Alt du skal vide om Garcinia Cambogia

Garcinia cambogia er en frugt, der siges at forbedre smagsoplevelsen af mad og øge mæthedsfornemmelsen efter et måltid. Som kosttilskud er garcinia cambogia mest kendt for sin angivelige effekt på fedtforbrænding og vægttab.

  • Det ser desværre ikke ud til, at dens brug som fedtforbrænder virker for mennesker.1

Dose

Garcinia Cambogia indeholder Hydroxycitric acid. Standard dosis er 500mg af (-)-Hydroxycitric acid taget 30-60 minutter før et måltid og normalt taget op til tre gange dagligt.

Det er dog usikkert, om dette er den ideelle dosis, da studier med mennesker normalt ikke finder fordele ved nogen dosis.

Garcinia cambogia og vægttab

86 overvægtige deltagere (46 mænd og 40 kvinder, alder 20-50 år, BMI mellem 23 og 29) blev tilfældigt fordelt i tre grupper. En gruppe fik placebo, en anden gruppe fik Glycine max blade ekstrakt, og den tredje gruppe fik Garcinia cambogia ekstrakt.

Efter ti ugers tilskud fremmede ingen af tilskuddene vægttab. Desuden forbedrede de heller ikke kolesteroltallene.2

Flere studier er kommet frem til den samme konklusion.3 4

Deep-dive

Garcinia cambogia er en god kilde til Hydroxycitric syrer (strukturelt beslægtet med citronsyre, som giver en sur smag) er kendt for en af deres isomerer, kaldet (-)-Hydroxycitric syre, som menes at hjælpe med vægtkontrol.

I rotter har forskning vist, at (-)-Hydroxycitric syre kan undertrykke de novo lipogenese og pålideligt reducere fødeindtag og kropsvægt. Vægttabet var så markant, at det ikke alene kunne forklares med reduceret fødeindtag.

Studier i mennesker har dog ikke været i stand til at replikere disse resultater i samme grad. Dette kan skyldes, at de novo lipogenese ikke er så aktiv i mennesker som i rotter. Nogle isolerede studier har bemærket vægttab, men det synes at være meget variabelt og upålideligt. Mange studier rapporterer også en subjektiv nedsættelse af appetitten, men de resultater er ligeledes upålidelige og undertiden ikke-eksisterende.

Kilder

  1. Maunder, A., Bessell, E., Lauche, R., Adams, J., Sainsbury, A., & Fuller, N. R. (2020). Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes, obesity & metabolism22(6), 891–903. https://doi.org/10.1111/dom.13973 ↩︎
  2. Kim, J. E., Jeon, S. M., Park, K. H., Lee, W. S., Jeong, T. S., McGregor, R. A., & Choi, M. S. (2011). Does Glycine max leaves or Garcinia Cambogia promote weight-loss or lower plasma cholesterol in overweight individuals: a randomized control trial. Nutrition journal10, 94. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-94 ↩︎
  3. Heymsfield, S. B., Allison, D. B., Vasselli, J. R., Pietrobelli, A., Greenfield, D., & Nunez, C. (1998). Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial. JAMA280(18), 1596–1600. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1596 ↩︎
  4. Mattes, R. D., & Bormann, L. (2000). Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiology & behavior71(1-2), 87–94. https://doi.org/10.1016/s0031-9384(00)00321-8 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed