Alt du skal vide om AICAR

Når det aktiveres af AICAR, arbejder AMPK for at gøre energi mere tilgængelig. For eksempel øger det brugen af fedt til energi og får celler til at producere flere mitokondrier (cellernes kraftværker eller energiskabere). AMPK sikrer i bund og grund, at de forskellige væv i kroppen ikke løber tør for energi.

AICAR (5-aminoimidazol-4-carboxamid-1-β-D-ribofuranosid) er et stof, der naturligt produceres af kroppen, og som stimulerer AMP-aktiveret proteinkinase (AMPK), et protein, der regulerer stofskiftet på forskellige måder.1

AICAR kan også laves syntetisk i et laboratorium og bliver vurderet i præklinisk forskning og humane kliniske forsøg som en terapeutisk agent til behandling af visse metaboliske forstyrrelser hos mennesker.

AMPK fungerer som en energiregulator og aktiveres under motion eller andre omstændigheder, der forbruger cellens energi.

AICAR er potentielt præstationsfremmende for atleter. Fordi det er en AMPK-aktivator, hvilket er forbudt til enhver tid under kategorien af hormon- og metaboliske modulatorer på WADA’s forbudsliste på grund af deres potentielle præstationsfremmende effekter.

Hvordan påvirker AICAR præstation?

Når AMPK aktiveres, enten naturligt under motion eller kunstigt gennem stoffer som AICAR, indleder det flere biokemiske processer, der fremmer energieffektivitet og -tilgængelighed i kroppen.

Her er nogle nøglemåder, hvorpå AMPK påvirker præstationen:

  1. Forøger fedtforbrænding: AMPK øger kroppens brug af fedt som energikilde. Ved at fremme nedbrydningen af fedtsyrer i musklerne, kan det forbedre udholdenhed og forlænge perioden, en atlet kan præstere på et højt niveau, før træthed indtræffer.
  2. Stimulerer produktionen af mitokondrier: Mitokondrier er cellernes kraftværker, der producerer energi. AMPK signalerer behovet for mere energi ved at stimulere dannelsen af nye mitokondrier, hvilket øger cellernes evne til at generere ATP (adenosintrifosfat), den primære energikilde for muskelkontraktion og andre cellulære funktioner.
  3. Forbedrer glukoseoptag: AMPK kan også forbedre muskelcellernes evne til at optage glukose fra blodet, hvilket sikrer en mere effektiv energiudnyttelse og hurtigere genopfyldning af muskelglykogenlagre, som er afgørende for både kortvarig højintensitetspræstation og langvarig udholdenhed.
  4. Reducerer protein nedbrydning: Ved at mindske graden af proteinnedbrydning under og efter fysisk aktivitet kan AMPK bidrage til bedre muskelbevarelse og -reparation, hvilket er afgørende for genopbygning efter træning og forbedring af præstation over tid.

Aktivering af AMPK gennem motion er en naturlig proces, der bidrager til at forbedre atletisk præstation og generel sundhed.

Men forsøg på kunstigt at manipulere denne proces gennem farmaceutiske midler som AICAR uden nøje medicinsk opsyn kan indebære risici og bivirkninger, som endnu ikke er fuldt ud forstået.

AICAR bivirkninger

For meget aktivering af AMPK, eller aktivering i det forkerte væv, kan forårsage alvorlige bivirkninger, herunder neurodegeneration eller forhindre celler i at dele sig.

Ophobningen af naturligt forekommende AICAR i kroppen er også forbundet med metaboliske forstyrrelser hos mennesker.

AICAR er dog ikke blevet omfattende undersøgt i mennesker.

Af denne grund og mange andre er AICAR et eksperimentelt stof, der endnu ikke er godkendt til terapeutisk brug hos mennesker.

Er AICAR et peptid?

Nej, AICAR (5-aminoimidazol-4-carboxamid-1-β-D-ribofuranosid) er ikke et peptid. Det er en nucleosid-analog, hvilket betyder, at det ligner byggestenene for RNA og DNA, men med en struktur, der gør det i stand til at påvirke forskellige metaboliske processer, herunder aktivering af AMP-aktiveret proteinkinase (AMPK). AICAR fungerer ved at efterligne tilstanden af øget cellulær energiomsætning og kan dermed stimulere AMPK-aktivitet uden fysisk aktivitet.

Kilder

  1. Višnjić, D., Lalić, H., Dembitz, V., Tomić, B., & Smoljo, T. (2021). AICAr, a Widely Used AMPK Activator with Important AMPK-Independent Effects: A Systematic Review. Cells, 10(5), 1095. https://doi.org/10.3390/cells10051095 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed