Alt du skal vide om K2-vitamin i 2024

I denne artikel vil vi gå i dybden med K2-vitamin. Vi kigger på forskningen og udforsker dets unikke egenskaber og hvorfor det er en essentiel del af vores kost og generelle sundhed.

Opsumering: Hvad er K2-vitamin godt for?

  • K2-vitamin beskytter mod knogleskørhed.
  • K2-vitamin hjælper kroppen med at håndtere inflammation.
  • K2-vitamin kan virke beskyttende overfor Hjerte-kar-sygdomme
  • K-vitamin hjælper blodet med at størkne og sikrer, at blødningen stopper efter skader.

Kort om K2- og K-Vitamin

Vitamin K er ikke bare en enkelt type vitamin. Det dækker faktisk over gruppe af stoffer med utrolig diversitet. Disse stoffer inddeles i K1-vitamin, K2-vitamin og flere syntetiske varianter. Blandt disse er der i dag kendt i alt 15 kemisk forskellige, men naturligt forekommende vitaminer.

Mens K1 hovedsageligt findes i grønne planter, produceres K2 i stor grad af bakterier i vores tarm.
Du kan også få K2-vitamin fra leveren af kvæg og svin samt fede oste, mens fedtreducerede oste mangler dette vitamin. Den fremmeste kilde er dog det japanske Nattō, som er fermenterede sojabønner.

Et interresant studie har vist, at japanerne i mange år har spist Nattō, rig på K2, og de oplever en lavere forekomst af knogleskørhed sammenlignet med Skandinavien.

K2-Vitamin og Knogleskørhed (Osteoporose)

K2-vitamin hjælper vores knogle-“byggearbejdere” (osteoblaster) med at bygge stærke knogler.

Det gør det ved at være med i en speciel proces (gamma-karboxylering), der forvandler et ikke-så-aktivt protein (uc-osteokalcin) til et meget aktivt et (osteokalcin), som er vigtigt for sund knogledannelse.

  1. Osteoblaster: Osteoblaster er de celler i knoglerne, der er ansvarlige for at bygge ny knogle. Tænk på dem som små “byggearbejdere” i dine knogler, der lægger nye “sten” eller knoglemateriale.
  2. Gamma-karboxylering: Dette er en kemisk proces, hvor et protein (i dette tilfælde uc-osteokalcin) ændrer sin struktur, så det kan udføre en bestemt funktion bedre. Forestil dig det som at ændre en skruetrækkers form, så den passer bedre til en bestemt skrue.
  3. Uc-osteokalcin til osteokalcin: Uc-osteokalcin er en form for protein, der ikke er fuldt aktivt. Når det gennemgår processen gamma-karboxylering, bliver det til osteokalcin, som er den aktive form, der spiller en rolle i knogledannelsen.

K2-Vitamin, Vitamin D og dannelsen af knogle

Du har måske hørt, at Vitamin D spiller en central rolle i knoglemetabolismen, ligesom K2-vitamin. Derfor finder du oftest K2-vitamin og D-vitamin i samme kosttilskud.

Calcium er den primære byggesten for vores knogler og vitamin D afgørende for at sikre, at kroppen kan optage og bruge calcium effektivt til knogledannelse. Når det kombineres med K2-vitamin, arbejder de sammen om at opretholde sunde knogler og forhindre unødvendig forkalkning af blodkarrene.

  1. Calciumoptagelse: Vitamin D hjælper tarmene med at optage calcium fra den mad, vi spiser. Calcium er den primære byggesten for vores knogler.
  2. Samarbejde med K2: Mens vitamin D hjælper med at sikre, at calcium bliver optaget i kroppen, hjælper K2-vitamin med at sikre, at dette calcium bliver deponeret korrekt i knoglerne og ikke i blodkarrene eller andre bløddele.
  3. Knogledannelse og -nedbrydning: Vitamin D stimulerer ikke kun optagelsen af calcium, men spiller også en rolle i aktiveringen af osteoblaster (som vi tidligere nævnte er “byggearbejderne” af knoglen). Samtidig påvirker det osteoklaster, som er de celler, der bryder knogle ned – det er som de “nedbrydere” i knoglerenoveringen. Dette sikrer en balance mellem opbygning og nedbrydning af knoglevæv.
  4. Samarbejde med parathyroideahormon: Vitamin D samarbejder med et hormon kaldet parathyroideahormon (PTH) for at regulere calciumniveauerne i blodet. Hvis der ikke er nok calcium i blodet, vil PTH stimulere nedbrydning af knogle for at frigive calcium. Vitamin D hjælper med at modvirke dette ved at øge calciumoptagelsen fra tarmene.

Sammenfattende er vitamin D afgørende for at sikre, at kroppen kan optage og bruge calcium effektivt til knogledannelse. Når det kombineres med K2-vitamin, arbejder de sammen om at opretholde sunde knogler og forhindre unødvendig forkalkning af blodkarrene.

De bedste K2-vitamin tilskud

Der findes to hovedtyper af K2-vitamin til kosttilskud: MK-4 og MK-7. Selvom begge er former for K2-vitamin, har undersøgelser vist, at MK-7 er mere effektiv end MK-4 til at producere osteokalcin og mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.[1]

Derfor er WeightWorlds K2-vitamin kosttilskud efter min mening de bedste, da deres tilskud indeholder MK-7 formen af K2-vitamin.

K2-Vitamin og Hjerte-kar-sygdomme

I en stor undersøgelse med over 16.000 deltagere fandt forskerne ud af, at folk, der spiste meget K2-vitamin, havde en mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der spiste lidt. For hver 10 mikrogram K2-vitamin man spiste om dagen, faldt risikoen en smule. [2]

I et andet sutdie fulgte forskerne næsten 5.000 mennesker i ti år. De, der spiste mest K-vitamin, havde kun omkring halvt så stor risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der spiste mindst.

Mere K2-vitamin i kosten blev også sat i forbindelse med sundere blodkar, som var mindre stive og havde færre forkalkninger. [3]

K2-Vitamin og Type-2 diabetes

I en undersøgelse af 38.094 hollændere mellem 20-70 år, viste det sig at dem, der spiste meget K-vitamin, havde en mindre chance for at få type 2-diabetes over de næste ti år. Forskere mener, at K2-vitamin kan hjælpe med at producere noget kaldet osteokalcin, som hjælper med at lave insulin. Insulin er vigtigt i denne kontekst, fordi det er et hormon, der hjælper kroppen med at omdanne sukker (glukose) fra maden vi spiser til energi. Uden insulin vil sukkeret ophobe sig i blodet i stedet for at blive brugt som energi. Høje blodsukkerniveauer over tid kan føre til flere sundhedsproblemer, herunder type 2-diabetes. Forskningen antyder altså, at K2-vitamin kan spille en rolle i produktionen af insulin og dermed reguleringen af blodsukker.

Hvis man ikke får nok K2-vitamin, kan man risikere knogleskørhed, hvilket er almindeligt hos folk med type 2-diabetes.

Nogle tests viser, at et dagligt K2-vitamin-tilskud kan forbedre insulinniveauet hos raske mænd. Men der skal laves flere studier for at være sikker på effekten. [4]

Kilder

  1. Sato, T., Schurgers, L. J., & Uenishi, K. (2012). Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutrition journal11, 93. https://doi.org/10.1186/1475-2891-11-93
  2. Gast, G. C., de Roos, N. M., Sluijs, I., Bots, M. L., Beulens, J. W., Geleijnse, J. M., Witteman, J. C., Grobbee, D. E., Peeters, P. H., & van der Schouw, Y. T. (2009). A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD19(7), 504–510. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2008.10.004
  3. Geleijnse, J. M., Vermeer, C., Grobbee, D. E., Schurgers, L. J., Knapen, M. H., van der Meer, I. M., Hofman, A., & Witteman, J. C. (2004). Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. The Journal of nutrition134(11), 3100–3105. https://doi.org/10.1093/jn/134.11.3100
  4. Beulens, J. W., van der A, D. L., Grobbee, D. E., Sluijs, I., Spijkerman, A. M., & van der Schouw, Y. T. (2010). Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Diabetes care33(8), 1699–1705. https://doi.org/10.2337/dc09-2302
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed