Hvad er tilsætningsstoffet E450? (Diphosphater)

Diphosphater (E 450) bruges i brød, færdig dej til pizza og tærter samt i visse fiskeprodukter og kiks til babyer. Mængden er reguleret af EU og varierer fra 5.000 til 12.000 mg/kg afhængig af madtypen.

Diphosphater er en type fødevaretilsætningsstof, der bruges som konsistensmidler og er kendt under koden E450.

Det bruges hovedsageligt som hævemiddel i dej – til at gøre brød mere luftigt. Disse typer tilsætningstoffer ses hovedsageligt i fastfood produkter.

  • For meget af denne type tilsætningstof kan skade dine blodkar.

Er det skadeligt?

EU har fastsat et sikkert loft for indtag af diphosphater, med god grund.

Naturligt fosfat i mad ikke behøver at begrænses, da det ikke optages fuldt ud i kroppen.

Men uorganisk fosfat, som findes i tilsætningsstoffer som E450, optages i kroppen og kan øge fosfatniveauerne i blodet. Dette kan føre til skade på blodkar.

Hyperphosphatemia, eller for høje fosfatniveauer i blodet, er en stærk indikator for dødelighed hos personer med avanceret kronisk nyresygdom (CKD).

Om diphosphater

Diphosphate (E450) er en del af en større gruppe stoffer, der inkluderer fosforsyre, fosfater og forskellige former for polyfosfater. Der findes:

  • Dinatriumdiphosphat
  • Trinatriumdiphosphat
  • Tetranatriumdiphosphat
  • Tetrakaliumdiphosphat
  • Dicalciumdiphosphat
  • Monocalciumdiphosphat

Disse stoffer er godkendt til brug i EU og reguleres af forskellige EU-forordninger.

Brugen af diphosphater er tilladt i specifikke fødevarekategorier.

  • For eksempel kan de bruges i brød som hævemiddel. Her er den maksimale tilladte mængde 12.000 mg/kg, men kun i kølede, forpakkede gærdeje, der bruges som basis for pizzaer, tærter og lignende produkter.
  • Diphosphater kan også bruges i forarbejdede fiskeprodukter. Her er den maksimale tilladte mængde 5.000 mg/kg, men kun i saltet fisk fra Gadidae-familien, der er forbehandlet med en saltopløsning på mindst 18%.
  • Endelig er diphosphater tilladt i forarbejdede kornbaserede fødevarer og babymad for spædbørn, men kun i kiks og skorper. Her er den maksimale tilladte mængde også 5.000 mg/kg.
EU-forordning en lov, der gælder direkte i alle EU-lande og regulerer et bestemt område eller emne. Hvis EU udsteder en forordning om fødevaresikkerhed, skal alle EU-lande følge disse regler.
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed