Alt du skal vide om Epithalon

Epithalon (også kendt som Epitalon) er et syntetisk peptid og en telomerase-aktivator, som menes at have anti-aldrende egenskaber (Longevity).

Epithalon er et laboratoriefremstillet peptid, designet til at efterligne en naturlig substans fundet i en bestemt kirtel hos køer.

Peptidet hjælper med at aktivere telomerase, et enzym, som spiller en nøglerolle i vedligeholdelsen af telomererne – de beskyttende endestykker på vores kromosomer.

Med alderen bliver disse telomerer kortere, hvilket er forbundet med aldringsprocessen og forskellige sygdomme. Ved at aktivere telomerase, kan Epithalon derfor – teoretisk set – hjælpe med at forlænge telomerernes længde og dermed muligvis bremse aldringsprocessen og forlænge cellernes levetid.

Studier

Epitalon er identificeret og undersøgt primært af Instituttet for Bioregulering og Gerontologi i Skt. Petersborg, Rusland, under ledelse af Vladimir Khavinson. De fleste studier af epitalon og epithalamin er udført her.

Epitalon og epithalamin forlænger telomererne

I et studie foretaget på mennesker observerede forskerne, at både epitalon og epithalamin kunne forlænge telomererne i blodceller hos ældre patienter, både dem i alderen 60-65 og dem i alderen 75-80 år.

Dette resultat er betydningsfuldt, da telomerer – de beskyttende endestykker på vores kromosomer – naturligt bliver kortere, som vi ældes. Kortere telomerer er forbundet med aldring og en øget risiko for mange aldersrelaterede sygdomme. Ved at forlænge telomererne kunne disse peptider teoretisk set bidrage til en langsommere aldringsproces og forbedre den generelle sundhedstilstand.

At epitalon og epithalamin viste tilsvarende effektivitet er bemærkelsesværdigt, fordi det antyder, at både det syntetisk fremstillede peptid (epitalon) og det naturlige ekstrakt (epithalamin) fra pinealkirtlen kan have lignende positive virkninger på telomerlængden, hvilket potentielt kunne bidrage til anti-aldrende effekter.1

Patienter med tuberkulose

I forsøget med patienter, der lider af tuberkulose, viste epitalon sig ikke at kunne rette op på allerede eksisterende strukturelle fejl i kromosomerne forårsaget af telomerdegradering.

Dette indikerer, at peptidet måske ikke kan reparere skader, der allerede er sket. Men det vigtige fund her var, at epitalon syntes at have en beskyttende effekt mod udviklingen af yderligere kromosomale fejl. Dette resultat er vigtigt, fordi det tyder på, at selvom epitalon måske ikke kan omgøre allerede sket skade, kan det hjælpe med at forebygge yderligere skader på DNA’et, hvilket igen kan bidrage til at opretholde cellernes sundhed og stabilitet over tid.

Endvidere viste en prospektiv kohortestudie på personer over 60 år, at behandling med epithalamin, det pinealkirtelekstrakt hvorpå epitalon er baseret, resulterede i en 1,6–1,8 gange reduktion i dødeligheden over de følgende 6 år. Kombineret behandling med epithalamin og thymalin viste endnu større reduktioner i dødelighed.2

Konklusion

Sammenfattende kan disse fund være gode nyheder, fordi de indikerer, at epitalon og epithalamin kan have potentiale til både at forsinke aldringsprocessen ved at forlænge telomererne og beskytte cellerne mod fremtidige skader.

Disse effekter kunne teoretisk set føre til forbedret livskvalitet og måske endda længere levetid.

Kilder

  1. Peptides, Genome, Ageing: Interrelation of Lifestyle, Disease, Work, Ecology, Genetics and Biological Ageing ↩︎
  2. Khavinson, V. K.h, & Morozov, V. G. (2003). Peptides of pineal gland and thymus prolong human life. Neuro endocrinology letters, 24(3-4), 233–240. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed