Spermidin: Studier, fordele og købsguide

Spermidin er et stof, der har tiltrukket sig forskernes opmærksomhed for sin evne til potentielt at forlænge levetiden.

Der er også indikationer på, at spermidin kan bremse udviklingen af aldersrelaterede sygdomme. For eksempel har forskning i mus vist, at stoffet kan forsinke tilstande som hjerte-kar-sygdomme og nedbrydning af nervesystemet, også kendt som neurodegeneration.

Studier har også vist, at mus lever længere, når de indtager spermidin, som eksempelvis kan tilføjes deres drikkevand, hvilket resulterer i en øget levetid sammenlignet med mus, der ikke får spermidin.

Forskere har også fundet ud af, at mennesker, der indtager mere spermidin gennem deres kost, har en lavere risiko for at dø af hjertesygdomme, kræft og andre årsager.

Det er vigtigt at understrege, at selvom resultaterne for spermidin som et potent anti-aging-stof er lovende, er der stadig behov for yderligere forskning for at finde ud af, hvordan det bedst kan udnyttes.

Spermidin som kosttilskud

Der er ingen danske forhandlere af spermidin-kosttilskud, men du kan købe det på Amazon i Tyskland og få det leveret direkte til din hoveddør i Danmark. Fragten er både hurtig og billig.

Hvad er spermidin?

Spermidin er et polyamin, der findes naturligt i mange forskellige levende celler.

Det er en vigtig del af cellernes funktion og er medvirkende i en række biologiske processer, herunder cellefornyelse og DNA-syntese.

Polyamin er en organisk forbindelse, der består af flere aminogrupper. En aminogruppe er en funktionel gruppe, der består af et nitrogenatom (N) bundet til to hydrogenatomer (H), repræsenteret som -NH2 i kemiske formler.

Polyaminer, inklusiv spermidin, spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifte. De bliver produceret af vores egne celler, så de er ikke vitaminer. Men mængden af disse polyaminer i vores krop kan ændres meget af det, vi spiser og drikker, eller af de gavnlige bakterier i vores tarm, som også kan lave polyaminer.

Hvordan virker spermidin?

Spermidins virkninger er tæt forbundet med en proces vi kalder for autophagi.  

Autofagi er en naturlig proces i kroppens celler, hvor de renser sig selv ved at nedbryde og genbruge deres egne komponenter. Processen kan sammenlignes med en slags indvendig oprydning eller genbrugsstation.

Forskere mener, at spermidin virker ved at stoppe aktiviteten af et protein i vores krop kaldet EP300.

EP300 får normalt autofagi til at stoppe. Når spermidin hæmmer EP300, stimulerer det således autofagi.

Forsøg har vist, at hvis autofagi stoppes, mister spermidin sin effekt på at forlænge levetiden for gær, orme og fluer. Det ser også ud til, at spermidin har positive effekter på hjertesygdomme og kræft hos mus.1

Spermidin studier

Et stort kohortestudie undersøgte sammenhængen mellem indtagelse af spermidin og dødelighed blandt 23.894 deltagere, der alle var 18 år eller ældre.

Deltagerne blev inddelt i grupper efter deres indtagelse af spermidin: lavt, middel eller højt.

Dette blev estimeret ved hjælp af kostdata fra to ikke-sammenhængende 24-timers kostopgørelser.

Studiet fokuserede på den samlede dødelighed og dødelighed som følge af hjerte-kar-sygdomme (CVD). Analysen tog højde for demografiske data, livsstilsvaner og helbredstilstande.

Resultatet:

Sammenlignet med deltagere, der havde det laveste indtag af spermidin, havde deltagere med det højeste indtag en lavere risiko for både samlet dødelighed og dødelighed koblet til hjerte-kar-sygdomme.2

For hukommelse

Forskere fra Tyskland gennemførte et 12-måneders eksperiment fra januar 2017 til maj 2020, hvor 100 deltagere i alderen 60 til 90 år, som følte deres kognitive evner aftage, blev tilfældigt udvalgt til at tage enten et spermidin-rigt kosttilskud udvundet fra hvedekim eller en placebo.

Målet var at se, om kosttilskuddet kunne forbedre deltagernes hukommelsespræstationer.

Desværre viste resultaterne ingen signifikante ændringer i hukommelsespræstationen for gruppen, der tog spermidin, sammenlignet med dem, der tog placebo.

Men forskerne fandt mulige tegn på, at spermidin kunne have en gavnlig effekt på inflammation og verbal hukommelse.

Det skal dog understreges, at disse fund kræver yderligere forskning, måske ved højere doseringer, for at bekræfte deres gyldighed. Ingen alvorlige bivirkninger blev rapporteret blandt deltagerne.3

Hukommelse hos personer med mild demens

Et andet studie undersøgte effekten spermidin på 85 deltagere mellem 60 og 96 år fra 6 plejehjem i Østrig. De gennemgik hukommelsestests, og deres blodprøver blev taget for at måle spermidin koncentration og andre metaboliske parametre.

Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem indtagelsen af spermidin og forbedring i hukommelsespræstationer hos deltagere med mild til moderat demens, der fik en højere dosis spermidin.

Den mest markante forbedring blev fundet hos deltagere med mild demens.4

Fødevare

Spermidin findes også i mange dagligdags fødevarer, hvilket gør det til et oplagt emne for forskning inden for menneskelig aldring. Det er blevet påvist, at en kost rig på spermidin kan øge kroppens eget niveau af dette stof. Spermidin er til stede i en række almindelige fødevarer som fuldkornsprodukter, æbler, modne oste, pærer, broccoli, svampe og nødder.

Kilder

  1. Madeo, F., Carmona-Gutierrez, D., Kepp, O., & Kroemer, G. (2018). Spermidine delays aging in humans. Aging10(8), 2209–2211. https://doi.org/10.18632/aging.101517 ↩︎
  2. Kiechl, S., Pechlaner, R., Willeit, P., Notdurfter, M., Paulweber, B., Willeit, K., Werner, P., Ruckenstuhl, C., Iglseder, B., Weger, S., Mairhofer, B., Gartner, M., Kedenko, L., Chmelikova, M., Stekovic, S., Stuppner, H., Oberhollenzer, F., Kroemer, G., Mayr, M., Eisenberg, T., … Willeit, J. (2018). Higher spermidine intake is linked to lower mortality: a prospective population-based study. The American journal of clinical nutrition108(2), 371–380. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy102 ↩︎
  3. Schwarz, C., Benson, G. S., Horn, N., Wurdack, K., Grittner, U., Schilling, R., Märschenz, S., Köbe, T., Hofer, S. J., Magnes, C., Stekovic, S., Eisenberg, T., Sigrist, S. J., Schmitz, D., Wirth, M., Madeo, F., & Flöel, A. (2022). Effects of Spermidine Supplementation on Cognition and Biomarkers in Older Adults With Subjective Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open5(5), e2213875. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.13875 ↩︎
  4. Pekar, T., Bruckner, K., Pauschenwein-Frantsich, S., Gschaider, A., Oppliger, M., Willesberger, J., Ungersbäck, P., Wendzel, A., Kremer, A., Flak, W., Wantke, F., & Jarisch, R. (2021). The positive effect of spermidine in older adults suffering from dementia : First results of a 3-month trial. Wiener klinische Wochenschrift133(9-10), 484–491. https://doi.org/10.1007/s00508-020-01758-y ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed