Red Light Therapy, eller Rødt lys terapi, bruger som navnet antyder rødt lys med lave bølgelængder til at behandle forskellige problemer. Forskning viser, at det kan hjælpe med sårheling, reducere smerte og inflammation og forbedre hudens udseende. Der er dog brug for mere forskning for fuldt ud at forstå dets effektivitet.
Alt dette, og mere til, gennemgår vi i denne artikel.
Hvad er Red Light Therapy?
Red Light Therapy fungerer ved at udsætte huden for et lavt niveau af rødt og nær-infrarødt lys. Rødt lys har lave bølgelængder genererer ikke varme. Derudover trænger det kun ind i huden til en dybde på mellem 1 og 2 millimeter.
Virkning
Ifølge en større undersøgelse 2018 er der mange lovende resultater ved brug af Red Light Therapy, men det er stadig et område med meget uenighed.1
Flere kliniske undersøgelser er nødvendige for at bekræfte dets effektivitet. Ikke desto mindre tyder studier fra de sidste 20 år på, at Red Light Therapy muligvis kan:
- Fremme heling af sår.
- Forbedre hudens udseende og opbygge kollagen for at mindske rynker.
- Forbedre huden hos personer med akne
- Forbedre hårvækst hos personer med hårtab.
- Lindre smerte og inflammation hos personer med smerte i achillessenen.
- Behandle karpaltunnelsyndrom på kort sigt.
- Mindske progressionen af myopi (nærsynethed).
- Lindre neuropatisk smerte.
- Forbedre neural funktion og beskyttelse, hvilket kan forbedre kognition og hukommelse hos personer med Alzheimers sygdom.
Men igen, selvom resultaterne har været overvejende positive skal de stadig tages med et gran salt. Mange af de eksisterende studier er små, baseret på dyreforsøg eller laboratorieeksperimenter.
Sikkerhed og bivirkninger
Generelt anses Red Light Therapy for at være sikkert.
Der er rapporteret tilfælde af forbrændinger eller blærer, som kan opstå ved brug af apparatet i mere end 30 minutter, eller hvis apparatet er beskadiget.
Hvordan virker Red Light Therapy på kroppen?
Red Light Therapy kan have en indvirkning på cellernes energiproduktion ved at stimulere mitokondrierne, som er cellernes “kraftværker”. Man ved det endnu ikke med sikkermed, men det antages, at Red Light Therapy virker ved at øge transporten af elektroner inden for cellerne, hvilket øger cellernes iltforbrug.
Dette kan føre til en stigning i produktionen af ATP (adenosintrifosfat), et molekyle, der fungerer som en primær energikilde for cellerne. Når cellerne har mere ATP, kan de fungere mere effektivt, hvilket potentielt forbedrer deres evne til at reparere og forny sig selv.
Kilder
- Heiskanen, V., & Hamblin, M. R. (2018). Photobiomodulation: lasers vs. light emitting diodes?. Photochemical & photobiological sciences : Official journal of the European Photochemistry Association and the European Society for Photobiology, 17(8), 1003–1017. https://doi.org/10.1039/c8pp90049c ↩︎