Asafoetida er et krydderi fra planten Ferula Asafoetida. Typisk findes det madlavning fra i Centralasien, men brugt verden over. Krydderiet har en løgagtig smag. Derfor erstattes det også tit med løgpulver i madlavning.
Udover at være en fremragende smagsforstærker bliver asafoetida også brugt som traditionel medicin mange steder i verden.1
Anvendelser i mad
Asafoetida anvendes typisk i meget små mængder og kan bruges som et alternativ til hvidløg og løg i retter.
Den er særligt populær i vegetariske retter, hvor den tilføjer en dybde af umami, der ellers kan mangle, når man ikke bruger kød.
Asafoetida tilsættes ofte til krydderiblandinger, såsom currypulver og masala-blandinger, og den bruges i forskellige linsesupper, bønneretter og forskellige grøntsagsretter.
Traditionelle medicinske anvendelser
Ud over dens kulinariske brug har asafoetida også været brugt i traditionel medicin. Det antages, at den har flere sundhedsmæssige fordele, herunder at hjælpe med fordøjelsen og at reducere oppustethed og gas. Der er også nogle, der bruger asafoetida som et middel mod astma og højt blodtryk, men disse anvendelser er ikke videnskabeligt godt dokumenteret.
Herunder har vi samlet de de forskellige effekter asafoetida anvendes til. Ingen af effekterne er dokumenteret med vestlige kliniske studier.
- I Afghanistan drikker folk varmt vand med tørret asafoetida-gummi for at behandle nervøsitet, kighoste og sår.
- I Kina drikker de en afkogning af planten for at slippe af med orme i kroppen.
- I Egypten bruger folk et varmt vandekstrakt af tørret asafoetida-rod for at stoppe muskelkramper, hjælpe med at udskille væske fra kroppen, bekæmpe orme og lindre smerter.
- I Malaysia tygger kvinder asafoetida-gummi for at behandle menstruationsproblemer
- I Marokko bruger folk det som et middel mod epilepsi.
- I Nepal drikker de vand med asafoetida-harpiks for at bekæmpe orme i kroppen
- I Saudi-Arabien bruges tørret gummi til at behandle kighoste, astma og bronkitis.
- I Brasilien drikker mænd varmt vand med tørrede asafoetida-blade og stængler som et elskovsmiddel, og de bruger et pulver af oleoresin, som er knust med fingrene, som krydderi.
Studier med Asafoetida
Vi har ikke kunne finde nogle studier med asafoetida og dets effekt på mennesker.
Der er dog fortaget en del på dyr, som har vist en række positive effekter.2
Sikkerhed
Hvad angår asafoetida-harpiksen, som benyttes i madlavning, viser tests, at det kræver en meget stor mængder (over 2000 milligram per kilogram kropsvægt) før det bliver giftigt.3
Dette tyder på, at asafoetida-harpiksen er ret sikker at bruge i de mængder, der normalt anvendes i køkkenet. Det er en god nyhed for dem, der bruger asafoetida til at tilføje smag til deres mad eller som et naturligt middel i hjemmet.
Kilder
- Vijayalakshmi, Adiga, S., Bhat, P., Chaturvedi, A., Bairy, K. L., & Kamath, S. (2012). Evaluation of the effect of Ferula asafoetida Linn. gum extract on learning and memory in Wistar rats. Indian journal of pharmacology, 44(1), 82–87. https://doi.org/10.4103/0253-7613.91873 ↩︎
- Mahendra, P., & Bisht, S. (2012). Ferula asafoetida: Traditional uses and pharmacological activity. Pharmacognosy reviews, 6(12), 141–146. https://doi.org/10.4103/0973-7847.99948 ↩︎
- Vijayalakshmi, Adiga, S., Bhat, P., Chaturvedi, A., Bairy, K. L., & Kamath, S. (2012). Evaluation of the effect of Ferula asafoetida Linn. gum extract on learning and memory in Wistar rats. Indian journal of pharmacology, 44(1), 82–87. https://doi.org/10.4103/0253-7613.91873 ↩︎