Alt du skal vide om forskolin i 2023

I denne artikel giver vi dig det fulde overblik over fordele og eventuelle bivirkninger ved forskolin. Vi gennemgår forskningen og de seneste kliniske undersøgelser for at give dig et indblik i forskolin-kapslers virkning på vægttab, forhøjet blodtryk, astma, forhøjet blodsukker, hjertesundhed og flere andre tilstande.

Opsummering

  • Øger niveauerne af cAMP i kroppen, som booster stofskiftet til vægttab
  • Bliver ofte anbefalet som et tilskud til lindring af astma
  • Kan potentielt hjælpe med at udvide blodkar og forbedre blodgennemstrømningen
  • Kan potentielt øge produktionen af testosteron, som kan bidrage til øget muskelmasse og styrke.
  • Bidrager til at regulere blodsukker, hvilket er ideelt for personer med diabetes eller prædiabetes.
  • Bruges som kosttilskud mod øjensygdommen grøn stær
  • Dosering: Overvægt/stofskifte: 250 mg forskolin to gange dagligt. Astma: 10 mg forskolin dagligt.
  • Milde bivirkninger: Diarré, som kun meget få oplever.

Hvad er forskolin?

Forskolin er et naturligt stof, der findes i rødderne fra planten Coleus forskohlii (paletblad på dansk), der også kaldes Plectranthus barbatus. Planten er hjemmehørende i Indien, Nepal og andre dele af Sydøstasien, og har i flere generationer været brugt i traditionel ayurvedisk medicin på grund af sine potentielle sundhedsmæssige fordele.

Forskning har for nyligt fået øjnene op for forskolin, især i forbindelse med vægttab. Kliniske studier viser nemlig, at forskolin kan bidrage til at øge niveauerne af enzymet cyklisk adenosinmonofosfat (cAMP) i kroppen. cAMP er især vigtigt for dit stofskifte, og dermed kan forskolin bidrage til at give dit vægttab et skub i den rigtige retning.

Andre kliniske studier har også vist, at forskolin muligvis også kan have have positiv effekt på blodsukker, grøn stær, astma, dårlig blodomløb og flere andre tilstande.

Længere nede i artiklen dykker vi lidt længere ned i dybden i de mange fordele, der er ved forskolin-kapsler.

Hvor meget forskolin skal jeg tage om dagen?

Der findes ingen officielle anbefalinger i forhold til, hvor meget forskolin du skal tage om dagen. Men til overvægt/stofskifte benyttes typisk mellem 500-1000 mg om dagen.[1]

Mod astma er der brugt mellem 10 mg om dagen.[2]

Det er netop de doser, som er blevet brugt i de kliniske studier til at undersøge forskolins effekt på henholdsvist vægttab og astma.

Hvorfor forskolin har en effekt på vejrtrækningen og dit stofskifte kigger vi nærmere på længere nede i artiklen, hvor vi ligeledes giver dig det fulde overblik over de forskellige videnskabelige studier omkring forskolin og stoffets effekt på alt fra vægttab, astma, blodsukker og grøn stær.

Bedste forskolin-kapsler

Der er mange forskellige forskolin-kapsler på markedet, og for at gøre det overskueligt for dig at vælge netop det tilskud, der passer til dig, anmelder vi her nedenfor de bedste forskolin kosttilskud.

WeightWorld kalder deres forskolin-kapsler “naturlige fedtforbrændere”, og indeholder en høj dagsdosis på hele 1000 mg forskolinekstrakt, som netop er det, der anbefales til at øge fedtforbrænding og booste stofskiftet.

Bivirkninger ved forskolin

Forskolin i de doser, som man får i forskolin-kapsler, er sikre at tage. Her nedenfor kan du finde nogle af de potentielle bivirkninger ved forskolin, som er blevet rapporteret ved indtag;

  • Lavt blodtryk: Forskolin kan hos nogle mennesker sænke blodtrykket. Hvis du allerede har lavt blodtryk eller tager blodtrykssænkende medicin, bør du være forsigtig med at tage forskolin kapsler, da det kan forværre tilstanden.
  • Øget hjertefrekvens: Nogle mennesker har oplevet øget hjertefrekvens efter at have taget forskolin. Hvis du har hjerteproblemer eller tager hjertemedicin, bør du derfor rådføre med egen læge, før du tager forskolin kosttilskud.
  • Fordøjelsesproblemer: Selvom det ikke er en udbredt bivirkning, har nogle oplevet fordøjelsesproblemer som diarré, mavesmerter og kvalme efter at have taget forskolin. Hvis du har en følsom mave eller tidligere har haft fordøjelsesproblemer, kan du være mere tilbøjelig til at opleve disse bivirkninger.
  • Medicin: Forskolin kan potentielt interagere med visse typer medicin, herunder blodfortyndere, blodtryksmedicin og hjertemedicin. Så hvis du tager visse former for medicin, er det vigtigt, at du taler med din læge, før du begynder at tage forskolin.

Det er dog vigtigt at understrege, at ovenstående bivirkninger er ikke udbredte, og langt de fleste oplever ingen problemer med at tage forskolin kapsler.

Studier og fordele ved forskolin

Man har udført flere videnskabelige og kliniske studier på forskolin og dets fordele, og her har man blandt andet fundet frem til, at forskolin bidrager til at stimulere enzymet adenylylcyklase, som øger niveuaet af cyklisk adenosinmonophosphat(cAMP) i kroppens celler.[3][4]

Det gør også, at forskolin er et effektivt middel til at øge cAMP-niveauet i kroppen, og man bruger derfor ofte stoffet i kliniske studier for at undersøge effekten af cAMP-stigninger i kroppens celler.

Ved kliniske studier har man fundet flere fordele ved en øgning af cAMP-niveauerne af kroppens celler, og forskolin kan dermed potentielt være gavnligt i alt fra vægttab og kræftbehandling til regulering af blodsukker og behandling af grøn står.

Til vægttab og overvægt

I et vægttabsperspektiv er en øgning af cAMP meget interessant, da enzymet kan øge stofskiftet og stimulere nedbrydningen af fedtvæv ved at inducere lipolyse.

Det fandt man frem til i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Obesity Research i 2005. Her gav man en gruppe overvægtige mænd med BMI over 25 forskolin som kosttilskud i 12 uger.

Efter undersøgelsens afslutning kunne man konstatere, at de mænd, der havde taget forskolin-kapsler, havde oplevet et større vægttab og en større reduktion i kropsfedt sammenlignet med placebogruppen.[5] Derudover fandt man i samme studie frem til, at mændene, der havde taget forskolin-tilskud, havde øget deres produktion af testosteron og muskelmasse.

Et lignende resultat kom man frem til i et andet studie, hvor kvinder, der tog to daglige doser på 250 mg forskolin, oplevede et vægttab. Med andre ord, kvinderne, der tog forskolin-tilskud, oplevede vægttab, hvilket placebogruppen ikke gjorde.[6]

Dog var der stor forskel på mænd og kvindernes vægttab i de to studier, hvilket muligvis kan forklares med, at mændene, der tog forskolin, i modsætning til kvinderne oplevede en øget produktion af testosteron, som kan bidrage til at vedligeholde muskler og en normal  fedtforbrænding.

Et andet studie, der ikke undersøgte forskolins effekt på vægttab, fandt frem til, at forsøgspersoner oplevede en reduktion på 2.38-2.6% af BMI ved at indtage forskolin-kapsler hver dag med en dosis på 500-700 mg.[7]

Med det sagt har der også været andre studier, som ikke har påvist en signifikant effekt af forskolin som vægttabsmiddel.[8] Derfor er der også behov for, at der udføres mere forskning på forskolins effekt på stofskifte og fedtforbrænding, selvom der er flere lovende studier om brugen af forskolin til vægttab.

Note: cAMP er et stof i kroppen, der hjælper med at styre, hvordan vi bruger vores energi og hvordan vi brænder fedt. Det kan få kroppen til at brænde flere kalorier ved at generere varme og kan også hjælpe med at bryde fedt ned. Dette kan potentielt hjælpe nogle mennesker med at tabe sig. Men det er vigtigt at huske, at sund vægttab normalt kræver en balance mellem sund kost og motion. Desuden kan det at tage stoffer, der ændrer cAMP-niveauer, have bivirkninger, så det er altid bedst at tale med en læge først.

Til regulering af blodsukker

Et par videnskabelige studier indikerer, at forskolin kan bidrage til at regulere blodsukkeret.  Det har man fundet frem til i et in vitro-studie, hvor man dyrker celler uden for den levende organisme.

I et studie fandt man blandt andet frem til, at forskolin kan hjælpe cellerne i bugspytkirtlen til at producere insulin (såvel som glukagon og somatostatin), hvilket er meget lovende i forhold til behandling af diabetes og til folk med insulinresistens.[9]

Studierne er dog på sine meget tidlige stadier, og selvom de indledende resultater om forskolins effekt på blodsukkeret er lovende, er man nødt til at forske mere for at forstå mekanismerne bag, så stoffet for alvor kan bruges til fremtidig behandling/kontrol af diabetes og prædiabetes.

Til behandling af astma

Studier har også vist, at forskolin muligvis bidrager til at afslappe musklerne omkring luftvejene, og at det potentielt kan bidrage til at udvide luftvejene og dermed lette vejrtrækningen. Hvilket især er ideelt, hvis man har astma, da det kan bidrage til at lette vejrtrækningen og forebygge astmaanfald.

Selvom der stadig skal forskes mere i forskolins effekt på astma, antager man, at forskolin virker ved at øge niveauerne af enzymer kaldet cyklisk adenosinmonophosphat (cAMP), der kan have en afslappende effekt på musklerne i luftvejene.

Nogle tidlige studier antyder, at forskolin kan bidrage til at forbedre lungefunktionen hos personer med astma. En undersøgelse offentliggjort i Journal of International Medical Research i 2006 viste, at inhalation af forskolin sammen med almindelig astmabehandling førte til en bedre lungefunktion og reducerede symptomer i forhold til placebo.[10]

Det er dog vigtigt at bemærke, at forskolin ikke er en almindeligt anbefalet behandling mod astma, og forskolin skal derfor ikke ses som en primær behandling.

De kliniske studier med forskolins effekt på astma er dog lovende, og det er også en af de primære grunde til, at forskolin ofte bliver anbefalet til personer med astma som et supplement til inhalationsmedicin, som er den mest udbredte behandling mod astma.

Til øget muskelmasse og testosteron

Et studie fra 2005 med 30 overvægtige mænd fandt frem til, at forskolin muligvis kan bidrage til øge fedtforbrænding, mens man samtidig bevarer muskelmasse. Netop det er interessant, da man under et vægttab har en tendens til også at tabe muskelmasse, især hvis man ikke sørger for at træne rigtigt.

Den primære årsag til dette var, ifølge studiet, at de overvægtige mænd, der tog en dagsdosis på 500 mg forskolin i 12 uger, ligeledes havde fået øget deres produktion af det mandlige kønshormon testosteron. [11]

Testosteron kan stimulere frigørelsen af fedt fra fedtcellerne og øge muskelmassen, og er dermed en mulig forklaring på studiets resultater.[12]

Studiet er ikke senere blevet gengivet, men resultaterne er meget interessante, især for mænd, der gerne vil tabe sig uden at miste muskelmasse.

Til bedre blodomløb og hjertesundhed

Nyere forskning viser, at forskolin kan hjælpe med at sænke blodtrykket, hvilket er meget lovende for personer med forhøjet blodtryk.

Et studie viser blandt andet, at stoffet bidrager til at udvide blodkar som vener og arterier ved at fremme afslapningen af musklerne, som kan bidrage til at forbedre blodcirkulationen.[13]

Og det er igen den øgede produktion af cAMP-enzymet, der gør, at forskolin kan have denne effekt på blodtrykket.

cAMP har derudover også en vigtig funktion ved at kontrollere hjertefrekvensen og styrken af hjertets sammentrækninger, og et øget cAMP-niveau i cellerne kan dermed potentielt have en positiv effekt på hjertefrekvens og blodtrykket.[14][15]

Det betyder dog ikke, at du skal udskifte din blodtryks- eller hjertemedicin med forskolin kapsler, da der stadig er meget begrænsede resultater omkring stoffets virkning på hjerte og blodtryk.

Men de indledende studier er meget lovende, og kan potentielt på sigt være med til at hjælpe personer med forhøjet blodtryk eller hjerte-kar-sygdomme.

Til lindring af grøn stær

Grøn stær, der også kaldes glaukom, er en øjensygdom, der kan føre til permanent synstab på grund af forhøjet tryk i øjet. Den primære behandling mod grøn stær er ofte øjendråber, der sænker trykket i øjet. Der findes dog ingen dokumenteret kur mod grøn stær, og derfor kan man forvente livsvarig behandling af øjensygdommen.

Selvom øjendråber er den primære behandling mod grøn stær, bruger man også både laserbehandling og kosttilskud med forskolin i behandlingen.

Og det er der faktisk en meget god forklaring på. Man har nemlig i kliniske studier fundet frem til, at forskolin kan have en afslappende effekt på øjets muskler og dermed sænke trykket i øjet. [16]Derfor kan forskolin bidrage til at bedre tilstanden en smule.[17]

Dog er det vigtigt at understrege, at forskolin kapsler ikke skal ses som en direkte kur mod grøn stær. I stedet skal forskolin bruges som et supplement sammen med andre behandlingsformer, herunder laserbehandling og øjendråber.

Kilder

  1. [1] Godard MP, et al. 2005 “Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men.” Obes Res. 2005;13(8):1335-1343.16129715
  2. [2] Huerta M. et al 2010. “Forskolin compared with beclomethasone for prevention of asthma attacks: a single-blind clinical trial.” J Int Med Res. 2010;38(2):661-668.20515580
  3. [3] Litosch, I et. al 1982 “Forskolin as an activator of cyclic AMP accumulation and lipolysis in rat adipocytes” Mol Pharmacol . 1982 Jul;22(1):109-15.
  4. [4] Burns, T W et. al 1987 “Comparative effects of forskolin and isoproterenol on the cyclic AMP content of human adipocytes” Life Sci . 1987 Jan 12;40(2):145-54.
  5. [5] Godard, Michael P et. al 2005 “Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men” Obes Res . 2005 Aug;13(8):1335-43. doi: 10.1038/oby.2005.162.
  6. [6] Henderson, Shonteh et.al. 2005 “Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women” J Int Soc Sports Nutr . 2005 Dec 9;2(2):54-62. doi: 10.1186/1550-2783-2-2-54.
  7. [7] Jagtap, Madhavi et. al. 2011 “Clinical efficacy of Coleus forskohlii (Willd.) Briq. (Makandi) in hypertension of geriatric population” Ayu . 2011 Jan;32(1):59-65. doi: 10.4103/0974-8520.85729.
  8. [8] Wharton, Sean et. al 2020: “The safety and effectiveness of commonly-marketed natural supplements for weight loss in populations with obesity: A critical review of the literature from 2006 to 2016” Crit Rev Food Sci Nutr . 2020;60(10):1614-1630.
  9. [9] Hermansen K, 1985: “Forskolin, an activator of adenylate cyclase, stimulates pancreatic insulin, glucagon, and somatostatin release in the dog: studies in vitro” Endocrinology . 1985 Jun;116(6):2251-8. doi: 10.1210/endo-116-6-2251.
  10. [10] R González-Sánchez et. al. 2006 “Forskolin versus Sodium Cromoglycate for Prevention of Asthma Attacks: A Single-blinded Clinical Trial” Journal of International Medical Research
  11. [11] Godard, Michael P et. al 2005 “Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men” Obes Res . 2005 Aug;13(8):1335-43.
  12. [12] Caliber, Monica et. al 2021: “Testosterone therapy for prevention and reversal of type 2 diabetes in men with low testosterone” Curr Opin Pharmacol . 2021 Jun;58:83-89. doi: 10.1016/j.coph.2021.04.002. Epub 2021 May 13.
  13. [13] Salehi, Kamal et. al 2019: “The Therapeutic Potential of the Labdane Diterpenoid Forskolin”  Appl. Sci. 2019, 9(19), 4089; https://doi.org/10.3390/app9194089
  14. [14] Bohlmann, Jorg 2017: “Total biosynthesis of the cyclic AMP booster forskolin from Coleus forskohlii” eLife. 2017; 6: e23001.
  15. [15] Zaccolo, Manuela 2009: “cAMP signal transduction in the heart: understanding spatial control for the development of novel therapeutic strategies” Br J Pharmacol. 2009 Sep; 158(1): 50–60.
  16. [16] Vetrugno, Michele et. al. 2012 ” Oral administration of forskolin and rutin contributes to intraocular pressure control in primary open angle glaucoma patients under maximum tolerated medical therapy” J Ocul Pharmacol Ther. 2012 Oct;28(5):536-41. doi: 10.1089/jop.2012.0021.
  17. [17] Majeed, Muhammed et. al 2015 “Efficacy and safety of 1% forskolin eye drops in open angle glaucoma – An open label study” Saudi Journal of Ophtalmology 2015 Jul-Sep; 29(3): 197–200.
  18. [18] Salzillo, A et. al 2023: “Forskolin affects proliferation, migration and Paclitaxel-mediated cytotoxicity in non-small-cell lung cancer cell lines via adenylyl cyclase/cAMP axis” European Journal of Cell Biology, Volume 102, Issue 2, Jule 2023, 151292
  19. [19] Sapio, Luigi et. al. 2017 : “The Natural cAMP Elevating Compound Forskolin in Cancer Therapy: Is It Time?” Journal of Cellular Physiology, 2017 May 232(5):922-927. doi: 10.1002/jcp.25650
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed