Diphosphater er en type fødevaretilsætningsstof, der bruges som konsistensmidler og er kendt under koden E450.
Det bruges hovedsageligt som hævemiddel i dej – til at gøre brød mere luftigt. Disse typer tilsætningstoffer ses hovedsageligt i fastfood produkter.
- For meget af denne type tilsætningstof kan skade dine blodkar.
Er det skadeligt?
EU har fastsat et sikkert loft for indtag af diphosphater, med god grund.
Naturligt fosfat i mad ikke behøver at begrænses, da det ikke optages fuldt ud i kroppen.
Men uorganisk fosfat, som findes i tilsætningsstoffer som E450, optages i kroppen og kan øge fosfatniveauerne i blodet. Dette kan føre til skade på blodkar.
Hyperphosphatemia, eller for høje fosfatniveauer i blodet, er en stærk indikator for dødelighed hos personer med avanceret kronisk nyresygdom (CKD).
Om diphosphater
Diphosphate (E450) er en del af en større gruppe stoffer, der inkluderer fosforsyre, fosfater og forskellige former for polyfosfater. Der findes:
- Dinatriumdiphosphat
- Trinatriumdiphosphat
- Tetranatriumdiphosphat
- Tetrakaliumdiphosphat
- Dicalciumdiphosphat
- Monocalciumdiphosphat
Disse stoffer er godkendt til brug i EU og reguleres af forskellige EU-forordninger.
Brugen af diphosphater er tilladt i specifikke fødevarekategorier.
- For eksempel kan de bruges i brød som hævemiddel. Her er den maksimale tilladte mængde 12.000 mg/kg, men kun i kølede, forpakkede gærdeje, der bruges som basis for pizzaer, tærter og lignende produkter.
- Diphosphater kan også bruges i forarbejdede fiskeprodukter. Her er den maksimale tilladte mængde 5.000 mg/kg, men kun i saltet fisk fra Gadidae-familien, der er forbehandlet med en saltopløsning på mindst 18%.
- Endelig er diphosphater tilladt i forarbejdede kornbaserede fødevarer og babymad for spædbørn, men kun i kiks og skorper. Her er den maksimale tilladte mængde også 5.000 mg/kg.