Alt du skal vide om Berberin Kosttilskud

Berberin, eller berberine på engelsk, er et stof fra en plante med en lang historie inden for Ayurvedisk og traditionel kinesisk medicin til behandling af forskellige tilstande. Det har tilsyneladende potente evne til at reducere blodsukkeret matcher nogle anti-diabetiske lægemidler.

Vigtigt: Da berberin kan påvirke nedbrydningen af visse lægemidler, er det afgørende at konsultere din læge før du bruger berberin.

Berberin virkning

Forskningen om berberin har kigget på forskellige aspekter af menneskekroppen. Man har undersøgt, hvordan det påvirker blodsukkeret, blodets fedtindhold og leverens funktion. Disse undersøgelser er især relevante for folk med stofskiftesygdomme.

  • Berberin kan muligvis forbedre insulinfølsomhed.
  • Berberin kan muligvis forbedre kolesterol – øge HDL og sænke LDL.
  • Berberin kan muligvis bidrage til vægttab.
  • Berberin kan muligvis forbedre kontrol af blodsukker.
  • Berberin kan muligvis forbedre hormonbalance hos kvinder med PCOS.
  • Berberin kan muligvis forbedre systolisk blodtryk.
  • Berberin har ikke en effekt på diastolisk blodtryk.
  • Berberin forbedrer ikke chancen for graviditet.
Vigtigt: Mange studier peger på, at berberin er effektivt for disse parametre. Men forskerne understreger også, at tilskud med berberin ikke skal være en erstatning for en omfattende behandlingsplan. Livsstilsændringer som kost og motion spiller også en vigtig rolle i håndteringen af disse risikofaktorer. Yderligere forskning er nødvendig for at afgøre, hvordan berberin bedst kan integreres i en bredere strategi for at forbedre hjerte-kar-sundheden.

WeightWorld Berberine

Indeholder 500 mg Berberin pr. kapsel.

Hvad er Berberin?

Berberin er en alkaloid, der findes i barken, blade, kviste, rhizomer, rødder og/eller stængler af forskellige planter, såsom berberis og Oregon drue .

Alkaloid: En type organisk forbindelse, der findes naturligt i planter og har en alkalisk pH-værdi. Disse forbindelser kan have forskellige biologiske virkninger og anvendes ofte i medicin og kosttilskud. Nogle eksempler på alkaloider inkluderer koffein, morfin og nikotin.

Hvordan tages Berberin?

De fleste studier benytter en standard dosis af berberin er 900-2000 mg om dagen, fordelt på tre til fire doser. Hvis der tages 2000 mg i fire doser er det altså 500 mg fire gange dagligt fordelt ud på dagen.

En gruppe forskere fastslog dog, at 1000 mg berberin om dag er effektivt til at forbedre de fleste parametre.

Kan man købe Berberin i Danmark?

WeightWorld er den eneste legitime forhandler, vi har kunnet finde af Berberin. På deres danske webshop har de fået 4,6 ud af 5 stjerner på Trustpilot med over 3300 anmeldelser.

Berberin bivirkninger

Selvom berberin generelt synes at være sikkert, er der nogle potentielle bivirkninger du skal være opmærksom på.

  • Kan interagere med anden medicin.
  • Høje doser kan fører til lavt blodsukker hos ikke diabetikere.
  • Kan forårsage mave-tarmproblemer.

Nogle mennesker har oplevet mave-tarmproblemer som diarré, forstoppelse, luft i maven og mavesmerter, især ved doser over 300 mg om dagen.

Berberin kan hæmme flere enzymer, der er involveret i nedbrydning af nogle lægemidler. Derfor er det meget vigtigt, at du snakker med din læge før du tager barberin som kosttilskud – det kan føre til alvorlige interaktioner med andre medicin eller kosttilskud.

Studier om Berberin

PCOS og kolesterol

I en stor meta-undersøgelse blev 1544 kvinder undersøgt i forbindelse med indtag af berberin.

Studiet kiggede på, om berberin kunne hjælpe kvinder med PCOS, en hormonel lidelse. Forskerne sammenlignede berberin med andre behandlinger som metformin og letrozol. De fandt ud af, at berberin ikke forbedrede chancen for at blive gravid.

Men det hjalp på andre områder.

Berberin havde flere positive effekter på stofskiftet hos kvinder med PCOS:

  1. Sænkede testosteron.
  2. Forbedret hormonbalance.
  3. Reduceret kolesterol.
  4. Mindre taljeomfang.
  5. Lavere talje-hofte-forhold.

For det første hjalp det med at sænke niveauet af testosteron, det mandlige kønshormon, der ofte er forhøjet hos kvinder med PCOS. Dette var vigtigt, da et forhøjet testosteronniveau kan forstyrre den normale hormonbalance.

For det andet forbedrede berberin forholdet mellem de to hormoner luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH). En normal balance mellem disse hormoner er afgørende for en regelmæssig menstruationscyklus.

Desuden viste berberin sig at være effektivt til at sænke det samlede kolesterolniveau.

Selvom det ikke blev specificeret, hvilke typer kolesterol der blev påvirket, er en reduktion i det samlede kolesterol generelt positivt for hjertesundheden. Berberin havde også en positiv indvirkning på kropskompositionen. Det reducerede taljemålet, hvilket kan indikere en reduktion i farligt mavefedt, og forbedrede talje-hofte-forholdet, en anden vigtig indikator for en sund krop.

Det er værd at bemærke, at berberin ikke forbedrede kropsmasseindekset (BMI), så det havde ikke en generel effekt på vægttab.1

Bemærk: Studiet nævner kun, at berberin var forbundet med et fald i “total kolesterol”, men det specificerer ikke, hvilke typer af kolesterol der blev påvirket. Total kolesterol er en samlet måling af forskellige typer kolesterol i blodet, herunder LDL (“dårligt” kolesterol), HDL (“godt” kolesterol) og triglycerider. For at få et komplet billede af, hvordan berberin påvirker kolesterolniveauerne, ville det være nødvendigt at se på data, der opdeler effekten på disse forskellige typer. Så uden yderligere detaljer kan vi ikke sige, hvilke specifikke typer kolesterol berberin sænker.

Hjerte-kar-sygdomme og blodtryk

I et andet stort studie, med over 2700 deltagere, fokuserede forskerne på effekten af berberin på risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme hos voksne. 2

Forskerne gennemførte en meta-analyse og fandt, at berberin signifikant reducerede niveauerne af triglycerider, total kolesterol, LDL (low-density lipoprotein), fastende blodsukker, insulin og HbA1c.

  • Fastende blodsukker: Høje niveauer kan føre til insulinresistens, hvor kroppens celler ikke reagerer effektivt på insulin. Dette kan øge risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
  • Insulin: Forhøjede insulin-niveauer, også kendt som hyperinsulinæmi, kan føre til vægtøgning og højt blodtryk. Det kan også forårsage inflammation, som er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme.
  • HbA1c: Dette er en markør for gennemsnitligt blodsukker over en periode på 2-3 måneder. Høje niveauer indikerer dårlig blodsukkerkontrol, hvilket øger risikoen for komplikationer som nyresygdom, synstab og hjerte-kar-sygdomme.

Sammenfattende hjælper en reduktion i disse parametre med at forbedre kroppens insulinfølsomhed og blodsukkerkontrol. Dette kan i sidste ende mindske risikoen for at udvikle alvorlige helbredstilstande som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det er derfor en positiv indikation, at berberin har vist sig at kunne reducere disse værdier.

Det forbedrede også HOMA-IR (en indikator for insulinresistens) og systolisk blodtryk.

Derudover faldt vægten og BMI (body mass index), mens HDL (high-density lipoprotein) steg. Den optimale dosis af berberin varierede afhængigt af hvilken risikofaktor der blev målt, men generelt var 1 g/dag effektivt for de fleste parametre.

Bemærk: Studiet angav, at berberin ikke havde en signifikant effekt på diastolisk blodtryk. Diastolisk blodtryk er det lavere tal i en blodtryksmåling og repræsenterer trykket i arterierne, når hjertet er i hvile mellem slagene. Selvom berberin forbedrede mange andre risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, var det altså ikke effektivt i forhold til at sænke diastolisk blodtryk.

Biologi

Hvad gør berberin i kroppen?

For det første aktiverer berberin et enzym kaldet AMPK. AMPK er en slags energisensor i cellerne, der spiller en central rolle i, hvordan kroppen bruger energi. Når AMPK er aktiv, hjælper det med at nedbryde sukker og fedt, hvilket er godt for dem med højt blodsukker eller fedme.

Det er også derfor, berberin ofte er blevet brugt til at behandle type 2-diabetes.

Berberin har også en indvirkning på neurotransmittere i hjernen, som serotonin og dopamin. Det kan øge niveauerne af disse kemikalier, hvilket potentielt kan have en positiv effekt på humør og mental velvære.

Berberin kan interagere med andre lægemidler. Det hæmmer enzymer som CYP3A4 og CYP2D6, der er involveret i nedbrydningen af mange forskellige typer medicin. Det betyder, at hvis du tager andre lægemidler, kan berberin potentielt ændre, hvordan de virker.

Biotilgængelighed

Berberin har lav biotilgængelighed, hvilket betyder, at det ikke let optages i kroppen, når det indtages oralt.

Der er dog forskning, der tyder på, at dets optagelse kan forbedres, når det tages sammen med andre stoffer.

Optagelsen af berberin kan forbedres ved at tage det sammen med bestemte stoffer, der hæmmer et protein kaldet P-Glycoprotein. Dette protein er en af de hovedårsager til, at berberin har lav biotilgængelighed, da det hjælper med at pumpe berberin ud af cellerne og tilbage i tarmen.

Et af disse stoffer er Silymarin, som findes i Mælketidsel. Forskning har vist, at Silymarin kan øge berberins biologiske aktivitet ved at hæmme P-Glycoprotein.

Ketoconazol, et antifungalt lægemiddel, er også kendt for at hæmme P-Glycoprotein og kan derfor potentielt forbedre optagelsen af berberin.

En anden interessant mulighed er Sodium Caprate, en mediumkædet fedtsyre, der øger størrelsen på de tætte forbindelser mellem tarmceller. Dette gør det lettere for berberin at passere igennem tarmvæggen og ind i blodbanen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mens disse stoffer kan forbedre optagelsen af berberin, kan de også påvirke optagelsen af andre lægemidler og næringsstoffer.

Derfor er det altid en god idé at konsultere en læge, før du begynder at tage berberin i kombination med andre stoffer.

FAQ

Er berberin og berberis det samme

Nej, berberin og berberis er ikke det samme. Berberin er et kemisk stof med sundhedsmæssige fordele, mens berberis er en planteslægt, hvor berberin ofte findes. Berberin er altså et stof i berberisplanter.

Kilder

  1. Xie, L., Zhang, D., Ma, H., He, H., Xia, Q., Shen, W., Chang, H., Deng, Y., Wu, Q., Cong, J., Wang, C. C., & Wu, X. (2019). The Effect of Berberine on Reproduction and Metabolism in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Control Trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2019, 7918631. https://doi.org/10.1155/2019/7918631 ↩︎
  2. Zamani, M., Zarei, M., Nikbaf-Shandiz, M., Hosseini, S., Shiraseb, F., & Asbaghi, O. (2022). The effects of berberine supplementation on cardiovascular risk factors in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Frontiers in nutrition9, 1013055. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1013055 ↩︎
5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed