Sulforaphane: Studier, fordele og bivirkninger

Sulforaphane er en naturligt forekommende forbindelse, der findes i flere grøntsager, herunder broccoli og grønkål. Det er blevet forbundet med sundhedsmæssige fordele, såsom forbedret hjertesundhed og fordøjelse.

Denne artikel gennemgår sulforaphane, herunder dens fordele, mulige bivirkninger og fødevarekilder.

Hvad er sulforaphane?

Sulforaphane er en svovlrig forbindelse, der findes i korsblomstrede grøntsager som broccoli, bok choy og kål, og er kendt for at have stærke sundhedsmæssige fordele.

Fordele

Det er vigtigt at bemærke, at de fleste af nedenstående sundhedsmæssige fordele er blevet undersøgt på isolerede humane celler i et laberatorium eller i dyr. derligere forskning er nødvendig for at bekræfte, om sulforaphane ville have de samme effekter hos mennesker.

Mod kræft

  • Sulforaphane kan måske have anti-kræft egenskaber, som vist i dyre- og reagensglasstudier, hvor det reducerede størrelsen og antallet af forskellige typer kræftceller.1 2 3
  • Det kan også forebygge kræftcellevækst ved at frigive antioxidant og afgiftningsenzymer, der beskytter mod kræftfremkaldende stoffer.4 5
  • En højere diætindtagelse af korsblomstrede grøntsager som broccoli har været forbundet med en betydeligt reduceret risiko for kræft.6

For hjertesundhed:

  • Sulforaphane kan støtte hjertesundhed ved at reducere inflammation, som kan føre til indsnævring af arterierne, en stor årsag til hjertesygdom.7 8 9
  • Forskning på rotter indikerer også, at sulforaphane kan reducere højt blodtryk.10

Antidiabetiske Effekter:

  • Et 12-ugers studie fandt, at sulforaphane effektivt reducerede fastende blodsukkerniveauer og forbedrede langvarig blodsukkerkontrol hos personer med type 2-diabetes, især de overvægtige med dårlig diabeteskontrol.11

Andre Sundhedsmæssige Fordeler:

  • Autismesymptomer: Daglige doser af sulforaphane over 18 uger forbedrede symptomer på autisme som social interaktion og verbal kommunikation i en studie med 29 unge mænd med autisme.12
  • Beskyttelse mod Solskader: Sulforaphane kan beskytte mod ultraviolet (UV) hudskade forårsaget af solen.13
  • Hjerneskadebeskyttelse: Dyrestudier tyder på, at sulforaphane kan forbedre bedring og reducere mental nedgang efter en hjerneskade.14 15
  • Forbedring af Forstoppelse: Indtagelse af sulforaphane-rige broccoli spirer forbedrede symptomer på forstoppelse i en 4-ugers studie med 48 voksne.16

Indhold i fødevare

Rå grøntsager har de højeste niveauer af sulforaphane.

En undersøgelse viste, at rå broccoli havde ti gange mere sulforaphane end kogt broccoli.17

Bivirkninger

At spise sulforaphane, som findes naturligt i korsblomstrede grøntsager, anses for at være helt sikkert.

I kosttilskud

Derudover kan man købe sulforaphane-tilskud i helsekostbutikker og online. Disse tilskud er normalt lavet af broccoli eller broccoli-spirulekstrakt og er mere koncentrerede, hvilket betyder, at de indeholder mere sulforaphane end det, der naturligt findes i mad. Der er også glucoraphanin-tilskud, som er forløberen til sulforaphane, og de kan kombineres med myrosinase for at øge produktionen af sulforaphane i kroppen.

Der er blevet rapporteret milde bivirkninger ved brug af sulforaphane-tilskud, såsom øget luft i maven, forstoppelse og diarré.18 19

Dosis i kosttilskud

Selvom der ikke er fastsat specifikke anbefalinger for, hvor meget sulforaphane man bør indtage dagligt, foreslår de fleste tilskudsproducenter at tage omkring 400 mcg om dagen, hvilket normalt svarer til 1-2 kapsler.

Kilder

  1. Singh, A. V., Xiao, D., Lew, K. L., Dhir, R., & Singh, S. V. (2004). Sulforaphane induces caspase-mediated apoptosis in cultured PC-3 human prostate cancer cells and retards growth of PC-3 xenografts in vivo. Carcinogenesis25(1), 83–90. https://doi.org/10.1093/carcin/bgg178 ↩︎
  2. Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H. F., Newman, B., Yu, Y., Clouthier, S. G., Schwartz, S. J., Wicha, M. S., & Sun, D. (2010). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical cancer research : an official journal of the American Association for Cancer Research16(9), 2580–2590. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-09-2937 ↩︎
  3. Ullah M. F. (2015). Sulforaphane (SFN): An Isothiocyanate in a Cancer Chemoprevention Paradigm. Medicines (Basel, Switzerland)2(3), 141–156. https://doi.org/10.3390/medicines2030141 ↩︎
  4. Clarke, J. D., Dashwood, R. H., & Ho, E. (2008). Multi-targeted prevention of cancer by sulforaphane. Cancer letters269(2), 291–304. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.04.018 ↩︎
  5. Tortorella, S. M., Royce, S. G., Licciardi, P. V., & Karagiannis, T. C. (2015). Dietary Sulforaphane in Cancer Chemoprevention: The Role of Epigenetic Regulation and HDAC Inhibition. Antioxidants & redox signaling22(16), 1382–1424. https://doi.org/10.1089/ars.2014.6097 ↩︎
  6. Bosetti, C., Filomeno, M., Riso, P., Polesel, J., Levi, F., Talamini, R., Montella, M., Negri, E., Franceschi, S., & La Vecchia, C. (2012). Cruciferous vegetables and cancer risk in a network of case-control studies. Annals of oncology : official journal of the European Society for Medical Oncology23(8), 2198–2203. https://doi.org/10.1093/annonc/mdr604 ↩︎
  7. Zakkar, M., Van der Heiden, K., Luong, leA., Chaudhury, H., Cuhlmann, S., Hamdulay, S. S., Krams, R., Edirisinghe, I., Rahman, I., Carlsen, H., Haskard, D. O., Mason, J. C., & Evans, P. C. (2009). Activation of Nrf2 in endothelial cells protects arteries from exhibiting a proinflammatory state. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology29(11), 1851–1857. https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.109.193375 ↩︎
  8. Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative medicine and cellular longevity2015, 407580. https://doi.org/10.1155/2015/407580 ↩︎
  9. Su, X., Jiang, X., Meng, L., Dong, X., Shen, Y., & Xin, Y. (2018). Anticancer Activity of Sulforaphane: The Epigenetic Mechanisms and the Nrf2 Signaling Pathway. Oxidative medicine and cellular longevity2018, 5438179. https://doi.org/10.1155/2018/5438179 ↩︎
  10. Senanayake, G. V., Banigesh, A., Wu, L., Lee, P., & Juurlink, B. H. (2012). The dietary phase 2 protein inducer sulforaphane can normalize the kidney epigenome and improve blood pressure in hypertensive rats. American journal of hypertension25(2), 229–235. https://doi.org/10.1038/ajh.2011.200 ↩︎
  11. Axelsson, A. S., Tubbs, E., Mecham, B., Chacko, S., Nenonen, H. A., Tang, Y., Fahey, J. W., Derry, J. M. J., Wollheim, C. B., Wierup, N., Haymond, M. W., Friend, S. H., Mulder, H., & Rosengren, A. H. (2017). Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes. Science translational medicine9(394), eaah4477. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aah4477 ↩︎
  12. Singh, K., Connors, S. L., Macklin, E. A., Smith, K. D., Fahey, J. W., Talalay, P., & Zimmerman, A. W. (2014). Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America111(43), 15550–15555. https://doi.org/10.1073/pnas.1416940111 ↩︎
  13. Talalay, P., Fahey, J. W., Healy, Z. R., Wehage, S. L., Benedict, A. L., Min, C., & Dinkova-Kostova, A. T. (2007). Sulforaphane mobilizes cellular defenses that protect skin against damage by UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America104(44), 17500–17505. https://doi.org/10.1073/pnas.0708710104 ↩︎
  14. Yu, C., He, Q., Zheng, J., Li, L. Y., Hou, Y. H., & Song, F. Z. (2017). Sulforaphane improves outcomes and slows cerebral ischemic/reperfusion injury via inhibition of NLRP3 inflammasome activation in rats. International immunopharmacology45, 74–78. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2017.01.034 ↩︎
  15. Sun, B., Zhang, X., Yin, Y., Sun, H., Ge, H., & Li, W. (2017). Effects of sulforaphane and vitamin E on cognitive disorder and oxidative damage in lead-exposed mice hippocampus at lactation. Journal of trace elements in medicine and biology : organ of the Society for Minerals and Trace Elements (GMS)44, 88–92. https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2017.06.004 ↩︎
  16. Yanaka A. (2018). Daily intake of broccoli sprouts normalizes bowel habits in human healthy subjects. Journal of clinical biochemistry and nutrition62(1), 75–82. https://doi.org/10.3164/jcbn.17-42 ↩︎
  17. Vermeulen, M., Klöpping-Ketelaars, I. W., van den Berg, R., & Vaes, W. H. (2008). Bioavailability and kinetics of sulforaphane in humans after consumption of cooked versus raw broccoli. Journal of agricultural and food chemistry56(22), 10505–10509. https://doi.org/10.1021/jf801989e ↩︎
  18. Axelsson, A. S., Tubbs, E., Mecham, B., Chacko, S., Nenonen, H. A., Tang, Y., Fahey, J. W., Derry, J. M. J., Wollheim, C. B., Wierup, N., Haymond, M. W., Friend, S. H., Mulder, H., & Rosengren, A. H. (2017). Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes. Science translational medicine9(394), eaah4477. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aah4477 ↩︎
  19. Zimmerman, A., Diggins, E., Connors, S., & Singh, K. (2018). Sulforaphane treatment of children with autism Spectrum disorder (ASD)–a Progress report (N1. 002). ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed