Gotu Kola: Studier, fordele, bivirkninger og købsguide

Gotu Kola (Centella asiatica) er en traditionel medicin inden for Ayurveda og kinesisk medicin.

Gotu Kola (Centella asiatica) er en traditionel medicin inden for Ayurveda og kinesisk medicin. Behandlere hævder, at den medicinske plante kan forbedre hjernens funktion, mindske hævelse og helbrede diverse hudproblemer.

I denne artikel kigger vi på de videnskabelige undersøgelser, der er foretaget på Gotu Kola.

Bemærk: En af de anerkendte fordele ved Gotu Kola er dens effektivitet til behandling af venøs insufficiens og hævelse i benene. Venøs insufficiens er en tilstand, hvor blodet ikke strømmer tilstrækkeligt op fra benene tilbage til hjertet, hvilket kan føre til hævelse, smerter og i alvorlige tilfælde, til dannelse af sår.

Dosering af Gotu Kola

Herunder er doserne, der er blevet brugt i de forskellige studier:

 • For koncentration: 250-750 mg Gotu Kola ekstrakt om dagen.
 • Mod depression, angst og stress: 500 mg otu kola to gange om dagen i 14 dage.
 • Mod hævelse & Venøs insufficiens: 60-100 mg Gotu Kolatre gange om dagen i en uge.

Generelt skal du sprede indtaget af Gotu Kola ud i løbet af dagen, gerne 2-3 gange dagligt.

Du bør kun tage Gotu Kola i to til seks uger ad gangen. Husk at holde en pause på to uger, før du genoptager brugen.

 • Indeholder 100 mg Gotu kola-ekstrakt pr. kapsel.
 • 100% vegansk kosttilskud
 • Kun 1,65 kr. pr. dosering

Bivirkninger

Gotu Kola tolereres generelt godt. I nogle tilfælde kan det dog forårsage hovedpine, maveproblemer og svimmelhed.

Det er en god idé at starte med en lav dosis og gradvist øge til en fuld dosis for at reducere risikoen for bivirkninger.

Købsguide

Der er mange Gotu Kola kosttilskud på markedet. Vores foretrukne kosttilskud er Natur-Drogeriets Gotu Kola eller Solgars Gotu Kola.

Studier om Gotu Kola

Herunder gennemgår vi de spændende studier om Gotu Kola.

Ved gennemgangen af de forskellige studier om Gotu Kola vil du støde på ordet ”saponiner”. Det er et af de aktive stoffer i Gotu Kola. Vi har tilknyttet en dybdegående forklaring nederst i artiklen.

Blodcirkulation og hævelse

Forskning fra 2001 viser, at Gotu Kola kan reducere problemer med væskeophobning, hævelse af ankler og dårlig blodcirkulation i forbindelse med flyrejser, der varer længere end tre timer.1

Venøs insufficiens

I en undersøgelse gav forskerne deltagerne Gotu Kola ekstrakt til personer med venøs insufficiens.

Tilskuddet forbedrede nedsatte hændelserne af nattekramper samt hævelse i benene.2

I en anden undersøgelse gav forskerne deltagere med venøs insufficiens 30 mg saponiner (det aktive stof i Gotu Kola) i 30 dage.

Efter 30 dage oplevede deltagerne, der fik Gotu Kola mindre smerte, tyngdefornemmelse i benene, hævelse i benene og det visuelle udseende af åreknuder blev også forbedret i forhold til placebo.3

I et tredje studie blev 60 mg saponiner givet to gange dagligt i otte uger.  Personerne, der fik saponiner fra Gotua Kola viste en bedre effekt, sammenlignet med placebo, til behandling af hævelse i bene og bensmerter.4

Koncentration og hukommelse

I et andet studie, hvor ældre raske forsøgspersoner fik mellem 250-750 mg af et ekstrakt med 5% asiaticosid og asiatisk syre i to måneder, oplevede de en markant forbedring i arbejdshukommelse og rumlig hukommelse.5

Efter slagtilfælde

I en tredje mindre undersøgelse fra 2016 blev effekten af Gotu Kola ekstrakt sammenlignet med folsyre sammenlignet for at anskue deres effekter på kognitive funktion hos patienter, der havde oplevet et slagtilfælde og viste tegn på kognitiv svækkelse.

Undersøgelsen vurderede virkningen på tre grupper af deltagere:

 • En gruppe indtog 1000 mg Gotu Kola om dagen.
 • En anden gruppeindtog 750 mg Gotu Kol om dagen.
 • En tredje gruppe indtog 3 mg folsyre om dagen.

Selvom gotu kola og folsyre begge var lige gavnlige til forbedre den overordnede kognition efter slagtilfælde, var gotu kola mere effektiv i at forbedre hukommelsesområdet.6

ADHD

Brugen af Gotu Kola til behandling af ADHD er kun blevet testet sammen med en række andre urter, herunder Paeoniae Alba, Ashwagandha, Spirulina, Bacopa Monnieri og citronmelisse.

Selvom denne kombination har vist sig at være effektiv, kan man ikke ud fra disse resultater vurdere effektiviteten af Gotu Kola alene.7

Stress, angst og depression

I et studiet deltog 33 personer med angst. De fik alle 500 mg Gotu Kola pr. kapsel, og de tog det to gange om dagen efter måltider.

For at vurdere effekten brugte forskerne standardiserede spørgeskemaer. Disse spørgeskemaer blev udfyldt tre gange: i starten, efter 30 dage og til sidst efter 60 dage. Spørgeskemaerne spurgte også ind til, hvor stressede deltagerne følte sig.

Resultaterne var opmuntrende. Gotu Kola havde en tydelig positiv effekt på deltagerne. Det mindskede ikke bare symptomerne på angst betydeligt, men reducerede også stress og de depressionssymptomer, der ofte følger med stress. Derudover så man en forbedring i deltageres vilje til at tilpasse sig og deres evne til at tænke klart. Det antyder, at Gotu Kola kunne være en effektiv behandling mod angst og muligvis et lovende middel mod denne tilstand i fremtiden.8

I en anden undersøgelse gav forskerne en gruppe deltagerne Gotu Kola i stedet for deres antidepressive medicin i 60 dage.

Efter 60 dage rapporterede deltagerne selv et fald i stress, angst og depression.9

Da Gotu Kola menes at kunne behandle angst, stress og depression, kan det også anvendes til at behandle søvnløshed, der typisk følger med disse tilstande. Nogle anser dette urtemiddel for at være et sikkert alternativ til receptpligtig medicin, der anvendes til behandling af søvnløshed og andre søvnforstyrrelser.10

Selvom ældre forskning antyder, at Gotu Kola kan hjælpe med at behandle søvnforstyrrelser, er der behov for yderligere studier for at bekræfte disse resultater.

Alzheimers

Gotu kola har udvist potentiale i behandlingen af Alzheimers, da det kan forbedre hukommelse og nervefunktion hos dyr.

En undersøgelse fra 2012 på mus viste, at Gotu Kola-ekstrakt havde en positiv indvirkning på adfærdsmæssige problemer hos mus med Alzheimers sygdom.

Både laboratorie- og dyreforsøg har vist, at ekstraktet har en beskeden beskyttende effekt på hjerneceller mod toksicitet. Dette kan også bidrage til at forhindre dannelsen af den plak, der er forbundet med Alzheimers sygdom.

Yderligere forskning er dog nødvendig for at fastslå, præcis hvordan Gotu Kola kan anvendes i behandlingen af Alzheimers.11

Husk: Hvis du overvejer at inkludere dette i din behandlingsplan, bør du tale med din læge først. Det er vigtigt at bemærke, at studier med Gotu Kola for symptomer på Alzheimers kun er foretaget på dyr.

Aktive stoffer i Gotu Kola

Planten indeholder mange forskellige kemiske forbindelser. De mest aktive stoffer synes at være asiatic acid og madecassic acid, som er triterpenoider. Disse stoffer udgør en betydelig del af plantens samlede tørstof og er særligt interessante, når det kommer til plantens medicinske egenskaber.

Der er også andre stoffer i Gotu Kola, såsom brahmosid og brahminosid, der muligvis har en effekt på centralnervesystemet. 12

Hvad angår næringsindhold, er Gotu Kola også ret alsidig.

Den indeholder blandt andet vitamin C, protein og forskellige mineraler som jern og zink. Derudover har den antioxidative egenskaber, hvilket betyder, at den kan hjælpe med at bekæmpe skadelige frie radikaler i kroppen.

Planten synes også at have en evne til at binde metaller, hvilket kan have en vigtig rolle i behandling af visse sygdomme.

Alt i alt er otu Kolaen kompleks urt med mange forskellige kemiske komponenter og en bred vifte af potentielle anvendelser.

Virkning

Først og fremmest påvirker Gotu Kola en gruppe proteiner kaldet MAPKs. Disse proteiner er vigtige for celleforøgelse. Urtens indholdsstoffer kan hæmme aktiviteten af disse proteiner i forskellige celletyper. I nerveceller gør den dog det modsatte; den aktiverer MAPKs, hvilket fremmer beskyttelse og vækst i hjerneceller.

Gotu Kola påvirker også frigivelsen af bestemte signalstoffer, kendt som cytokiner. Dette sker i meget lave koncentrationer og kan være relevant for urtens antiinflammatoriske egenskaber.

Når det kommer til neurologi, har Gotu Kola flere indflydelser. Den synes at beskytte celler mod forskellige former for giftige stoffer og stressfaktorer. Gotu Kolas saponiner fremmer også nervevækst ved at aktiverer bestemte signalveje i cellerne.

I dyremodeller har indtag af Gotu Kolavist sig at øge netværket af nerveforbindelser, kendt som dendritisk forgrening. Dette sker både hos unge og voksne, selvom voksne er en smule mere modstandsdygtige over for disse ændringer.

I alt tyder forskningen på, at Centella asiatica kan have potentiale som en naturlig løsning inden for antiinflammatoriske, neurologiske og cellevækst-relaterede spørgsmål. Men det skal bemærkes, at mens nogle af effekterne er lovende, er mekanismerne ikke fuldt forstået endnu.

Kilder

 1. Cesarone, M. R., Incandela, L., De Sanctis, M. T., Belcaro, G., Geroulakos, G., Griffin, M., Lennox, A., Di Renzo, A. D., Cacchio, M., & Bucci, M. (2001). Flight microangiopathy in medium- to long-distance flights: prevention of edema and microcirculation alterations with total triterpenic fraction of Centella asiatica. Angiology, 52 Suppl 2, S33–S37. ↩︎
 2. Marastoni, F., Baldo, A., Redaelli, G., & Ghiringhelli, L. (1982). [Centella asiatica extract in venous pathology of the lower limbs and its evaluation as compared with tribenoside]. Minerva cardioangiologica, 30(4), 201–207. ↩︎
 3. Allegra, C., Pollari, G., Criscuolo, A., Bonifacio, M., & Tabassi, D. (1981). [Centella asiatica extract in venous disorders of the lower limbs. Comparative clinico-instrumental studies with a placebo]. La Clinica terapeutica, 99(5), 507–513. ↩︎
 4. Pointel, J. P., Boccalon, H., Cloarec, M., Ledevehat, C., & Joubert, M. (1987). Titrated extract of Centella asiatica (TECA) in the treatment of venous insufficiency of the lower limbs. Angiology, 38(1 Pt 1), 46–50. https://doi.org/10.1177/000331978703800106 ↩︎
 5. Wattanathorn, J., Mator, L., Muchimapura, S., Tongun, T., Pasuriwong, O., Piyawatkul, N., Yimtae, K., Sripanidkulchai, B., & Singkhoraard, J. (2008). Positive modulation of cognition and mood in the healthy elderly volunteer following the administration of Centella asiatica. Journal of ethnopharmacology, 116(2), 325–332. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.038 ↩︎
 6. Farhana, K. M., Malueka, R. G., Wibowo, S., & Gofir, A. (2016). Effectiveness of Gotu Kola Extract 750 mg and 1000 mg Compared with Folic Acid 3 mg in Improving Vascular Cognitive Impairment after Stroke. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 2795915. https://doi.org/10.1155/2016/2795915 ↩︎
 7. Bradwejn, J., Zhou, Y., Koszycki, D., & Shlik, J. (2000). A double-blind, placebo-controlled study on the effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on acoustic startle response in healthy subjects. Journal of clinical psychopharmacology20(6), 680–684. https://doi.org/10.1097/00004714-200012000-00015 ↩︎
 8. Jana, U., Sur, T. K., Maity, L. N., Debnath, P. K., & Bhattacharyya, D. (2010). A clinical study on the management of generalized anxiety disorder with Centella asiatica. Nepal Medical College journal : NMCJ, 12(1), 8–11 ↩︎
 9. Lokanathan, Y., Omar, N., Ahmad Puzi, N. N., Saim, A., & Hj Idrus, R. (2016). Recent Updates in Neuroprotective and Neuroregenerative Potential of Centella asiatica. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS23(1), 4–14. ↩︎
 10. Cauffield, J. S., & Forbes, H. J. (1999). Dietary supplements used in the treatment of depression, anxiety, and sleep disorders. Lippincott’s primary care practice3(3), 290–304. ↩︎
 11. Soumyanath, A., Zhong, Y. P., Henson, E., Wadsworth, T., Bishop, J., Gold, B. G., & Quinn, J. F. (2012). Centella asiatica extract improves behavioral deficits in a mouse model of Alzheimer’s disease: investigation of a possible mechanism of action. International Journal of Alzheimer’s Disease2012. ↩︎
 12. Bylka, W., Znajdek‐Awiżeń, P., Studzińska‐Sroka, E., Dańczak‐Pazdrowska, A., & Brzezińska, M. (2014). Centella asiatica in dermatology: an overview. Phytotherapy research, 28(8), 1117-1124. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed