en forskel for deres angst.

Forskning har vist, at guarana kan mindske symptomer på depression hos rotter. Dette virker næsten lige så godt som en kendt medicin kaldet imipramine. Det interessante er, at denne gode effekt ikke kommer fra koffein i guarana. [5-7]

Deep-dive: Næringstoffer i guarana

Koffeinindholdet i guarana ligger mellem 3,2–7,0% tørvægt, som regel i den lavere ende af dette interval. Dette er højere end det, der ses i sorte teblade og kaffefrø og -blade, og også højere end koffein fundet i yerba mate. Guarana indeholder også andre xanthiner som theobromin og theophyllin.

Ud over koffein indeholder guarana også tanniner, catechin og epicatechin, procyanidiner B1–B4, A2 og C1. Polysakkarider i guarana er rige på glucose og xylose. Kostfibre, herunder pektiner og xylaner, udgør en del af frøvægten. Guaranafrø indeholder primært xanthiner og fenoliske forbindelser, hvoraf de fenoliske stoffer deles op i catechiner og tanniner, sidstnævnte spiller en vigtig rolle selvom deres præcise struktur endnu ikke er fuldt ud karakteriseret.

  1. Tanniner:
    • Tanniner er en klasse af forbindelser, der ofte findes i planter, specielt i træbark, blade og umodne frugter. De binder og præcipiterer proteiner, hvilket kan forklare, hvorfor de giver en snerpende smag i munden, når man spiser fødevarer med højt tanninindhold (for eksempel visse vine eller umodne frugter). Tanniner spiller en rolle i plantevækst og beskyttelse, da de kan være giftige for mikroorganismer.
  2. Catechin og Epicatechin:
    • Både catechin og epicatechin er specifikke typer af flavonoider, en klasse af polyfenoler. De findes i forskellige planter, herunder te, kakao og bær. Flavonoider, inklusive catechiner, er kendt for at have antioxidantegenskaber, hvilket betyder, at de kan hjælpe med at beskytte celler mod skade fra frie radikaler.
  3. Procyanidiner B1–B4, A2 og C1:
    • Procyanidiner er oligomere (eller korte kæder) af flavanoler, som catechin og epicatechin. De er også kendt som kondenserede tanniner. Procyanidiner er kendt for at have antioxidantegenskaber og findes i mange planter, herunder æbler, druer, kakao og rødvin. Navnene (B1–B4, A2 og C1) refererer til de specifikke typer af forbindelsesstrukturer eller molekylære arrangementer.
  4. Xanthiner:
    • Xanthiner er en klasse af alkaloider, der omfatter stoffer som koffein, theophyllin og theobromin. Disse stimulerende stoffer findes i forskellige planter som kaffe, te og kakao. De påvirker centralnervesystemet, hvilket kan føre til øget opvågenhed og koncentration.
  5. Fenoliske Forbindelser:
    • Fenoliske forbindelser er en bred klasse af kemikalier, der ofte findes i planter. De indeholder ofte en fenolring, som er en aromatisk ring med en hydroxylgruppe. Disse forbindelser kan variere fra simple molekyler til komplekse polymerer. Kendt for deres antioxidantegenskaber, spiller fenoliske forbindelser en rolle i planternes forsvar mod skadedyr og sygdomme og bidrager også til planternes farve, smag og aroma.
    • Som tidligere nævnt, indenfor de fenoliske forbindelser, findes catechiner og tanniner. Catechiner er flavonoider, mens tanniner kan omfatte både hydrolyserbare tanniner og kondenserede tanniner (som procyanidiner).

Den essentielle olie, som udvindes fra guaranafrø, indeholder blandt andet carvacol, caryophyllene, limonene, α-copaene, estragole, anethole og 4-(dimethylpropyl)-phenol. Guaranas antioxidantaktivitet synes at korrelere med dets indhold af procyanidin, catechin og tannin.

  1. Carvacol:
    • Carvacol er en monoterpenoid og en fenolisk forbindelse, der er mest kendt som en vigtig bestanddel i oregano og timian olier. Carvacol har antimikrobielle egenskaber, hvilket gør det effektivt mod en række bakterier og svampe. Det har også antiinflammatoriske og antioxidantegenskaber.
  2. Caryophyllene:
    • Caryophyllene er en seskviterpen, der findes i mange æteriske olier, herunder sort peber, lavendel og rosmarin. Det et interessante ved caryophyllene er, at det binder til cannabinoidreceptorer i kroppen, hvilket kan give det antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber.
  3. Limonene:
    • Limonene er en monocyclic monoterpen, der er rigeligt til stede i citrusskaller. Udover at give en behagelig duft har limonene vist sig at have antiinflammatoriske egenskaber. Det bruges også industrielt som opløsningsmiddel.
  4. α-Copaene:
    • α-Copaene er en seskviterpen, der findes i forskellige æteriske olier, herunder patchouli og sort peber.
  5. Estragole:
    • Estragole, også kendt som methylchavicol, er en aromatisk ether. Det er en af de primære komponenter i fennikel og basilikum olier. Selvom estragole har visse antimikrobielle egenskaber, har der været bekymring for, at det kan være hepatotoksisk (lever-skadeligt) ved høje doser.
  6. Anethole:
    • Anethole er en aromatisk ether, der er den primære smagsgivende forbindelse i anis og fennikel.
  7. 4-(dimethylpropyl)-phenol:
    • Dette er en specifik fenolisk forbindelse, men dens tilstedeværelse i planter eller anvendelser er mindre kendt sammenlignet med de andre nævnte forbindelser.Generelt er fenoler kendt for at have antioxidantegenskaber, men specifikke sundhedsmæssige egenskaber eller anvendelser for denne særlige forbindelse ville kræve yderligere litteraturundersøgelse.

Der findes også halvrensede fraktioner af guarana, som har et lavere indhold af catechin og koffein men et højere indhold af procyanidin. Denne fraktion viser sig at være fri for toksiske effekter i visse doser i rotter og kan endda reducere vægtøgning. Processen for at opnå denne fraktion involverer en kombination af acetone og vand, som gennemgår en ekstraktionsproces, frysetørres og derefter ekstraheres med ethylacetat. Interessant nok kan disse halvrensede ekstrakter i nogle tilfælde være mere effektive end guaranas grundlæggende frøekstrakt. [8-12]

Kilder

  1. Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., Maggini, S., Ruf, M., Zangara, A., & Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite50(2-3), 506–513. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.10.007
  2. Lima, W. P., Carnevali, L. C., Jr, Eder, R., Costa Rosa, L. F., Bacchi, E. M., & Seelaender, M. C. (2005). Lipid metabolism in trained rats: effect of guarana (Paullinia cupana Mart.) supplementation. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)24(6), 1019–1028. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2005.08.004
  3. Portella, R.deL., Barcelos, R. P., da Rosa, E. J., Ribeiro, E. E., da Cruz, I. B., Suleiman, L., & Soares, F. A. (2013). Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids in health and disease12, 12. https://doi.org/10.1186/1476-511X-12-12
  4. Hack, B., Penna, E. M., Talik, T., Chandrashekhar, R., & Millard-Stafford, M. (2023). Effect of Guarana (Paullinia cupana) on Cognitive Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients15(2), 434. https://doi.org/10.3390/nu15020434
  5. Roncon, C. M., Biesdorf de Almeida, C., Klein, T., de Mello, J. C., & Audi, E. A. (2011). Anxiolytic effects of a semipurified constituent of guaraná seeds on rats in the elevated T-maze test. Planta medica77(3), 236–241. https://doi.org/10.1055/s-0030-1250315
  6. Otobone, F. J., Sanches, A. C., Nagae, R., Martins, J. V., Sela, V. R., de Mello, J. C., & Audi, E. A. (2007). Effect of lyophilized extracts from guaraná seeds [Paullinia cupana var. sorbilis (Mart.) Ducke] on behavioral profiles in rats. Phytotherapy research : PTR21(6), 531–535. https://doi.org/10.1002/ptr.2089
  7. Campos, A. R., Barros, A. I., Albuquerque, F. A., M Leal, L. K., & Rao, V. S. (2005). Acute effects of guarana (Paullinia cupana Mart.) on mouse behaviour in forced swimming and open field tests. Phytotherapy research : PTR19(5), 441–443. https://doi.org/10.1002/ptr.1471
  8. Benoni, H., Dallakian, P., & Taraz, K. (1996). Studies on the essential oil from guarana. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung203(1), 95–98. https://doi.org/10.1007/BF01267777
  9. Suzuki, T., & Waller, G. R. (1988). Metabolism and analysis of caffeine and other methylxanthines in coffee, tea, cola, guarana and cacao. In Analysis of nonalcoholic beverages (pp. 184-220). Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg.
  10. Yamaguti-Sasaki, E., Ito, L. A., Canteli, V. C., Ushirobira, T. M., Ueda-Nakamura, T., Dias Filho, B. P., Nakamura, C. V., & de Mello, J. C. (2007). Antioxidant capacity and in vitro prevention of dental plaque formation by extracts and condensed tannins of Paullinia cupana. Molecules (Basel, Switzerland)12(8), 1950–1963. https://doi.org/10.3390/12081950
  11. Dalonso, N., & Petkowicz, C. L. (2012). Guarana powder polysaccharides: characterisation and evaluation of the antioxidant activity of a pectic fraction. Food chemistry134(4), 1804–1812. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.03.088
  12. Benoni, H., Dallakian, P., & Taraz, K. (1996). Studies on the essential oil from guarana. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung203(1), 95–98. https://doi.org/10.1007/BF01267777
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed