Virker Blue Light Briller? Dette siger forskerne

Blue-light filtering briller har linser, der filtrerer ultraviolet stråling og forskellige dele af kortbølget synligt lys fra at nå øjet. Virksomheder og influencere hævder, at brillerne kan forbedre søvn og reducere træthed ved længere tids brug af computere.

I dette studie ser vi nærmere på, hvad forskerne faktisk siger.

Opsummering

  1. Uklar effekt på subjektiv søvnkvalitet: Af de seks studier, der undersøgte effekten på søvnkvalitet, rapporterede tre af dem en forbedring. Dette indikerer, at der ikke er en klar konsensus om, hvorvidt blue-light filtering linser forbedrer søvnkvaliteten. Nogle studier viste en positiv effekt, mens andre ikke fandt nogen signifikant effekt.
  2. Ingen effekt på træthed: Tre studier undersøgte effekten på visuel træthed og fandt ingen effekt. Dette tyder på, at briller med blue-light blokerende linser ikke nødvendigvis reducerer symptomer på træthed i øjnene, som kan opstå ved langvarig brug af computere/telefoner.
  3. Ingen effekt på “daglig Alertness”: To studier undersøgte effekten på daglig alertness, altså hvor opmærksom og vågen en person føler sig i løbet af dagen. Disse studier fandt ingen effekt, hvilket indikerer, at blue-light filtering linser ikke har en mærkbar indflydelse på en persons alertness i dagtimerne.
  4. Ingen effekt på visuel skarphed: Et studie undersøgte effekten på visuel skarphed (klarheden af synet) og fandt ingen forskel sammenlignet med briller uden blue-light filter. Dette antyder, at blue-light filtering linser ikke forbedrer eller forringer den visuelle skarphed.

Nyt studie: Ingen effekt på træthed eller søvn

Et nyt meta-studie fra 2023, som inkluderede 17 forskellige studier med i alt 619 deltagere fra seks lande, konkluderede, at der ikke var beviser for, at briller med blue light-filter virkede mod træthed ved brug af computer eller havde en effekt på søvn.1

De konkluderede:

  1. Ingen bevis for effekt på træthed: Studiet fandt, at der muligvis ikke er nogen kortsigtede fordele ved at bruge blue-light filtering briller til at reducere træthed ved brug af computer sammenlignet med briller uden dette filter.
  2. Begrænset bevis for effekt på søvn: De eksisterende beviser omkring blue-light briller til forbedring af søvn er ikke entydige, hvilket indikerer, at der ikke er nok data til at konkludere, om disse briller har en positiv effekt søvn.
Note: Et meta-studie, ofte kaldet en meta-analyse, er en forskningsmetode, hvor data og resultater fra flere videnskabelige studier om samme emne sammenlignes og analyseres samlet. Det er en kraftfuld metode, fordi det giver en mere omfattende forståelse af et emne ved at kombinere resultater fra flere undersøgelser. Dette kan bidrage til at reducere usikkerheden og øge nøjagtigheden af konklusionerne. Meta-studier er ofte betragtet som den bedste form for forskningsbevis.

Søvn & skærmtid

Flere forskningsstudier har demonstreret, at brugen af elektroniske enheder, især lige før sengetid, kan have en markant negativ indvirkning på både kvaliteten og varigheden af søvn. Dette gælder særligt ved brug af computere og telefoner.

Spørgsmålet opstår: Er blue-light briller løsningen på dette problem? Svaret er desværre ikke entydigt.

Af seks grundige studier om søvn og blue-light briller fandt halvdelen ingen effekt, mens de resterende rapporterede om subjektive forbedringer. Dog bør man bemærke, at subjektive følelser ikke nødvendigvis udgør stærk evidens, da de kan være påvirket af placeboeffekter, især hvis deltagerne på forhånd er indstillede på, at blue-light briller skulle have en positiv effekt på søvnen.

Elektroniske enheder udsender blåt lys, som kan hæmme produktionen af søvnhormonet melatonin og forstyrre vores naturlige døgnrytme, hvilket kan lede til forringet søvnkvalitet. Dette kan forstærke eksisterende helbredsproblemer, reducere kognitiv funktion og øge risikoen for ulykker og skader. Derudover kan overdreven brug af skærme føre til afhængighed, social isolation og psykiske problemer som angst og depression.

Et mere effektivt tiltag for at forbedre søvnkvaliteten kunne være at undgå skærmbrug mindst en til to timer før sengetid.

Hvad er blue light briller?

Blue-light briller er briller udstyret med særlige linser, der er designet til at filtrere eller blokere blåt lys. Dette blå lys udsendes typisk fra digitale skærme som computere, smartphones og tablets, samt fra nogle former for LED- og fluorescerende belysning. Målet med disse briller er at reducere eksponeringen for blåt lys, som nogle mener kan forstyrre søvnkvaliteten og muligvis bidrage til øjenskader over tid – men som du har læst ovenfor er belæget for disse påstande begrænset.

Disse briller har ofte en let gullig eller ravfarvet nuance og er populære blandt personer, der tilbringer meget tid foran skærme, i troen på, at de kan hjælpe med at reducere digital øjenstamme og forbedre søvnkvaliteten ved at filtrere det blå lys, som kan påvirke kroppens naturlige døgnrytme og produktionen af søvnhormonet melatonin.

Kilder

  1. Singh, S., Keller, P. R., Busija, L., McMillan, P., Makrai, E., Lawrenson, J. G., Hull, C. C., & Downie, L. E. (2023). Blue-light filtering spectacle lenses for visual performance, sleep, and macular health in adults. The Cochrane database of systematic reviews8(8), CD013244. https://doi.org/10.1002/14651858.CD013244.pub2 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed