Alt du skal vide om det syntetisk peptid AOD-9604

AOAOD9604 er et syntetisk peptid, der efterligner en del af det menneskelige væksthormon (hGH), specifikt det segment, der er ansvarligt for at nedbryde fedt (lipolyse) og modvirke fedtdannelse (antilipogenese).

Dette peptid kan mindske fedtmængden, øge mængden af muskelmasse og føre til vægttab. Det virker ved delvist at øge effektiviteten af β-adrenoreceptorer, hvilket øger aktiviteten af hormonfølsom lipase og har en hæmmende effekt på insulinets virkning, hvilket tilsammen fremmer fedtforbrænding.

Note: Peptidet er primært undersøgt for sine potentielle egenskaber til at fremme fedttab ved at stimulere fedtnedbrydning (lipolyse) og hæmme fedtdannelse (lipogenese), uden de vækstfremmende effekter som set væksthormon.

Sådan virker AOD-9604

AOD9604 er udviklet som en analog til den lipolytiske (fedtnedbrydende) del af det menneskelige væksthormon, som har kraftige fedtreducerende og muskelmassesøgende virkninger.

Peptid efterligner en specifik del af hGH (aminosyrer 177-191) og er designet til at opnå de positive effekter af væksthormonet, såsom fedtforbrænding, uden de associerede negative virkninger, der kommer med brugen af fuldlængde hGH, såsom virkninger på vækst og insulinfølsomhed.

Mekanismen bag AOD-9604

AOD9604 virker ved at fremme processer, der fører til fedtnedbrydning (lipolyse) og hæmmer processer, der fører til nydannelse af fedt (lipogenese). Dette sker gennem flere mekanismer:

  • Øgning af β-adrenoreceptor koblingseffektivitet: Dette forbedrer kroppens evne til at nedbryde fedt.
  • Reduceret Gi-proteinudtryk: Gi-proteiner kan modvirke adrenoreceptorernes lipolytiske signaler. Ved at reducere Gi-proteinudtrykket forbedres fedtnedbrydningen.
  • Øget aktivitet af hormonfølsom lipase (HSL): HSL spiller en central rolle i nedbrydningen af triglycerider i fedtceller til frie fedtsyrer, som kroppen kan bruge til energi.
  • Inhibering af insulinets virkning: Insulin fremmer energiopbevaring og fedtdannelse. Ved at hæmme insulinets virkning tilskynder AOD9604 kroppen til at bruge, snarere end at opbevare, fedt.

Forskning og Virkninger

Forskning på både cellekulturer og dyr har vist, at AOD9604 kan øge udtrykket og funktionen af β3-adrenoreceptorer (β3-AR) i fedtvæv, hvilket er den primære receptor involveret i at signalere nedbrydning af fedt. En øgning af β3-ARs udtryk og aktivitet kan forklare, hvordan AOD9604 forbedrer fedtforbrændingseffektiviteten.

I dyremodeller, herunder overvægtige mus, har AOD9604 vist sig at reducere kropsvægt og fedtmængde uden at påvirke fødeindtaget betydeligt. Det øger følsomheden overfor lipolyse og fremmer fedtoxidation uden at påvirke insulinfølsomheden negativt, hvilket er et problem ved brug af fuldlængde hGH.1

Sikkerhed og bivirkninger

Oplysninger fra det amerikanske FDA fra den 29. september 2023 om AOD-9604 indikerer betydelige forbehold og bekymringer vedrørende brugen af AOD-9604 især når det indgår i sammensatte lægemidler.

FDA udtrykker bekymring for, at AOD-9604 kan fremkalde en immunreaktion, eller med andre ord, at kroppens immunsystem kan reagere negativt på det, afhængigt af hvordan det bliver givet til patienten. Derudover er der problemer med urenheder relateret til peptidet og vanskeligheder ved nøjagtigt at identificere og beskrive det aktive stof i AOD-9604.

FDA skriver, at der mangler tilstrækkelig information til at vurdere, om AOD-9604 ville forårsage skade, når det administreres til mennesker.

FDA har også identificeret alvorlige bivirkninger, der kan være forbundet med AOD-9604, selvom årsagssammenhængen ikke er klar.

Doping

AOD-9604 Anses som doping og er et forbudt stof i Danmark. 2

Kilder

  1. Heffernan, M., Summers, R. J., Thorburn, A., Ogru, E., Gianello, R., Jiang, W. J., & Ng, F. M. (2001). The effects of human GH and its lipolytic fragment (AOD9604) on lipid metabolism following chronic treatment in obese mice and beta(3)-AR knock-out mice. Endocrinology, 142(12), 5182–5189. https://doi.org/10.1210/endo.142.12.8522 ↩︎
  2. S2. Peptidhormoner, vækstfaktorer, relaterede stoffer og mimetika, antidoping.dk ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed