Alt du skal vide om Chitosan

Chitosan er en fiberrig forbindelse, der stammer fra proteinet chitin, som findes i de hårde ydre skaller af krebsdyr og visse typer af svampe.

Chitosan er primært blevet undersøgt for sin evne til at sænke kolesterol. I kosttilskud kan Chitosan muligvis også bidrage til vægttab.

Bivirkninger

Bivirkninger af chitosan kosttilskud kan inkludere forstoppelse, kvalme og en urolig mave.

Hvis du er allergisk over for skaldyr eller svampe, bør du undgå chitosan kosttilskud.

Dose

Doseringerne, som er undersøgt hos mennesker, varierer meget og spænder fra 0,34-3,4 gram chitosan om dagen.

Kolesterol

En gruppe forskere undersøgte effekten af chitosan-tilskud på fedtstoffer i blodet hos mennesker. 1

Resultaterne viste:

  • Chitosan-tilskud sænkede signifikant de samlede kolesteroltal og koncentrationen af LDL-kolesterol, som ofte betegnes som “det dårlige kolesterol”, fordi det kan føre til hjerteproblemer.
  • Der blev ikke set nogen betydelig ændring i de andre fedtstoffer i blodet, såsom “det gode kolesterol” (HDL) og triglycerider.
  • Der blev ikke rapporteret alvorlige bivirkninger ved at tage chitosan.

Konklusionen er, at chitosan-tilskud kan være en effektiv og sikker måde at reducere “det dårlige kolesterol” på, men det havde ikke nogen indvirkning på andre fedtstoffer i blodet.

Vægttab

Chitosan kan have en mild effekt på vægttab, især når det kombineres med kostrestriktioner og motion, men forskningen er blandet, og nogle studier af høj kvalitet finder kun en minimal effekt. Der er også bevis for, at det kan forbedre kolesterol og blodtryk. Yderligere forskning, især med højere kvalitet, er nødvendig for at bekræfte disse resultater.2

En stor undersøgelse, der inkluderede 1101 personer, fandt frem til:

  • Chitosan-tilskud reducerede let kropsvægt og body mass index (BMI), når det blev kombineret med en kaloriebegrænset kost og fysisk aktivitet.
  • Disse resultater støtter fundene i en lignende, ældre gennemgang, som fandt, at chitosan-tilskud kan være mere effektive end et placebo som en del af en kortvarig behandlingsplan for overvægt og fedme.
  • Begge gennemgange bemærkede forbedringer i kolesterolniveauer og blodtryk.

Dog rapporterede forskerne:

  • Mange studier om chitosan-tilskud var af dårlig kvalitet, og der var betydelig variabilitet blandt resultaterne.
  • De studier, der blev betragtet som høj kvalitet, fandt, at chitosans indvirkning på kropsvægt var minimal.

Kilder

  1. Huang, H., Zou, Y., Chi, H., & Liao, D. (2018). Lipid-Modifying Effects of Chitosan Supplementation in Humans: A Pooled Analysis with Trial Sequential Analysis. Molecular nutrition & food research62(8), e1700842. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700842 ↩︎
  2. Moraru, C., Mincea, M. M., Frandes, M., Timar, B., & Ostafe, V. (2018). A Meta-Analysis on Randomised Controlled Clinical Trials Evaluating the Effect of the Dietary Supplement Chitosan on Weight Loss, Lipid Parameters and Blood Pressure. Medicina (Kaunas, Lithuania)54(6), 109. https://doi.org/10.3390/medicina54060109 ↩︎
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed